Proteiny tělo potřebuje k obnově a budování buněčných struktur od svalů až po orgány. Podílí se také na tvorbě hormonů a protilátek. Objevte nejlepší živočišné zdroje.
Obsah článku:
Specifika živočišných zdrojů bílkovin
Živočišné proteiny obsahují všechny produkty živočišné výroby – maso, vnitřnosti, kolagen, vejce, mléčné výrobky nebo oblíbený syrovátkový protein (kasein). Dodávají většinou všechny esenciální aminokyseliny, nezbytné pro zdraví a další důležité mikroživiny.
Ještě v letech 2007 až 2010 podle amerických studií pocházelo 62 % bílkovin v potravě dospělých ze živočišných zdrojů. Hlavní podíl tvořily ryby, drůbež a červené maso. Vzhledem k aktuálním výživovým doporučením lze očekávat pokles podílu živočišných zdrojů a nárůst příjmu rostlinných bílkovin.
Složení živočišných bílkovin
Z chemického hlediska se skládají proteiny z aminokyselin. Část si tělo dokáže samo syntetizovat, část ne. Ty, které nutně musíme přijímat stravou, označují odborníci jako tzv. esenciální aminokyseliny.
Důležité aminokyseliny ve výživě
V rámci studií zajímá odborníky příjem nejdůležitějších 18 aminokyselin: histidin (His), leucin (Leu), isoleucin (Ile), lysin (Lys), valin (Val), threonin (Thr), tryptofan (Trp), fenylalanin (Phe), methionin (Met), cystein (Cys), tyrosin (Tyr), arginin (Arg), alanin (Ala), kyselina asparagová (Asp), kyselina glutamová (Glu), glycin (Gly), prolin (Pro) a serin (Ser).
Laikovi většinou tyto pojmy nic neřeknou, a tak je snazší rovnou sáhnout po potravinách, které obsahují kompletní spektrum aminokyselin.
Živočišné versus rostlinné zdroje bílkovin
Většina živočišných zdrojů obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které ze stravy potřebujeme získat. Podle serveru MedicalNewsToday.com obsahují kompletní spektrum:
- Ryby
- Vejce
- Mléko a některé mléčné výrobky
- Většina druhů drůbežího i červeného masa
Z rostlinných zdrojů obsahují
- Pohanka
- Quinoa
Vegetariáni a vegani si tak musí hlídat příjem všech aminokyselin a kombinovat různé potraviny – například luštěniny + obiloviny apod.
„Rostlinné bílkoviny obsahují přirozeně méně nasycených tuků a cholesterolu než živočišné,“ připomíná Andrea Giancoli, registrovaný dietolog z Kalifornie.
TIP: Odhalte nejlepší zdroje rostlinných proteinů.
Výhody živočišných proteinů
- Většinou obsahují všechny esenciální aminokyseliny – nemusíte hlídat příjem konkrétních aminokyselin.
- Dodávají víc bílkovin při nižší kalorické hodnotě než rostlinné zdroje.
- Některé studie potvrdily i lepší stravitelnost obsažených aminokyselin i některých vitaminů a minerálů.
Další výhody živočišných potravin
Některé druhy živin obsahují téměř výhradně pouze živočišné zdroje, nebo je tělo dokáže lépe zpracovat než z rostlinných zdrojů. Jde především o:
- Železo, konkrétně hem-železo, které tělo dokáže lépe zpracovat, než nehemové rostlinné zdroje
- Omega-3 kyseliny (EPA a DHA) prospěšné pro zdraví srdce nebo mozku. Nacházejí se hlavně v mastných rybách a mořských plodech
- Vitamin B12 obsahují ryby, maso i mléčné výrobky. Hraje klíčovou roli ve zdraví nervového systému.
- Zinek zodpovědný za dobrou imunitu a trávení i zdraví štítné žlázy obsahují žloutky, ryby i hovězí masa. Podle studií se zinek ze živočišných zdrojů vstřebává lépe než z rostlinných.
Pozor na příliš vysoký příjem živočišných bílkovin
Podle Nutritionfacts.org mají dospělí přijmout zhruba 0,8 až 0,9 gramu proteinu na kilogram váhy. Záleží však i na zdroji. Příliš vysoký příjem proteinů ze živočišných zdrojů zvyšuje podle tohoto serveru riziko:
- Hyperfiltrace a přetížení ledvin
- Poruchy rovnováhy vápníku a souvisejících onemocnění kostí
- Nemocí jater
- Zhoršení onemocnění koronárních tepen
Zvyšuje konzumace masa riziko rakoviny?
Řada výzkumů se věnuje souvislosti růstového faktoru IGF-1 a rizika některých druhů rakoviny (prsu, prostaty, plic…). Zdá se, že konzumace masa, vajec i mléčných výrobků produkci IGF-1 stimuluje. V případě nadbytku však nastává problém – buňky dostávají kvůli růstovému faktoru zprávu, že se mají dále množit a růst. To může vyvolat riziko rakovinného bujení.
Dr. Ornish a jeho tým dle serveru Nutritionfacts.org potvrdili, že téměř výhradně rostlinná strava dokázala v některých případech zvrátit rozvoj rakoviny v raném stádiu. Už 2% zvýšení příjmu rostlinných bílkovin na úkor živočišných se podle nich pojí až s 23% snížením rizika rakoviny.
Zvyšuje červené maso riziko infarktu a náhlého úmrtí?
