Hned měkké vánoční perníčky

Nechcete se vzdát vánočního cukroví ani nabrat usilovně shozená kila zpět? Upečte si perníčky s menším množstvím kalorií, které na chuti a vůni těžko rozeznáte od těch klasických.

Množství1 porce
Celkový čas25 minut

Ingredience

 150 g celozrnné špaldové mouky
 35 ml kokosového oleje
 60 ml rostlinného mléka
 5 lžic čekankového sirupu
 lněný gel (lžíce mletého lněného semínka + 3 lžíce vody)
 1 a 1/2 lžíce směsi koření (skořice, muškátový oříšek, koriandr, zázvor, fenykl, hřebíček, nové koření, anýz, badyán, pepř, kardamom)
 1 lžička kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
 1 lžička jedlé sody bikarbony
 špetka mleté vanilky
 špetka himalájské soli

Postup

1

Semínka zalijte vodou a nechte je 5 až 10 minut odstát.

2

Do mísy nasypte všechny suché ingredience (mouku prosejte) a společně je promíchejte.

3

Do druhé mísy nalijte všechny mokré ingredience (včetně lněného gelu) a společně je prošlehejte.

4

Mokré ingredience pomalu přilévejte k suchým, vařečkou vypracujte mírně lepivé těsto.

5

Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho přes noc odležet v lednici.

6

Druhý den vyndejte těsto z lednice a na pomoučeném vále ho vyválejte na 3 až 4 mm plát.

7

Vykrajujte perníčky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.

8

Perníčky pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 8 až 10 minut. Průběžně je kontrolujte, jakmile jejich spodek zezlátne, jsou upečené.

Typ jídlaZpůsob přípravyStravovací styl, ,
Jak vám chutnalo?

Suroviny

 150 g celozrnné špaldové mouky
 35 ml kokosového oleje
 60 ml rostlinného mléka
 5 lžic čekankového sirupu
 lněný gel (lžíce mletého lněného semínka + 3 lžíce vody)
 1 a 1/2 lžíce směsi koření (skořice, muškátový oříšek, koriandr, zázvor, fenykl, hřebíček, nové koření, anýz, badyán, pepř, kardamom)
 1 lžička kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
 1 lžička jedlé sody bikarbony
 špetka mleté vanilky
 špetka himalájské soli

Postup

1

Semínka zalijte vodou a nechte je 5 až 10 minut odstát.

2

Do mísy nasypte všechny suché ingredience (mouku prosejte) a společně je promíchejte.

3

Do druhé mísy nalijte všechny mokré ingredience (včetně lněného gelu) a společně je prošlehejte.

4

Mokré ingredience pomalu přilévejte k suchým, vařečkou vypracujte mírně lepivé těsto.

5

Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho přes noc odležet v lednici.

6

Druhý den vyndejte těsto z lednice a na pomoučeném vále ho vyválejte na 3 až 4 mm plát.

7

Vykrajujte perníčky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.

8

Perníčky pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 8 až 10 minut. Průběžně je kontrolujte, jakmile jejich spodek zezlátne, jsou upečené.

Notes

Hned měkké vánoční perníčky
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.