Nekonečné možnosti. Rychlá příprava. Zaručený úspěch. To jsou výhody pečených řezů. Z jednoho plechu uspokojíte i desítky dobrot chtivých strávníků. Kterým receptem začnete?
Obsah článku:
Jak odlehčit klasický recept?
Piškotové těsto našich babiček pomalu nahrazují zdravější recepty. Pokud narazíte na starý návod k přípravě, jednoduše:
- Nahraďte klasickou pšeničnou mouku celozrnnou špaldovou, nebo alternativní verzí bez lepku (kokosovou, mandlovou atd.)
- Místo cukru použijte jiná ochucovadla, třeba datlový sirup
Pokud nemáte alergii, vajíčkům se vyhýbat nemusíte. Stejně tak se nebojte přiměřeného množství másla – dodá potřebnou vláčnost. Podobně fungují i arašídové nebo jiné oříškové máslo.
Nejoblíbenější řezy na plech v českých kuchyních:
- S tvarohem
- S pudinkem/krémem
- S jablky či jiným ovocem
- Kokosové
- Punčové nebo žloutkové
Opilý izidor
Tradiční recept, který vařili i Kluci v akci v České televizi. Skládá se z ořechového korpusu, ořechové náplně, žloutkového krému a čokoládové polevy. „Opilost“ zajišťuje ořechová náplň, která obsahuje rum. Ve verzi pro děti stačí použít rumové aroma.
Míša řezy
Kdo by nemiloval míšu? Lahodnou kombinaci kakaového těsta s tvarohem a čokoládovou polevou snadno připravíte i v odlehčené verzi. Vyzkoušejte fit míša řezy bez mouky a bílého cukru nebo rovnou veganskou variantu s tofu. Máte radši klasiku? Zkuste tvarohové řezy podle Smoothcooking.cz.
Tiramisu
I slavné italské tiramisu snadno připravíte ve formě řezů na plech. Jde o nepečený dezert. K přípravě proto nepotřebujete skoro žádné pomůcky. Hodí se tedy i k přípravě třeba na chatě nebo v jiných „polních“ podmínkách. Zajímavý recept na tiramisu řezy nabízí třeba blog Liščí mlsání.
Novější recepty z českých kuchyní
Medové řezy podle Romany z Naskokvkuchyni
Rychlý recept oceníte jako nedělní dezert ke kávě nebo pohoštění návštěvy. Tři medové placky jednoduše proložíte krémem z vanilkového pudinku a amaretta. Vršek dozdobíte čokoládovou polevou s kousky oříšků.
Hraběnčiny jablečné řezy podle Jany z Kuchařky pro dceru
Podle Jany Florentýny vypadá tento recept možná složitě, ale příprava rozhodně tak náročná není. Kombinace jablečné vrstvy se sněhovou peřinkou povyšuje tento moučník do dimenzí hodných k pohoštění i té nejvzácnější návštěvy.
TIP: Podobný recept krok za krokem vás naučí i Meg v kuchyni.
Žloutkové řezy podle Kluků v akci
Pokud listové těsto koupíte, máte před sebou nejrychlejší recept z našeho dnešního výběru. Podávejte se sladkou citrónovou polevou, nebo bez ní – je to jedno, protože obě varianty chutnají opravdu výborně.
Punčové řezy podle Kristiny
Kdykoli jdete do cukrárny, sáhnete po punčáku? Zkuste ho i doma. Recept podle Kristiny se s trochou snahy určitě povede. Super recept najdete také na foodblogu Slepičárna. Jejich punčový dort prověřila i slavná tenistka Barbora Strýcová.
Kokosová buchta z kefíru podle Lucky z Bezhladovění
Kakao, kokos, kefír, tři ingredience, které milují snad všichni. Tenhle recept neobsahuje žádnou mouku ani klasický bílý cukr.
Kterým receptem začnete? Napište nám třeba na Facebooku.
TIP: Až vás řezy omrzí, zkuste také výborné ovocné bublaniny.