Hodně lidí spoléhá při hubnutí na zázraky, říká nutriční terapeutka Ladislava Kankrlíková, MBA

Zdravá strava není jen o hubnutí, ale i prevenci nemocí, snížení cholesterolu nebo cukru v krvi i celkové energii. Jak zjistit, jestli jíte správně, prozrazuje registrovaná nutriční terapeutka. 

Obsah článku:

Prozradíte na úvod, kdo je to nutriční terapeut a jak se liší od ostatních odborníků na výživu?

Nutriční terapeut je nelékařský zdravotnický pracovník, který může poskytovat poradenství v oblasti prevence onemocnění. Do jeho kompetencí ale patří především sestavování jídelních plánů v době nemoci a edukace o úpravách stravovacích zvyklostí při konkrétních zdravotních potížích.  

Pracuje nejčastěji v nemocnicích nebo v některých lázeňských zařízeních. Moje cesta po dlouhých letech v lázeňských provozech vedla k soukromé praxi a v Karlových Varech jsem s kolegyní zřídila ambulanci, kam mohou přijít zájemci o podporu v úpravách svého stravovacího režimu z regionu Karlovy Vary. 

Ale abych odpověděla na vaši otázku: rozdíl je především v tom, že ostatní odborníci na výživu, mimo lékařů dietologů, mohou konzultovat pouze potřeby zdravých jedinců. V dnešní době je už i obezita onemocnění, a proto by bylo vhodné obracet se na výživové poradce pouze v době bez zdravotních problémů nebo třeba při sportovní zátěži. Ale tak jak je v dnešním světě běžné, je třeba si zjistit, jak kvalitní informace dostanete, protože nesprávně sestavený jídelní lístek může ublížit a někdy i s trvalými následky.

Jaké výhody má vlastní praxe nutriční terapeutky?

Velký bonus soukromé praxe je možnost individuálního přístupu, práce i s psychickým nastavením klienta. To bývá ve většině případů zájemců o službu základní motivací k provedení změn ve svém životě. Je tedy velká šance na úspěch. 

Uvedete konkrétní příklady z praxe, kdy klientům pomohla úprava stravy a možná to dopředu ani nečekali?

Často dochází k nečekanému zlepšení zdraví při pokusu o hubnutí. Pacient přijde a jeho hlavní požadavek je přestat přibírat na váze, v lepším případě i redukovat několik kilogramů či centimetrů v obvodu pasu. Následně proběhne třeba preventivní kontrola u lékaře a tam se zjistí, že je možné snížit množství medikace pro úpravu cukru nebo triglyceridů v krvi.

Další příběh, na který si vzpomínám, byl klient po velkém zatížení organismu dlouhou, vleklou nemocí. Celé tělo bylo vysílené léčbou a pacient už nevěděl, co má jíst, protože se stravoval podle zásad zdravé výživy a stále nedocházelo ke zlepšení zdravotního stavu nebo alespoň nárůstu životní energie. 

Celá rodina propadala bezradnosti a už ani pacient nevěřil, že by se mohl jeho zdravotní stav zlepšit. Domluvili jsme se na úpravě stravy v šetřícím režimu, to znamená bez velké zátěže na zažívací ústrojí a síly se začaly pomalu vracet. To pak máte obrovskou radost i s vašim klientem.

Když vezmeme vysoký cholesterol, jak tam pomůžete? Jak spolupráce probíhá?

Vše začíná prvním vstupním pohovorem. Během této hodiny prokonzultujeme zapsaný jídelní lístek, zdravotní stav a stravovací návyky.  

Důležitá je i psychická pohoda a přístup pacienta k plánovaným změnám. To vše má totiž velký vliv na budoucí úspěch spolupráce. 

Následně domlouváme konkrétní požadavek na další kroky v léčbě. Zda pacient požaduje tvorbu individuálního jídelního plánu s důrazem na preferované zvyklosti. Není to o zákazu všech pro pacienta oblíbených, ale ne úplně zdravých jídel, ale o kompromisu, kdy vybíráme vhodnější přípravy pokrmů, méně kalorické varianty potravin a občas je možné v malém množství povolit i „nezdravý“ pokrm ve vhodnou denní dobu, který pacienta udrží v psychické pohodě.

