Ingredience
Postup
Rýži důkladně propláchněte, vložte ji do vroucí vody, plamen stáhněte na minimum a vařte ji pod pokličkou do vypaření vody.
Do uvařené rýže přimíchejte ocet a sůl, poté ji několikrát zlehka promíchejte.
Takto ochucenou rýži nechte vychladnout při pokojové teplotě.
Mezitím si zeleninu spolu s avokádem nakrájejte na nudličky.
Připravte si bambusovou rolovací podložku.
Na podložku položte řasu, na ni rovnoměrně rozprostřete vrstvu sushi rýže. Okraje podložky nechte prázdné, navlhčené.
Rýži můžete potřít tenkou vrstvou WASABI.
Na prostředek rýžové plochy poklaďte vámi zvolenou zeleninu, avokádo.
Vlhkými prsty zvedněte spodní okraj řasy spolu s rohoží a pevným stiskem ji rolujte směrem k hornímu okraji řasy.
V závěru rolku nakrájejte na stejně široké kousky.
Proč jíst bezmasé sushi?
- Rýže patří mezi dobrý zdroj sacharidů. Mimo to rychle zasytí.
- Mořské řasy vynikají svým nutričním složením. Představují zajímavou zásobárnu jódu, železa, vápníku, hořčíku, vitamínu A, B a C.
- Čerstvá zelenina spolu s avokádem jsou samy o sobě zdrojem vitamínů, minerálů, antioxidantů a stopových prvků.
- Rýžový ocet propůjčuje sushi rýži její typickou chuť, zlepšuje trávení a napomáhá detoxikaci organismu. Stejně schopný je i při snižování hladiny tzv. zlého cholesterolu.
- Kvalitní sójová omáčka ukrývá významnou dávku bílkovin, železa, draslíku a hořčíku.
- Japonský křen zvaný WASABI vykazuje antibakteriální účinky.
Sushi a hubnutí
Server LiveStrong.com poukazuje na studii provedenou v roce 2004. Odhalila, že občasná konzumace lehké verze sushi bez tučného masa může přispět k „mírné“ redukci váhy. Na potvrzení této domněnky rozsáhlejšími studiemi však stále čekáme.
Suroviny
Postup
Rýži důkladně propláchněte, vložte ji do vroucí vody, plamen stáhněte na minimum a vařte ji pod pokličkou do vypaření vody.
Do uvařené rýže přimíchejte ocet a sůl, poté ji několikrát zlehka promíchejte.
Takto ochucenou rýži nechte vychladnout při pokojové teplotě.
Mezitím si zeleninu spolu s avokádem nakrájejte na nudličky.
Připravte si bambusovou rolovací podložku.
Na podložku položte řasu, na ni rovnoměrně rozprostřete vrstvu sushi rýže. Okraje podložky nechte prázdné, navlhčené.
Rýži můžete potřít tenkou vrstvou WASABI.
Na prostředek rýžové plochy poklaďte vámi zvolenou zeleninu, avokádo.
Vlhkými prsty zvedněte spodní okraj řasy spolu s rohoží a pevným stiskem ji rolujte směrem k hornímu okraji řasy.
V závěru rolku nakrájejte na stejně široké kousky.