Seznam „zakázaných“ potravin při hubnutí

Chcete shazovat kila zdravým způsobem? Podívejte se na seznam potravin, které byste měli ze svého jídelníčku vyřadit nebo alespoň co nejvíce omezit.

Proč nestačí jen počítat kalorie?

Myslíte si, že při hubnutí můžete jíst všechno, ale jen v omezeném množství? Máte pravdu jen částečně. Pokud si budete pečlivě hlídat příjem kalorií a určíte si hranici, kterou nepřesáhnete, může vám váha klesnout i při konzumaci nezdravých potravin, jako jsou smažené pokrmy nebo sladkosti.

Při takovém stravování však budete mít častěji hlad a navíc vám hrozí podvýživa či poruchy trávení. O zdravou redukci hmotnosti se v tomto případě proto jednoznačně nejedná.

S nevhodně sestaveným jídelníčkem a pečlivě vypočítaným objemem kalorií možná shodíte pár kilogramů, ale v těle vám i přesto může zůstat nadbytek tuku. Tento problém hrozí zejména v případě, že nejíte dostatek bílkovin, při hubnutí necvičíte nebo nemáte dostatek svalové hmoty.

Proč specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková nedoporučuje počítat kalorie

Berte hubnutí jako nový životní styl

Hubnutí není o dietách, ale o celkovém přístupu k životu a zdravém životním stylu. Nový způsob sestavování jídelníčku by pro vás neměl být za trest, ale měl by vás přimět najít si ve zdravém stravování svou novou životní filozofii. Je totiž skvělé cítit se vitálně, ve formě a dobře ve svém vlastním těle a navíc si ještě pochutnat na zdravém a dobrém jídle.

Jakým potravinám byste se měli vyhnout?

Rafinovaný cukr, umělá sladidla, nadbytek soli i ztužené tuky můžou brzdit nebo zcela blokovat proces hubnutí. Proto je dobré tyto potraviny ze svého jídelníčku vyškrtnout a zaměřit se pouze na plnohodnotná a vyvážená jídla.

Na druhou stranu, žádný podobný plán nebo seznam, prosím, neberte absolutně. Jedna sklenička vína nebo jeden bílý rohlík vaše snahy rozhodně nezhatí.

Pokud vaříte nebo pečete doma, máte velkou výhodu. Kontrolujete přesně složení svých jídel a gramáž. Nemusíte se tak bát sem tam použít trochu cukru nebo bílé mouky.

Potenciálně problematické obiloviny a výrobky z nich

  • Bílá pšeničná mouka – hladká, polohrubá, hrubá
  • Těstoviny z bílé pšeničné mouky
  • Sladké pšeničné pečivo – koblihy, koláče, piškoty, bábovky, muffiny, croissanty, donuty apod.
  • Slané pšeničné pečivo – chléb, rohlíky, housky, bagety, tortilly, slané šneky apod.
  • Slazené cereálie
  • Další produkty z bílé mouky
  • Bílá rýže
  • Rýžové pufované chlebíčky
  • Škroby – kukuřičný, pšeničný

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Jaké pečivo jíst při hubnutí: Které pomáhá a jaké spíš škodí?

Podle zahraniční studie konzumace dvou plátků (120 g) bílého chleba denně je spojená s o 40 % vyšším rizikem přibývání na váze a vzniku obezity.

Sladkosti

  • Řepný cukr
  • Agávový sirup
  • Umělá sladidla
  • Sušenky, dorty a zákusky
  • Zmrzlina
  • Bonbóny
  • Bílá a mléčná čokoláda
  • Kupované müsli, granola a energetické tyčinky
  • Klasický škrobový pudink
  • Slazené jogurty
  • Kupované marmelády a kompoty z běžných prodejních sítí

U sladkostí velmi záleží na výrobci a konzumovaném množství. Pokud si vyrábíte kompoty nebo marmelády doma, víte, co s nich máte a jíte je jen občas, určitě to není problém. To samé platí i pro sladkosti a cukrovinky z prověřených bio obchodů.