Ladislava Kankrlíková, MBA - rozhovor

Co se děje dál, když už člověk nějakou dobu jídelníček drží?

Po uplynutí doby vytvořeného stravovaciho plánu domluvíme kontrolní konzultaci a buď spolupráce končí, nebo je možné dohodnout pravidelné setkávání po 2 až 3 týdnech, kdy pocit zodpovědnosti vůči terapeutovi pomáhá pacientovi udržet režim slibující zlepšení zdravotního stavu.

Kontrolu cholesterolu bohužel nemohu provést, je potřeba, aby odběr krve provedlo jiné zdravotnické zařízení: u praktického lékaře, či laboratoř.

Existují i jiné formy spolupráce?

Další možný postup je, že po vstupní konzultaci pacienta edukuji o správném sestavení jídelníčku, najdeme konkrétní chybné kroky ve stravovacím režimu a probíhá dohoda o jejich úpravě s následnými pravidelnými setkáními. Tam dochází k hodnocení zavedených změn a pracuje se na zařazení dalšího možného kroku, který pacient zvládne. 

Postupy jsou dost odlišné, ale už to, že si svou cestu zvolil pacient sám, je dobrý začátek.

Liší se nějak postup třeba u vysokého cukru v krvi, nebo už diagnostikované cukrovky 2. typu?

Většinou je postup pro snížení hladiny cukru v krvi standardní pro většinu populace. Jsou však individuální rozdíly u jedinců, kteří reagují jinak na sacharidy v různých potravinách. To je však třeba vysledovat až vlastní praxí a hlavně se tyto informace dají vyčíst většinou až při použití glukometru, který nabízí v dnešní době ohromné možnosti sledování správnosti nastaveného stravovaciho režimu. 

Ale základní režim pro snížení hladiny cukru v krvi je nastavení pravidel zásad zdravého životního stylu. Pokud už zdravotní stav není příliš vážný. Tam by se strava upravovala razantněji.

Hádám, že nejvíc klientů k vám přichází kvůli hubnutí a nadváze, je to pravda?

Ano, jen mě trochu mrzí, že většina pacientů přijde do ambulance nutričního terapeuta až jako poslední možnost. Většinou vyzkouší mnoho různých služeb od krabičkových diet, kdy ne vždy je správně nastavené množství potřebných kalorií na den. 

Dále platí velké množství financí za potravinové doplňky či zázračné koktejly. Po návratu do původního režimu se vrátí i původní kilogramy, někdy i s několika kilogramovým bonusem. 

Takže ideální postup hubnutí za vás je začít v ambulanci nutričního terapeuta?

Nechci tvrdit, že jedině nutriční terapeut zná tu správnou cestu. Ale jeho pohled je komplexní a na prvním místě by mělo být zdraví pacienta, ne výdělek nějaké nadnárodní firmy. Uvědomuji si, že tato cesta bývá většinou nejtěžší, ale jde přece o naše zdraví a naši aktivitu ve stáří.

Práce terapeuta totiž není jen předat stravovací plán, ale zároveň naučit pacienta jak postupovat při plánování, nakupování, přípravě stravy, práci s vlastní psychikou a spoustě dalších důležitých kroků, které jsou od redukce váhy neodlučitelné.

ideální postup hubnutí

Nabízíte jen individuální konzultace?

Mám velkou radost, že mě náhoda přivedla i ke spolupráci s organizaci STOB, kde se zaměřují na skupinové kurzy redukce váhy. I když v našem kraji o tento druh služby zatím není veliký zájem, věřím že si časem najde své příznivce a poznají velký bonus podpory skupiny. 

Také se nyní začínají otevírat kurzy pro děti. Ve své lázeňské praxi jsem pracovala v LD Mánes, kde byly redukce váhy dětských pacientů a péče o děti s diabetem mellitem 1. typu na prvním místě. 

Takže i tady v Karlových Varech můžeme tuto podporu nabídnout široké veřejnosti. Pokud je někdo ze vzdálenějšího okolí a nemohl by dojíždět osobně, jsem připravena vést konzultace i on-line. 

Co z vaší zkušenosti odlišuje ty, kdo jsou v hubnutí úspěšní, od těch, kdo začínají pořád dokola?

