Jak již název napovídá, v této dietě se zaměříme na sacharidy. Dieta však není založená právě na nich, jak bychom se mohli mylně domnívat, nýbrž na jejich omezení.
Obsah článku:
Podstata sacharidové diety
Podstatou sacharidové diety je značné omezení sacharidů a tuků ve stravě a naopak zvýšená konzumace bílkovin. Tuto dietu s oblibou využívají sportovci a kulturisté, kteří jsou v procesu rýsování postavy, jelikož správným jídelníčkem s odlišně rozvrženou porcí sacharidů na každý den toho lze skvěle dosáhnout.
Kulturisté nejvíce využívají takzvané sacharidové vlny, kdy jeden den se nekonzumují žádné sacharidy a jejich množství se postupně navyšuje na určitou doporučenou hodnotu. Díky tomuto procesu se pak dá společně s dostatkem pohybové aktivity relativně rychle zhubnout a vyrýsovat svalstvo.
Sacharidová dieta se však hojně využívá i u lidí co se snaží zhubnout a její výsledky jsou opravdu znatelné. Stejně jako u jiných diet je však nutné dávat si pozor na návrat do původního režimu či příliš striktní omezení, i v tomto případě totiž hrozí obávaný jojo efekt. Pokud si nejste jisti, jak tuto dietu správně dodržovat, raději se obraťte na zkušeného výživového odborníka, který vám s radostí sestaví jídelníček přímo na míru.
Co se smí při sacharidové dietě jíst a co raději vynechat?
Povolené potraviny
- Libové maso
- Nízkotučné mléčné výrobky
- Zelenina
- Ovoce (v malém množství dle předepsaného jídelníčku)
- Brambory
- Luštěniny
- Voda a bylinné čaje
- Sacharidy pouze dle povoleného množství gramů na den
- Ořechy a semínka
- Jáhly, pohanka, quinoa, bulgur
Zakázané potraviny
- Bílá mouka a výrobky z ní (těstoviny, pečivo)
- Sladkosti
- Sladké nápoje
- Alkohol
- Uzeniny
- Slané tyčinky, chipsy apod.
- Smažená jídla
- Tučné maso a mléčné výrobky
Jídelníček na 1 den
Snídaně: Nízkotučný tvaroh slazený stévií, kešu ořechy
Svačina: Přesnídávka bez cukru
Oběd: Kuřecí steak pečený bez tuku, brambory nebo grilovaná zelenina, okurkový salát bez cukru
Svačina: Nízkotučné kefírové mléko
Večeře: Zeleninový salát s tuňákem, cibulí, rajčaty a olivami
Recept na špenátový koláč bez těsta
Připravte si
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- Rostlinný olej
- 300g listového špenátu
- 5 vajec
- 200g mozzarelly light nebo jiného 20% sýra
- Sůl a pepř
- 50ml suchého bílého vína
Postup
- Cibulku nakrájejte, česnek rozetřete a zlehka osmažte na kapce oleje.
- Poté přidejte špenát a chvíli směs poduste. Pokud používáte mražený, nejdříve z něj vyperte nadbytečnou vodu.
- V míse si vyšlehejte vejce společně s nastrouhaným sýrem a směs opepřete a osolte.
- Připravenou špenátovou směs smíchejte s vyšlehanými vejci a zjemněte suchým vínem.
- Poté směs vlijte do vymazané formy a pečte v troubě na 180 stupňů po dobu asi 30 minut.
- Před servírováním nechejte koláč vychladnout. Dobrou chuť. ☺
Výhody sacharidové diety
- Rychlá redukce hmotnosti
- Nehrozí úbytek svalů
- Dostatek plnohodnotných bílkovin
- Pravidelná strava
- Pitný režim
Nevýhody této diety
- Nedostatek energie
- Podrážděnost
- Nesoustředěnost
- Potíže s vyprazdňováním v důsledku nedostatku vlákniny
- Únava
- Častý jojo efekt
- Nevyvážený jídelníček
- Chuť na sladké