Zdravý jídelníček je především rozmanitý. Čím pestřejší strava, tím lépe tělu doplníte potřebné živiny. Vedle obilovin, luštěnin, ovoce a zeleniny je důležitou součástí maso. Zpestření drůbeží, vepřové a hovězí klasiky nabízí zvěřina neboli maso králů.
Maso z divoce žijící zvěře se od masa běžně chovaných domácích zvířat výrazně liší. Odlišná je jeho chuť, aroma i barva. Navíc je bohatým zdrojem živin, zejména bílkovin, vitaminů a minerálů. Do zdravé stravy rozhodně patří.
Díky specifické chuti maso z divoké zvěře nabízí nové gurmánské zážitky. Nejčastěji jej konzumujeme na podzim v období zvěřinových hodů v rámci vrcholu lovecké sezóny. V moderní době jej však seženete kdykoliv v roce.
Obsah článku:
Druhy zvěřiny: vysoká, srstnatá, pernatá i exotická
Když se vysloví zvěřina, většinou si vybavíme tzv. vysokou. Do této skupiny patří krásní a hrdí jeleni, drobnější srnci, daňci, mufloni, ale také kanci. Vedle vysoké je dalším známým zástupcem ušák neboli zajíc. Zahrnuje také divoké ptáky.
V ČR jsou rozlišovány tři různé kategorie divoké zvěře
1. Spárkatá zvěř
- jelen
- srnec
- daněk
- kanec
- muflon
2. Drobná zvěř srstnatá:
- zajíc
- divoký králík
3. Drobná zvěř pernatá:
- koroptev
- křepelka
- bažant
- divoká kachna
- divoká husa
- divoký krocan
- tetřev, tetřívek
- divoký holub
- lyska
Mezi exotické druhy, které se u nás nevyskytují, patří bizoni, antilopy, pštrosi a klokani. Zařadit bychom do této skupiny mohli také medvěda, na kterého můžete narazit v sousedních zemích, například na Slovensku.
Maso pro zdravé a dietní vaření
Svému zdraví nejvíce prospějete pestrým jídelníčkem založeným na kombinaci rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Co se týče masa ve zdravém jídelníčku, doporučována bývá vyšší konzumace ryb (cca 2× týdně). Vedle běžně dostupného masa a ryb je však doporučováno také maso z divoce žijících zvířat.
Podle specialistů na výživu je zvěřina vhodná pro dietní kuchyni stejně jako libové telecí, hovězí a drůbeží maso. Může za to především život ve volné přírodě, dostatek pohybu a samozřejmě nezávadné přírodní krmivo bez antibiotik, růstových hormonů a jiných zdraví škodlivých látek. To vše má vliv na vytváření a prokrvování svaloviny. Maso je křehčí.
Kromě chuťových odlišností je třeba u zvěřiny vypíchnout:
- vyšší obsah bílkovin (cca 20 %),
- nižší podíl tuku (2 až 3 %),
- větší podíl vody (až 70 %),
- vysokou výživovou hodnotu,
- nižší podíl vaziva,
- jemnější svalová vlákna,
- nízký podíl cholesterolu (70 až 150 mg ve 100 g),
- prospěšný vliv na lidské trávení.
Zvěřina a její výživové hodnoty
Má vysokou výživovou hodnotu. Obsahuje jen minimální množství tuku a hodně bílkovin, což z ní dělá dokonalé dietní maso. Je rovněž výborným zdrojem vitaminů a minerálů.
Druh masa a hodnoty ve 100 g | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Tuky |
Koroptví maso | 435 kJ | 23 g | 0,33 g | 1 g |
Křepelčí maso | 489 kJ | 24 g | 0 g | 0 g |
Maso z divoké kachny | 596 kJ | 20 g | 0 g | 4 g |
Dančí, kamzičí a mufloní maso | 450 kJ | 13 g | 0,27 g | 2 g |
Bažantí maso | 610 kJ | 23 g | 0,4 g | 6 g |
Jelení maso | 469 kJ | 20 g | 0 g | 3 g |
Srnčí maso | 443 kJ | 20 g | 0,35 g | 2 g |
Kančí maso | 476 kJ | 20 g | 0 g | 4 g |
Zaječí maso | 460 kJ | 23 g | 0,25 g | 2 g |
Zdroj: Kalorické tabulky
Splňuje přísné nároky kladené na zdravou výživu
Hlavní přednost oproti masu hospodářských zvířat spočívá ve vysokém obsahu bílkovin a nízkém obsahu tuku a cholesterolu. Bílkoviny přijaté z divoce žijících zvířat mají mimořádnou biologickou hodnotu. Nízký obsah cholesterolu přitom stačí k zachování dostatečného množství tuku jakožto hlavního nositele chuti.
Maso králů je jedinečným zdrojem důležitých živin
Obsahuje vyšší podíl nenasycených mastných kyselin. V tomto směru je na tom nejlépe bažantní. Kančí a zaječí maso obsahuje důležité aminokyseliny nezbytné pro tvorbu zdravých tkání, enzymů, hormonů a krve.
Bohaté na vitaminy skupiny B a minerály
Zejména jelení maso oproti hovězímu obsahuje více vitaminů, zejména vitaminu A a vitaminů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6 a B12). Nechybí ani cenné minerály železo, fosfor, zinek a draslík. Například jen 100 g zvěřiny obsahuje až 32 % denní dávky zinku.
VÍTE, ŽE oproti masu jatečných zvířat zvěřina obsahuje daleko více bílkovin, méně tuku a je vynikajícím zdrojem vitaminů a minerálů? Obsahuje enzymy, které po zhruba 24 hodin od usmrcení zvířete způsobí změknutí masa a dají vyniknout její specifické chuti.
