Využijte předností, které nabízí potraviny rostoucí v přirozených podmínkách. V říjnu dosahuje sklizňové zralosti hned několik druhů ovoce a zeleniny. Společně tvoří základ zdravého jídelníčku.
Obsah článku:
Které potraviny mají sezónu v říjnu?
Ani sychravé počasí a nižší teploty nebrání některým druhům ovoce a zeleniny v jejich dozrávání. Které z nich volají po sklizni v říjnu?
- Ovoce: jablka, hroznové víno, hrušky, kdoule, slívy, švestky
- Zelenina: brambory, brokolice, celer, čekanka, červená řepa, cuketa, dýně, hlávkové zelí, kedlubna, křen, květák, ledový salát, lilek, mangold, paprika, pastiňák, patizon, pekingské zelí, petržel, polníček, pór, rajčata, rukola, růžičková kapusta, ředkve, ředkvičky, špenát, topinambur, tuřín, vodní meloun, vodnice
a další…
Ukázka zdravého říjnového jídelníčku
1. den
Snídaně: Celozrnný žitný chléb s ořechovým máslem, ředkvičkami a klíčky řeřichy
Svačina: Bílý jogurt se švestkami, konopnými semínky a hořkou čokoládou
Oběd: Pečené kuře s bylinkami, rajčaty a sladkým bramborem
Večeře: Směs salátů (rukola, polníček) s marinovaným květákem, cuketou, quinoou a kozím sýrem
2. den
Snídaně: Ovesná kaše s mákem, bambuckým máslem, slívami a badyánem
Svačina: Mrkvovo-jablečný chlebík s vlašskými ořechy
Oběd: Celozrnné těstoviny s pečenou dýní, šalvějí a ovčím sýrem
Večeře: Vařené brambory ve slupce s bylinkami, karotkou, ředkvičkami, zastřeným vejcem a brokolicovými klíčky
3. den
Snídaně: Vařená pohanka s jablkem, skořicí a ořechovým máslem
Svačina: Salát Coleslaw, celozrnné pečivo
Oběd: Rizoto se špenátem a pečeným lososem
Večeře: Listový salát s marinovanou červenou řepou, feta sýrem, piniovými ořechy a čekankovým sirupem
Přejeme dobrou chuť a podzim plný elánu 🙂