Ačkoli odborníci nepovažují ledová jídla za nejlepší prostředek ke zchlazení, my víme své: Není nad to zabořit lžičku do voňavé dobroty a nechat ji pomalu rozpustit na jazyku…
Obsah článku:
Dáte si jahodovou, nebo vanilkovou?
Zdaleka nejčastěji Češi vyrábějí domácí jahodovou. Ale co když sezóna skončí? Pak přicházejí ke slovu i další druhy ovoce. Výborně chutná zmrzka třeba z:
- Banánů
- Broskví
- Meruněk
- Rybízu
- Citrónu
- Malin
Tedy v podstatě z jakéhokoli ovoce. Podle odborníků bychom měli upřednostnit tuzemské ovoce.
Jezte sezónně a lokálně,
radí svým klientům MUDr. Mojžíšová.
Podle ní nejlépe chutnají vždy jídla vyrobená ze surovin, které rostou v dané lokalitě. Taky proto u nás možná vede právě jahodová.
K favoritům mezi smetanovými druhy patří:
- Vanilková
- Čokoládová
- Z kondenzovaného mléka typu Salko
- Tvarohová ala Míša
- Jogurtová
- Ze zakysané smetany
TIP: Když vybíráte smetanovou „polárku“ v obchodě, vsaďte na tu, která má na obalu napsáno „zmrzlina“ a ne mražený krém. Podle českých zákonů smí označení zmrzlina nést pouze výrobek ze živočišných tuků, tedy mléka, s maximálně 7% podílem tuku.
Jde to i bez speciálního přístroje
Když doma v obyčejném mrazáku zmrazíte sebelepší smetanový krém anebo ovocné pyré, vytvoří se v něm při tuhnutí hrubé krystaly vody, které pak drhnou na jazyku a vůbec vám nedopřejí vychutnat si chuť původních surovin. Jo a navíc to může být tuhé jako kámen, když to s mražením přeženete.
Prostě na domácí zmrzlinu se musí odborně, což ale neznamená, že to je složité,
radí ve svém návodu Kuchařka pro dceru.
Její fígl proti ledovým krystalkům spočívá v postupném přilévání tekutých ingrediencí a pečlivém promíchávání směsi. Metličkou přimícháte i vzduch a dobrota tak bude nadýchanější.
Výroba domácí zmrzliny v zmrzlinovači
Nemáte čas stavit se každých 30 minut u mrazáku a promíchat směs? Pořiďte si zmrzlinovač. Dnešní typy nestojí tolik – za cenu od 999 Kč získáte pomocníka na výrobu sorbetů, mražených krémů i ledových jogurtů. Hlavní výhodou je rychlá příprava bez nutnosti neustálého míchání a kontroly.
Super zmrzlinové recepty podle českých blogerů a šéfkuchařů
Ovocná smetanová
Rychlá jahodová podle Kuchařky pro dceru
Hosté už nervózně přešlapují před vchodem? Rozmixujte 0,5 kg zmrazeného ovoce s trochou cukru, kelímkem zakysané smetany a pár lžícemi mléka. Lahodný ovocný krém můžete hned podávat. Nikdo nepozná, že jste ho právě dodělali.
TIP: Objevte další triky na dochucení a mražení ovoce.
Sorbet
Podle Romana Pauluse
Do správného sorbetu podle šéfkuchaře Romana Pauluse patří:
- 250 g cukru rozvařeného v 250 ml vody
- 500 g sezónního ovoce
- Šťáva z 1 citronu
Při mrazení směs sem tam promíchejte. Před podáváním nechce cca 5 minut odstát při pokojové teplotě.
Smetanová
Pravá vanilková podle Jarky z Chutí světa
Nebráníte se mléku, krupicovému cukru ani šlehačce? Pak si určitě pochutnáte na pravé vanilkové zmrzlině inspirované knihou „The Perfect Scoop“ od kuchaře Davida Lebovitze.
Nejlepší čokoládová podle Jarky z Chutí světa
S čokoládovou to není jen tak. Vsaďte na jistotu a zkuste recept od Jarky. Vyzkoušela jich několik a tenhle je podle ní nejlepší. A my se přidáváme. Napsala o něm:
Základem je vaječný / pudinkový krém, který se smíchá s čokoládou a kakaem. Můžete použít jen mléčnou, jen hořkou nebo kombinaci obojí. Ta poslední varianta nám chutnala nejvíc. Zároveň je důležité použít holandské kakao, které zmrzlině dodá ten správný rozměr. Zmrzlina je neuvěřitelně jemná a krémová. Zkrátka naprosto vynikající.
Z rostlinného mléka a smetany
Borůvková a meruňková podle Kitchen Story
Mléko vám nechutná nebo nesvědčí? Zkuste kokosovou smetanu podle Mariky s Jirkou. Krásně si hrají také s ostatními přísadami, jako jsou levandule nebo pistácie.
Vanilková s ovocem podle BezHladovění
Hledáte plnohodnotný dezert bez prázdných kalorií? Hoďte do mixéru kokosový krém s kešu ořechy a dochuťte podle sebe – vanilkou, limetkou, ovocem…
Který recept na domácí zmrzlinu vás dostal nejvíc? My se nemůžeme rozhodnout. Všechny jsou skvělé. Pomozte nám se rozhodnout – pište třeba na Facebooku.