Lilková pomazánka Baba Ghanoush

Baba Ghanoush (čti babaganuš) je pomazánka z lilku, původem z Blízkého východu. Můžete ji jíst buď jako lehký předkrm, nebo jako hlavní chod či přílohu k pečenému anebo grilovanému masu.

Množství2 porce

Ingredience

 2 lilky
 2 lžíce tahini pasty
 2 stroužky česneku
 sůl
 šťáva z půlky limetky
 2 lžíce olivového oleje

Postup

1

Troubu rozehřejte na 180 stupňů.

2

Lilky překrojte napůl, na řezu dužinu nařízněte do mřížky, posolte a zalijte trochou olivového oleje.

3

Lilky dejte na plech, ten přikryjte alobalem a vložte do trouby.

4

Lilky pečte 60 minut, dokud nebude dužina úplně měkká.

5

Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

6

Z vychladlých polovin lilků vydlabejte dužinu – pouze zelenožlutou část. Tu přendejte do misky.

7

K lilkům přidejte sůl, tahini, prolisovaný česnek, olivový olej a šťávu z limety.

8

Vše rozmixujte.

9

Můžete ihned podávat nebo pomazánku nechat ještě v lednici vychladit.

10

Na talíři ozdobte čerstvými bylinkami, oříšky, semínky či olivami.

Typ jídlaStravovací styl, , ,
Jak vám chutnalo?

Suroviny

 2 lilky
 2 lžíce tahini pasty
 2 stroužky česneku
 sůl
 šťáva z půlky limetky
 2 lžíce olivového oleje

Postup

1

Troubu rozehřejte na 180 stupňů.

2

Lilky překrojte napůl, na řezu dužinu nařízněte do mřížky, posolte a zalijte trochou olivového oleje.

3

Lilky dejte na plech, ten přikryjte alobalem a vložte do trouby.

4

Lilky pečte 60 minut, dokud nebude dužina úplně měkká.

5

Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

6

Z vychladlých polovin lilků vydlabejte dužinu – pouze zelenožlutou část. Tu přendejte do misky.

7

K lilkům přidejte sůl, tahini, prolisovaný česnek, olivový olej a šťávu z limety.

8

Vše rozmixujte.

9

Můžete ihned podávat nebo pomazánku nechat ještě v lednici vychladit.

10

Na talíři ozdobte čerstvými bylinkami, oříšky, semínky či olivami.

Notes

Lilková pomazánka Baba Ghanoush
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.