Je těžké to takto globálně posoudit, protože výsledek závisí na mnoha faktorech. Někdy pomůže denní výpočet kalorií, někdy lépe rozložený denní režim nebo zařazení fyzické aktivity, která nemusí být na vrcholové úrovni. 

Přesto to nejzásadnější, co podle mých zkušeností pomáhá, je vlastní motivace. 

Proč to dělám? Dělám to kvůli sobě, nebo pro okolí? Motivace pak drží hlavní linku snahy a malé vybočení z plánu neznamená konec celého procesu. 

Pracujete tedy při hubnutí i s celkovým nastavením člověka?

Přesto, že stravovací plán je především o správně vypočítaných kaloriích, nutriční terapie musí pracovat i s celkovým nastavením pacienta. Které suroviny preferuje, jaký denní režim si může nastavit a naučit pacienta, že konec snahy přichází ve chvíli, kdy to vše vzdá. Né v době, kdy nejsou viditelné úspěchy.

Představte si, že s vámi chci začít spolupracovat. Mým cílem je zhubnout nějaké to kilo, jak začneme?

Opět je celá spolupráce postavená na naší důvěře, takže vstupní vyšetření je jak o stravovacích prioritách, zjištění současných návyků, ale i o vzájemném nastavení, zda kroky, které předávám, vidí pacient jako ty, které opravdu mohou pomoci. 

Takže při rozhovoru bych se vás doptávala, jak se stravujete, proč to tak máte. Zda je to tak, protože neřešíte, jak jíte, nebo řešíte a z jakého důvodu podnikáte konkrétní kroky. 

Já popíšu možné změny, které by bylo dobré zařadit a vysvětlím z jakého důvodu by byly vhodnější. 

Prozradíte i nějaký konkrétní případ?

Konkrétně to mohu popsat u velmi častého problému pacientů, kteří se dlouhodobě snaží redukovat hmotnost a z tohoto důvodu déle přijímají opravdu malé, podhodnocené dávky denního jídla. 

Konzultací se snažím předložit argumenty k pochopení celého procesu v těle a následné přijetí navrhovaného režimu, aby tělo nemělo dlouhodobý deficit kalorií a při každém menším kalorickém prohřešku nedocházelo k ukládání zásob energie.

Klienti někdy neví, co čekat od vstupní bioimpedanční analýzy, přiblížíte ji prosím? Co všechno se o sobě dozví?

Bioimpedanční analýza se může používat jako preventivní nástroj zdravotního stavu každého jedince. Výsledky orientačně ukáží zdravotní stav organismu. 

Váha vypočítá hodnotu BMI, to je standardní matematický vzorec poměru výšky a váhy jedince. Ale ne vždy je to číslo odpovídající skutečnému složení těla. 

Například tělo sportovce, který se zaměřuje na posilování a tvorbu zvýšené svalové hmoty, vykazuje známky např. obezity, ale tuková hmota je minimální. Proto doporučení vychází z dalších naměřených hodnot.

bioimpedanční analýza

Jaká doporučení potom klienti slyší?

Nejčastěji z výsledků vychází doporučení na zvýšení množství svalové hmoty, zredukování množství podkožního tuku či zlepšení pitného režimu. Také je možné podle výsledků doporučit cílené vyšetření hustoty kostní tkáně, protože vyšetření ukazuje na křehkost kostí a tím pádem mohou být kosti lámavé. 

Další ukazatel na váze doporučí aktuální kalorickou potřebu těla na den a metabolický věk, který srovnává váš metabolismus s průměrnou rychlostí metabolismu i v jiné věkové kategorii. Srovnání probíhá v rozmezí +-15 let. 

Takže pokud je někdo aktivní a ve věku např. 40 let mu váha řekne, že jeho tělo pracuje tak dobře, jako jiným v 25 letech, má obrovskou radost. Pokud však někomu řeknete, že jeho tělo je zpomalené a pracuje tak jako jiným v 55 letech, často dochází k velkému zamyšlení.

Váha orientačně odhalí i viscerální tuk. Je to množství tuku v dutině břišní, které obrůstá vnitřnosti a omezuje je v jejich správné funkci. Ukazuje stupeň ohrožení metabolickým syndromem. 

Ale hádám, že každé tělo funguje jinak?

