Je vám strava bez živočišných výrobků sympatická? Nejste jediní. K rostlinné stravě se jen loni v Česku hlásil každý desátý mileniál.
Obsah článku:
Veganství jako trend nebo dlouhodobě udržitelný životní styl?
Zájem o rostlinnou stravu stoupá napříč Českou republikou. Zjištění agentury IPSOS pro asociaci společenské odpovědnosti jsou toho důkazem.
Dle výsledků výzkumu z roku 2019 až desetina Čechů ve věku 18 až 34 let opustila od konzumace masa. Necelá třetina obyvatel plánovala zvýšit spotřebu rostlinných potravin na úkor živočišných a skoro polovina národa přemýšlela o dopadech živočišné stravy na životní prostředí a klima.
Každý podle svého gusta
Co za touto výživovou revolucí stojí? Je rostoucí zájem Čechů o rostlinnou stravu trendovou záležitostí nebo novým životním stylem? Ať tak či onak, stravovat se, jak uznáme za vhodné, je přirozené právo každého z nás.
Pokud přemýšlíte o vyřazení živočišných potravin z jídelníčku, inspirujte se například tím naším.
TIP: Inspirací do začátků může být i I. a II. díl ukázkového veganského jídelníčku.
Pondělí
Snídaně: Ovesná kaše s rostlinným mlékem, banánem, skořicí a lžičkou arašídového másla
Svačina: Strouhaná mrkev s jablkem, rozinkami a vlašskými ořechy
Oběd: Vařené jáhly s grilovaným, marinovaným lilkem, cuketou a paprikou, posypané čerstvým koriandrem, zalité tahini pastou
Svačina: 100% pomerančová šťáva
Večeře: Listový salát s pečeným květákem, růžičkovou kapustou, vařenou quinoou, lněným olejem a nasucho opraženými dýňovými semínky
Úterý
Snídaně: Rýžové vločky s rostlinným mlékem, chia semínky, jahodami a kokosovým jogurtem
Svačina: Celozrnný žitný chléb s trochou sojanézy, rukolou a opečenými plátky uzeného tofu
Oběd: Celozrnné špaldové špagety s čočkovou omáčkou
Svačina: 100% mrkvová šťáva
Večeře: Listový salát s pečenou dýní, cizrnou, bazalkou, konopnými semínky a grilovanou paprikou
Středa
Snídaně: Domácí celozrnný chléb s míchaným tofu, rajčetem a paprikou
Svačina: Chia pudink s lesním ovocem a kakaovými boby
Oběd: Maki sushi s wasabi a nakládaným zázvorem
Svačina: 100% celerová šťáva
Večeře: Kadeřávek s pečenými brambory, artyčoky, rozinkami, javorovým sirupem a olivovým olejem
Čtvrtek
Snídaně: Pohanková kaše s jablkem a vlašskými ořechy
Svačina: Smoothie z banánu, chia semínek, kadeřávku a mandlového másla
Oběd: Dýňové rizoto z jáhel
Svačina: 100% pomerančová šťáva
Večeře: Listový salát s grilovanou cuketou, lilkem a tempehem, přelitý bazalkovým pestem
Pátek
Snídaně: Ovesné vločky s rostlinným mlékem, lněnými semínky, datlemi a jablkem
Svačina: Pomeranč, kostička hořké čokolády
Oběd: Celozrnné těstoviny s baby špenátem, restovaným hráškem a žampiony, přelité kešu dresingem
Svačina: 100% mrkvová šťáva
Večeře: Zeleninové špízy s tofu
Sobota
Snídaně: Domácí celozrnný chléb s tahini pastou, konopnými semínky a rozmačkanými lesními plody
Svačina: Zlaté kurkumové mléko
Oběd: Pečené batáty s hříbkovou omáčkou
Svačina: 100% celerová šťáva
Večeře: Kadeřávek s avokádem, granátovým jablkem a dýňovými semínky, přelitý dresinkem z olivového oleje, tahini pasty, kapky jablečného octa, limetky a špetky himalájské soli
Neděle
Snídaně: Švestkové knedlíky se skořicovým mákem
Svačina: Sójový jogurt s banánem a dýňovými semínky
Oběd: Čočková sekaná se šťouchaným bramborem, kvašená zelenina
Svačina: 100% pomerančová šťáva
Večeře: Listový salát s vařenou quinoou, cherry rajčátky, jarní cibulkou a porcí domácího hummusu
TIP: Vyzkoušejte také další zdravé jídelníčky pro vegany. Prospějí vám i krátkodobě pro odlehčení stravy. Pokud si nechcete lámat hlavu s tím, co vařit, řešením může být i krabičková dieta pro vegany.