V minulosti dílčí studie naznačily souvislost zvýšené konzumace masa s rizikem infarktu, mrtvice a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Časem odborníci přiznali, že pouze odhalili spojitost mezi nezdravým životním stylem a dalšími rizikovými faktory – kouřením, obezitou, stresem apod.
TIP: Ideální složení jídelníčku s ohledem na potřeby vašeho těla vám pomůže najít dobrý výživový poradce.
Nedávno však proběhly nové studie, které toto téma znovu otevírají. Konkrétně server Medicalxpress.com uvádí:
Muži, kteří jedli stravu bohatou na maso, tj. více než 200 gramů denně, měli při následném sledování o 23 procent vyšší riziko úmrtí než muži, jejichž příjem masa byl menší než 100 gramů denně. Muži, kteří se zúčastnili studie, jedli hlavně červené maso. Většina doporučení týkajících se výživy nyní omezuje příjem červeného a zpracovaného masa. Například ve Finsku je doporučený maximální příjem 500 gramů týdně.
Pozor na nekvalitní uzeniny a nezdravé úpravy masa
Vyhněte se průmyslově zpracovaným uzeninám se zbytečnými aditivy. Pozornost věnujte také tepelné úpravě vašich pokrmů – ideální je vaření v páře nebo pečení v troubě. Pokud to jde, vyhýbejte se smažení masa.
Jak chytře zařadit živočišné bílkoviny do jídelníčku?
- Do každého denního chodu zařaďte kvalitní bílkoviny. Klidně kombinujte rostlinné i živočišné zdroje.
- Hlídejte příjem červeného a průmyslově zpracovaného masa – držte se zhruba do 500 g týdně.
- Nakupujte kvalitní maso, vejce a mléčné výrobky – ideálně od zvířat z bio chovu.
- Upravujte maso zdravě – odstraňte tučné části, vyhněte se přepalování tuků a smažení.
Tabulka potravin bohatých na bílkoviny z živočišných zdrojů
*Obsah proteinů ve 100 g syrové potraviny.
Hovězí maso
Zadní | 23 g |
Přední | 21 g |
Plec | 21 g |
Kýta | 21 g |
Svíčková/panenka | 20 g |
Vepřové maso
Svíčková/panenka | 31 g |
Plec | 20 g |
Kýta | 17 g |
Krkovice | 17 g |
Koleno | 16 g |
Zvěřina
Muflon | 25 g |
Bažant | 24 g |
Křepelka | 24 g |
Koroptev | 23 g |
Daněk | 21 g |
Králík | 21 g |
Kanec | 20 g |
Jelen | 20 g |
Srnec | 17 g |
Zajíc | 12 g |
Červené maso ostatní
Telecí maso | 19 g |
Skopové maso | 17 g |
Jehněčí maso | 17 g |
Kuřecí maso
Prsa | 23 g |
Stehna | 20 g |
Křídla | 19 g |
Krůtí maso
Křídla s kůží | 27 g |
Prsa | 24 g |
Stehna | 18 g |
Ostatní drůbež
Slepice | 23 g |
Perlička | 22 g |
Kachna | 19 g |
Husa | 11 g |
Ryby
Tuňák | 22 g |
Pstruh | 21 g |
Losos | 20 g |
Candát | 19 g |
Štika | 19 g |
Makrela | 19 g |
Treska tmavá | 19 g |
Kapr | 17 g |
Mořské plody
Krevety | 20 g |
Humr | 17 g |
Langusta | 17 g |
Sépie | 16 g |
Kalamáry | 13 g |
Ústřice | 10 g |
Mušle slávky | 9 g |
Krab | 6 g |
Kvalitní šunky
Parmská prosciutto | 26 g |
Drůbeží | 21 g |
Krůtí | 20 g |
Vepřová | 20 g |
TIP: Vybírejte šunky nejvyšší jakosti nebo výběrové druhy. Obsahují celou svalovinu. Podíl masa volte ideálně kolem 90 a více procent.
Vejce
Křepelčí | 13 g |
Slepičí | 12 g |
Mléko a mléčné výrobky kravské
Bílý jogurt řecký | 14 g |
Tvaroh | 12 g |
Skyr | 11 g |
Bílý jogurt klasický | 4 g |
Mléko kravské | 3 g |
Kefír | 3 g |
Acidofilní mléko | 3 g |
Sýry z kravského mléka
Parmazán | 35 g |
Gouda | 30 g |
Ementál | 29 g |
Olomoucké tvarůžky | 28 g |
Mozzarella | 17 g |
Cottage | 11 g |
Mléko a mléčné výrobky kozí
Kozí gouda – tvrdý sýr | 22 g |
Čerstvý sýr kozí | 16 g |
Kozí jogurt | 5 g |
Kozí mléko | 4 g |
Kozí kefír | 3 g |
Mléko a mléčné výrobky ovčí
Ovčí gouda – tvrdý sýr | 32 g |
Čerstvý sýr ovčí | 16 g |
Ovčí mléko | 6 g |
Ovčí jogurt | 5 g |
Ovčí kefír | 4 g |
Proteinové nápoje v prášku (orientačně)
Syrovátkový izolát (whey protein isolate) | 88 g |
Micelární kasein | 81 g |
Syrovátkový koncentrát (whey protein concentrate) | 76 g |
Syrovátkový hydrolyzát | 70 g |
TIP: Objevte seznam 100+ nejlepších bílkovin v potravinách.
Zdroj obsahu proteinů: Kaloricketabulky.cz