Někdo již při i teoreticky ještě zdravém množství viscerálního tuku má problémy s vysokým krevním tlakem či vysokou hodnotou cholesterolu v krvi. Většinou je to chvíle, kdy říkám, začněte přemýšlet o svém životním stylu, protože se blíží onemocnění, jako je diabetes mellitus a jiné nemoci vznikající kvůli takto uloženému tuku v těle.

Pokud přijde pacient do ambulance a analýza těla se dělá při vstupním vyšetření pro redukční program, jsou to pouze vstupní informace, které by se měly během spolupráce zlepšovat. Podle toho je následně vidět, jestli je jídelníček správně nastavený. 

Proč někdy lidé s hubnutím končí dřív, než jsou vidět první výsledky?

Často v počátku redukce dochází k demotivaci, kdy váha neklesá, ačkoli je strava nastavená na menší deficit kalorií a fyzická aktivita navýšená. Zde dochází k úbytku tuku a navýšení svaloviny, která je těžší a proto váha neklesá.

Tento jev je znát hlavně na oblečení, kdy ubývají centimetry. Pacient se upíná na váhu a volné oblečení mu nepřijde dost motivační. 

Zlobí se na sebe, že není schopen redukce váhy, ale na bioimpedanční váze jsou již rozdíly viditelné.

Když to vezmu z druhé strany, kdy a jak spolupráce s vámi končí? Zase bioimpedanční analýzou?

To vše záleží na zakázce. Ale ano, ukončení spolupráce často uzavíráme opětovnou analýzou těla, která ukazuje na pokroky, které se povedly a ukazuje na správně nastavený režim. 

Přesto je možné se domluvit na kontrolní schůzce po nějaké době, zda se daří pokračovat správným směrem, nebo pokud vyvstanou nové otázky ke stravovacímu plánu. Vše je velice individuální a záleží na poptávce pacienta. 

Ceník služeb je spíše nabídka možností a časových rozvržení, ale harmonogram a především téma konzultace záleží na klientovi. Stejně tak jako někdo má problém redukovat kilogramy, někdo jiný může mít problém kilogramy navýšit. 

Takže dlouhodobá spolupráce se může věnovat navyšování hmotnosti či celkově překonání pocitu „nehezkého“ těla. Je důležité přijmout stravu jako základní denní potřebu. To bývá většinou v případě pacientů s poruchou příjmu potravy.

Jste z Karlových Varů. Máte pocit, že má váš kraj nějaká specifika, co se stravovacích návyků týče, v porovnání se zbytkem naší republiky?

Nevšimla jsem si žádných stravovacích specifik. To, o čem jsem již delší dobu přesvědčená, je pomalejší nástup novinek a přijetí potřeb starat se o své zdraví. Nastavení zodpovědnosti za své zdraví. 

V dnešní době se hodně lidí stará o svou váhu, ale spoléhají na zázraky, pilulky, koktejly aj. 

Volba návštěvy zdravotního zařízení, kde se zaměřují na práci na sobě a svých zvyklostech, byla dřív až poslední volba, když vše ostatní selže. Tento stav se již např. v Praze a celkově na východ od Karlových Varů pomalu mění. 

Vidím, že zkušenosti pomalu přicházejí i k nám a zájemci o zdravé stravování se nespokojí s letáčkem od lékaře a vyhledávají konkrétní, individuální podporu, přestože ji pojišťovna nehradí. 

Co byste vzkázala čtenářům, kteří teď uvažují o návštěvě nutriční poradny, ale ještě nejsou úplně rozhodnutí?

Záleží na člověku. Určitě nemohu říct, že nutriční terapeut je ten jediný správný a bezchybný. Měl by mít přehled o potřebách zdravého těla, ale i organismu v době nemoci. 

Svou působností a celoživotním vzděláváním spadá pod ministerstvo zdravotnictví, výuka probíhá podle posledních nejmodernějších metod a poznatků. Je to „malý“ lékař v oblasti stravování, protože běžní lékaři mají velice málo času na předání tipů na úpravu stravy v konkrétním zdravotním stavu. Nutriční terapeut si může dovolit individuální přístup a častější konzultace pro správné nastavení stravovacího režimu.

Laďko, držíme palce, ať do vaší nutriční ambulance míří lidé hned, co začínají řešit nějaký problém a ne až na konec. Má to velký smysl.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.