Zvěřina a zdravotní rizika
Jako taková škodlivá není, pokud se jedná o kvalitní kus masa ze zdravého jedince. Pozor je třeba si dávat na zdroj masa. Při koupi špatného kusu hrozí vznik nebezpečných nemocí.
Riziko nákazy
Při práci se zvěřinou a její konzumaci může hrozit nákaza chorobami, které jsou na člověka přenosné. Jedná se o infekční nemoci: brucelóza, tularémie, vzteklina, svalovec stočený, tasemnice, prašivina a motolice.
Největší riziko pro člověka představují:
- brucelóza: tato nemoc napadá vnitřní orgány a projevuje se vysokými horečkami,
- tularémie: nepříjemné onemocnění, které se projevuje horečkami, vyčerpáním a slabostí a hnisajicimi ranami v místě, kudy bakterie vnikla do těla. V případě vdechnutí bakterie projevy nemoci připomínají těžkou angínu.
Nakažené maso pozná každý zkušený myslivec, řezník a veterinář po stažení a vyvržení usmrceného zvířete na základě změn na vnitřnostech. Maso není nutné zničit, protože obě nemoci se likvidují tepelnou úpravou masa. K nákaze by však mohlo dojít při zpracování nakaženého masa.
VÍTE, ŽE brucelóza je natolik infekční, že se z ní v USA dříve vyráběli chemické zbraně?
Nemoc DNA
Pozor by si měli dávat osoby trpící nemocí známou jako DNA. Jde totiž o maso bohaté na puriny a může tak způsobit zvýšení již tak vyšší hladiny kyseliny močové.
Kupujte maso pouze z obchodu nebo od prověřeného lovce
Před prodejem by maso mělo projít kontrolou odborně školeným prohlížitelem zvěřiny. To platí pro kusy z obchodu i od majitele honiteb. Nikdy nekupuje maso od pytláka nebo řidiče, který zvíře neúmyslně srazil a chce na své “nehodě” vydělat. Ani kdyby šlo o dárek.
Nakupujte pouze u ověřeného dodavatele, který maso zkontroloval, případně se ujistil, že maso bylo dostatečně zkontrolováno. Před koupí požadujte informace o původu masa, které by měly obsahovat, kdo a kde zvíře střelil, jestli nepochází od pytláka i to, zda maso prošlo povinným veterinárním rozborem.
VÍTE, CO DĚLAT, KDYŽ SRAZÍTE DIVOKÉ ZVÍŘE? Pokud se vám podobná nehoda stane, sražené a mrtvé zvíře nikdy nenakládejte do auta. V tu chvíli se totiž stáváte pytlákem a případnou konzumací navíc ohrožujete své zdraví. Zavolejte mysliveckou organizaci nebo policii, která zajistí vše potřebné.
Maso nechte “dozrát”
V rámci dozrávání masa by mělo dojít k některým chemickým procesům podobně jako u domácího skotu. Čerstvé maso je totiž tuhé.
Stáhnout a vyvrhnout usmrcené zvíře je nutné co nejdříve po usmrcení, nejpozději do tří dnů. Poté ho uchovávejte v chladné a dobře větrané místnosti. Nechte naporcované maso odležet a dozrát cca 3 až 14 dní. Odměnou za čekání je křehké a voňavé maso.
Rady a tipy, jak si zvěřinu připravit doma
Jde o ideální maso na pomalé dušení a dlouhé pečení. Na dušení se hodí přední maso a na pečení kýta a hřbet. Dostanete-li kus masa přímo od lovce, nikdy se nezapomeňte zeptat, o jakou část zvířete jedná. Klidně si nechte doporučit jím osvědčený recept.
Snažíte-li se shodit pár kil nebo máte prostě jen rádi zdravé vaření, oceníte fakt, že má málo tuku a zároveň výraznou chuť. Nepotřebuje husté smetanové omáčky obsahující zbytečné kalorie.
Jak připravit zvěřinu, aby se z ní stal gurmánský zážitek:
- Chlazená je vždy lepší než mražená.
- Naložení (marinování, moření) zjemní maso a podpoří chuť.
- K moření a zrání se používají pouze nádoby ze smaltu či kameniny.
- Obsahuje jen minimum tuku, proto je doporučeno špikování.
- Nikdy maso nesolte předem. Sůl by jej připravila o chuť.
- K dochucení není příliš vhodný česnek. Chuť zvěřiny by “přebil”. Pokud jej použijete, tak stačí opravdu málo.
- Maso perfektně dochutí lesní plody. Nejlepší jsou brusinky.
Proč a jak se moří?
Moření znamená v podstatě totéž jako nakládání do připravené marinády. Používá se mléko, máslo, podmáslí, víno, ocet, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, cibule) a čerstvé bylinky.
K dochucení zvěřiny se hodí zejména tyto bylinky a divoké koření:
- černý pepř,
- nové koření,
- kmín,
- rozmarýn,
- tymián,
- bobkový list,
- šalvěj,
- jalovec,
- hřebíček,
- libeček,
- petržel.
Jak dlouho mořit?
Moření zvěřiny by mělo trvat ideálně tři dny, minimálně však pár hodin. Maso v marinádě krásně změkne a zmizí nepříjemné pachy.
Závěrečné shrnutí: Zvěřina do zdravého jídelníčku prostě patří
A to hned ze tří důvodů:
- Je bohatým zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálů.
- Obsahuje pouze minimální množství tuku.
- Má křehké a voňavé maso, které skvěle chutná.
Také u konzumace zvěřiny dbejte na všeobecná doporučení týkající se množství masa ve zdravém jídelníčku. Dopřejte si ji maximálně 2× týdně 🙂