Zdravý jablkový závin ze špaldové mouky

Jablečný štrůdl je nedílnou součástí vánočního menu. Dokonalou tečkou může být i netažený, či připravený z jiného než listového těsta. Například ten náš, z celozrnné mouky, provoněný skořicí a oříšky, nezatíží vaše bříška jako jiné moučníky.

Množství6 porce
Celkový čas2 hodin

Ingredience

 400 g celozrnné špaldové mouky
 200 g uvařených bílých máslových fazolí
 150 ml plnotučného kokosového mléka
 2 sladší jablka
 1 lžíce mleté skořice
 hrst rozinek
 hrst vlašských ořechů
 špetka soli
 rostlinné mléko na potření

Postup

1

Fazole spolu s kokosovým mlékem a solí rozmixujte do krémové konzistence.

2

Do rozmixované směsi postupně přisypávejte mouku a nejlépe rukama vypracujte těsto.

3

Těsto vytvarujte do koule, zabalte ho do potravinářské folie a dejte ho odpočinout do lednice alespoň na 1 hodinu.

4

Mezitím vlašské ořechy namelte najemno a jablka nastrouhejte nahrubo.

5

Nastrouhaná jablka zbavte přebytečné šťávy, poprašte je skořicí a přisypte k nim rozinky (spařené vroucí vodou).

6

Odležené těsto rovnoměrně rozválejte na pečicím papíře do výšky 0,5 cm.

7

Povrch těsta posypte částí ořechové moučky, na ní rozprostřete jablka a opatrně je zaviňte.

8

Závin i s pečicím papírem přendejte na plech, potřete ho mlékem, posypte zbylou ořechovou drtí a dejte ho péct do předehřáté trouby na 170 °C cca na 30–40 minut do zezlátnutí. Průběžně jej kontrolujte.

9

Upečený závin nechte vychladnout při pokojové teplotě.

Typ jídla, Způsob přípravyStravovací styl, ,
Jak vám chutnalo?

Suroviny

 400 g celozrnné špaldové mouky
 200 g uvařených bílých máslových fazolí
 150 ml plnotučného kokosového mléka
 2 sladší jablka
 1 lžíce mleté skořice
 hrst rozinek
 hrst vlašských ořechů
 špetka soli
 rostlinné mléko na potření

Postup

1

Fazole spolu s kokosovým mlékem a solí rozmixujte do krémové konzistence.

2

Do rozmixované směsi postupně přisypávejte mouku a nejlépe rukama vypracujte těsto.

3

Těsto vytvarujte do koule, zabalte ho do potravinářské folie a dejte ho odpočinout do lednice alespoň na 1 hodinu.

4

Mezitím vlašské ořechy namelte najemno a jablka nastrouhejte nahrubo.

5

Nastrouhaná jablka zbavte přebytečné šťávy, poprašte je skořicí a přisypte k nim rozinky (spařené vroucí vodou).

6

Odležené těsto rovnoměrně rozválejte na pečicím papíře do výšky 0,5 cm.

7

Povrch těsta posypte částí ořechové moučky, na ní rozprostřete jablka a opatrně je zaviňte.

8

Závin i s pečicím papírem přendejte na plech, potřete ho mlékem, posypte zbylou ořechovou drtí a dejte ho péct do předehřáté trouby na 170 °C cca na 30–40 minut do zezlátnutí. Průběžně jej kontrolujte.

9

Upečený závin nechte vychladnout při pokojové teplotě.

Notes

Zdravý jablkový závin ze špaldové mouky
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.