Ingredience
Postup
Veškerou zeleninu důkladně omyjeme.
Můžeme, ale nemusíme, ji oloupat.
Vše nakrájíme na menší kusy.
Vložíme ji do hrnce a zalijeme studenou vodou.
Prudce přivedeme k varu.
Zmírníme plamen a necháme probublávat.
Vaříme od 30 minut do 1 hodiny, záleží na velikosti zeleniny.
Zhruba v polovině varu přidáme bylinky a koření.
Na závěr vývar scedíme a necháme vychladnout.
Můžeme hned jíst, použít do dalšího vaření, nebo dát zamrazit.
Naše tipy:
Pokud plánujete vývar mrazit, připravte jej o něco silnější.
Pro výraznější chuť doporučujeme zeleninu předem orestovat.
Můžeme přidat i další druhy zeleniny, např. fenykl, rajčata, řapíkatý celer, žampiony. Vývar díky nim získá zase trochu jiný nádech.
Neoloupaná cibule vývar hezky zabarví. Jen pozor, aby se pod slupkou neskrývala hlína nebo plíseň.
Ani ostatní zeleninu nemusíme loupat. Dejte si však záležet na důkladném omytí.
Suroviny
Postup
Veškerou zeleninu důkladně omyjeme.
Můžeme, ale nemusíme, ji oloupat.
Vše nakrájíme na menší kusy.
Vložíme ji do hrnce a zalijeme studenou vodou.
Prudce přivedeme k varu.
Zmírníme plamen a necháme probublávat.
Vaříme od 30 minut do 1 hodiny, záleží na velikosti zeleniny.
Zhruba v polovině varu přidáme bylinky a koření.
Na závěr vývar scedíme a necháme vychladnout.
Můžeme hned jíst, použít do dalšího vaření, nebo dát zamrazit.