Pozor na agávový sirup

Agávový sirup se tváří jako zdravá náhrada klasického cukru. Jedná se však o vysoce rafinovaný produkt s extrémně vysokým obsahem fruktózy. Podle studií může mít vysoké množství fruktózy z přidaných sladidel katastrofální následky pro zdraví. Ve skutečnosti má totiž nektar z agáve mnohem více fruktózy než jiná sladidla.

Další studie uvádí, že zatímco ve stolním cukru je 50 % fruktózy a v kukuřičném sirupu 55 % fruktózy, v agávovém sirupu se ukrývá celých 85 % fruktózy.

Slané pochutiny

  • Brambůrky
  • Zeleninové chipsy
  • Krekry
  • Tyčinky
  • Preclíky
  • Tortilla chipsy
  • Popcorn

Zahraniční studie opakovaně prokázaly, že bramborové lupínky mohou přispívat k vyššímu přírůstku na váze než jakákoliv jiná jídla.

Smažené pokrmy

  • Řízek
  • Karbanátek
  • Bramborák
  • Smažený sýr
  • Smažený květák, žampiony, celer apod.
  • Hranolky
  • Krokety
  • Rybí prsty

Potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků

  • Tučná smetana
  • Šlehačka ve spreji
  • Majonéza
  • Tatarská omáčka
  • Salátový dresink
  • Tučné maso – prorostlé vepřové a hovězí
  • Tučné sýry – krémové, tavené a zrající sýry
  • Uzeniny – šunky s nízkým procentem masa, salámy, klobásy, párky
  • Masové konzervy
  • Paštiky
  • Tlačenka
  • Zabijačkové pochoutky
  • Polotovary a instantní potraviny
  • Tzv. hotovky

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Zdravé tuky v každodenní stravě: Tabulka 40+ nejlepších zdrojů

Po vyřazení nevhodných tuků z jídelníčku se budete těšit nejen z klesající hmotnosti, ale také z nižšího rizika kardiovaskulárních chorob, jejichž výskyt je v moderní době alarmující.

Nezdravé nápoje

  • Limonády – slazené i light
  • Energetické nápoje
  • Doslazované ovocné džusy
  • Tvrdý alkohol
  • Víno, pivo (v množství cca nad skleničku denně)

Pozor na nástrahy v restauracích a kavárnách

  • Fast food – hamburger, smažené kuře, cibulové kroužky, kebab, pizza
  • Palačinky a lívance
  • Vafle
  • Káva s cukrem, mlékem, šlehačkou či zmrzlinou
  • Ledový čaj
  • Domácí limonáda

U čeho si hlídat množství?

Některé potraviny se pro zdravé hubnutí hodí jen v přiměřeném množství. Důvodem je vysoký obsah fruktózy nebo tuku v kombinaci s výbornou chutí. Proto je pro nás tak snadné sníst těchto potravin příliš mnoho.

  • Čerstvé ovoce – jezte 2 až 3 porce nejlépe ráno a v dopoledních hodinách
  • Sušené ovoce – stačí malá hrst denně
  • Smoothie
  • Ořechy a semena
  • Sýry

Pozor na průmyslově zpracované potraviny

Při hubnutí i celkovému zdraví škodí vysoce zpracované potraviny. Bývají totiž obvykle plné nezdravých tuků, bílé mouky, aditiv nebo přidaných cukrů. Výzkumy naznačují, že zpracované potraviny mohou být hlavním faktorem současné epidemie obezity a dalších zdravotních problémů.

Čtěte etikety

Pokud si nejste jistí, zda je pro vás daná potravina vhodná, přečtěte si etiketu se složením. Buďte však při zkoumání složení opravdu pečliví. Podle studie mnoho potravin bývá na přední straně obalu označeno zdravě znějícími údaji. To vám může při nákupu poskytnout falešný pocit jistoty, že jste si vybrali správně.

Ulehčete si nový způsob stravování

Pokuste se jíst co nejvíce doma a jídlo si dopředu plánovat. Vyhnete se tak vynechání některého z hlavních chodů, nechtěnému útoku na rychlé občerstvení, které po cestě z práce míjíte nebo večerním nájezdům na lednici.

Přidejte k tomu všemu dostatek spánku, aspoň 30 minut pohybu denně a zbavte se stresu. Výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.