Krůtí špízy s cuketou na grilu

Pasírovaná rajčata se nehodí jen na omáčku. Nebojte se z nich připravit vynikající marinádu na zdravé a dietní krůtí maso a uvidíte, že se tento zdravý recept stane jedním z těch, co si rádi zopakujete, i když zrovna nebude grilovací sezóna v plném proudu.

Množství2 porce

Ingredience

 300 g krůtích prsou
 ½ cukety
 sůl
 olivový olej
Na marinádu
 100 g pasírovaných rajčat
 2 lžičky rajčatového protlaku
 1 lžička olivového oleje
 ½ lžičky provensálských bylinek
 ¼ lžičky sušeného česneku
 špetka soli
Na špenátový salát s grilovanou paprikou
 1 červená paprika (ideálně velká kapie)
 2 hrsti baby špenátu
 8–10 cherry rajčat
Na dresink
 1 lžíce balzamikového octa
 2 lžíce olivového oleje
 sůl
 čerstvě mletý pepř
Česnekovo-pažitkový dip
 3 lžíce zakysané smetany
 1 menší stroužek česneku
 ½ lžíce najemno pokrájené pažitky
 sůl

Postup

1

Krůtí maso nakrájejte na špalíčky a dejte stranou do mísy.

2

Cuketu nakrájejte na slabá půl nebo čtvrtkolečka – podle velikosti cukety. Lehce zakápněte olivovým olejem, osolte a promíchejte.

3

Pasírovaná rajčata důkladně prošlehejte (můžete promixovat mixérem) s protlakem, olejem, bylinkami, česnekem a špetkou soli. Směs nalijte na maso a promíchejte.

4

Maso střídavě s cuketou napichujte na jehly.

5

Papriku nakrájejte na asi centimetr silné pruhy a promíchejte s troškou olivového oleje a špetkou soli.

6

Na rozpáleném grilu opečte špízy a vedle nich papriku. Pečení bude trvat cca 10 minut.

7

Mezitím, než se vše ugriluje, překrájejte cherry rajčata napůl a prošlehejte ingredience na dresink na salát. Také si stačíte umíchat dip – zakysanou smetanu promíchejte s prolisovaným česnekem, nakrájenou pažitkou a podle chuti dosolte.

8

Špízy naservírujte na talíře. Špenát promíchejte s grilovanou paprikou, rajčaty a dresinkem a rozdělte na talíř. Dip přendejte do mističky a podávejte s masem a salátem.

Typ jídlaZpůsob přípravyStravovací styl,
Jak vám chutnalo?

Suroviny

 300 g krůtích prsou
 ½ cukety
 sůl
 olivový olej
Na marinádu
 100 g pasírovaných rajčat
 2 lžičky rajčatového protlaku
 1 lžička olivového oleje
 ½ lžičky provensálských bylinek
 ¼ lžičky sušeného česneku
 špetka soli
Na špenátový salát s grilovanou paprikou
 1 červená paprika (ideálně velká kapie)
 2 hrsti baby špenátu
 8–10 cherry rajčat
Na dresink
 1 lžíce balzamikového octa
 2 lžíce olivového oleje
 sůl
 čerstvě mletý pepř
Česnekovo-pažitkový dip
 3 lžíce zakysané smetany
 1 menší stroužek česneku
 ½ lžíce najemno pokrájené pažitky
 sůl

Postup

1

Krůtí maso nakrájejte na špalíčky a dejte stranou do mísy.

2

Cuketu nakrájejte na slabá půl nebo čtvrtkolečka – podle velikosti cukety. Lehce zakápněte olivovým olejem, osolte a promíchejte.

3

Pasírovaná rajčata důkladně prošlehejte (můžete promixovat mixérem) s protlakem, olejem, bylinkami, česnekem a špetkou soli. Směs nalijte na maso a promíchejte.

4

Maso střídavě s cuketou napichujte na jehly.

5

Papriku nakrájejte na asi centimetr silné pruhy a promíchejte s troškou olivového oleje a špetkou soli.

6

Na rozpáleném grilu opečte špízy a vedle nich papriku. Pečení bude trvat cca 10 minut.

7

Mezitím, než se vše ugriluje, překrájejte cherry rajčata napůl a prošlehejte ingredience na dresink na salát. Také si stačíte umíchat dip – zakysanou smetanu promíchejte s prolisovaným česnekem, nakrájenou pažitkou a podle chuti dosolte.

8

Špízy naservírujte na talíře. Špenát promíchejte s grilovanou paprikou, rajčaty a dresinkem a rozdělte na talíř. Dip přendejte do mističky a podávejte s masem a salátem.

Notes

Krůtí špízy s cuketou na grilu
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Martina Lancingerová

Martina Lancingerová

Miluji přírodu a miluji vaření. A přesně to se snažím otisknout do svých receptů, kde vyzdvihuji úctu k bohatství přírody, lásku k jídlu a ke zdraví. Věřím, že když jdeme ruku v ruce s přirozeností a stavíme jídelníček na "čistých", tedy přirozených potravinách, děláme tím svému tělu obrovskou službu. Recepty, které vařím, jsou jednoduché a většinou rychlé, protože rychlou úpravou nezničíme cenné látky v potravinách a navíc nám zbývá čas i na jiné aktivity.