Milujete květák? Vyzkoušejte chuťově zajímavý a rychlý recept naší čtenářky Zuzky. Provoní váš domov exotikou, aniž byste vytáhli paty.
Pečením získá květák nová chuťový rozměr – zlehka připomínající karamel. Květákové růžičky nasají všechny zajímavé vůně. K jemné chuti pečeného květáku se hodí zázvor, kari i koriandr. Nám se nejlépe osvědčila tato kombinace:
Rychlý recept: Zapečený květák po orientálsku
Ingredience:
- 1 celý květák
- 1 menší cibule
- 1 mrkev
- 1 paprika
- Směs orientálního koření (kurkuma, uzená paprika, pepř, vše cca po ½ lžičce)
- Kvalitní olivový olej, cca 4 lžíce
- Volitelné: Šunka nebo sýr k posypání a zapečení
- Petrželka nebo pažitka na posypání
- Citronová šťáva na zakápnutí
Postup:
- Omyjte zeleninu. Mrkev nakrájejte na kolečka, papriku na proužky, cibuli rozdělte na měsíčky. Květák rozdělte na růžičky.
- V misce si připravte směs z olivového oleje a koření.
- Do hlubšího plechu vyloženého pečicím papírem rozložte zeleninu.
- Zakápněte ji směsí olivového oleje s kořením.
- Pečte zhruba na 200 °C cca 15 minut.
- Promíchejte vidličkou.
- Dopečte cca ještě 10 minut do měkka.
- Na posledních pár minut můžete přidat tvrdý sýr/kvalitní šunku a nechat je krátce zapéct.
- Pečený květák podávejte posypaný petrželkou nebo pažitkou a zakápnutý citronovou šťávou.
TIP: Podávejte s vařenými bramborami nebo zdravou
kaší – třeba batátovou. Zapečený květák se výborně hodí i jako příloha
k masu.
reklama