Quinoa neboli merlík čilský je přirozeně bezlepková potravina, která se dá využívat podobně jako kuskus nebo bulgur. Ochutnejte tento zdravý podzimní salát s pečenou dýní a čerstvým špenátem!
Quinoa je zdrojem řady vitaminů, například thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu a vitaminu C. Můžete ji použít také jako zavářku do polévek nebo přílohu k teplým chodům.
Podzimní salát s quinoou, pečenou dýní a čerstvým špenátem
Ingredience:
Salát:
- 250 g červené quinoy
- 1/2 menší dýně Hokkaido
- 250 g cherry rajčátek
- 250 g žampionů
- 1 kořen petržele
- Kvalitní olivový olej
- Sůl
- Hrst čerstvého špenátu
- Hrst čerstvého polníčku
Zálivka
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 kávové lžičky hrubozrnné hořčice
- 2 lžičky medu
Postup:
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
- Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a půlku nakrájejte na kousky.
- Cherry rajčátka a žampiony nakrájejte na půlky.
- Petržel očistěte a nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka.
- Všechnu zeleninu dejte do zapékací mísy, osolte ji a přilijte trochu olivového oleje.
- Zeleninu dejte péct na 30 minut do trouby.
- Mezitím uvařte quinou v osolené vodě podle návodu.
- Uvařenou quinou smíchejte s pečenou zeleninou.
- Podle chuti dosolte či přilijte olivový olej.
- Špenát i polníček důkladně operte.
- Připravte zálivku smícháním všech ingrediencí.
- Zálivku smíchejte vidličkou se špenátem a polníčkem.
Počet porcí: 4
Servírujte tak, že salát se zálivkou položíte na talíř a poté na salát nandáte quinou s pečenou zeleninou.
Přejeme dobrou chuť!
P. S. Další tipy najdete ve velkém průvodci zpracováním quinoy.