Názvy aronie, černý jeřáb a temnoplodec označují rostlinu, respektive keř, jehož černé bobulovité plody obsahují vysoké množství zdraví prospěšných látek, hlavně vitaminy a třísloviny. Jsou jedlé, avšak trpké. Naštěstí existují recepty, které si s tímto drobným problémem poradí.
Obsah článku:
Co je černý jeřáb zvaný aronie a kde se vzal
Černý jeřáb (česky se také někdy používá název černá jeřabina) zahrnuje tři druhy malých opadavých keřů s temně černými plody. Původně rostl na území severní Ameriky, odkud se na začátku 18. století dostal do Evropy.
Někdy od té doby se pěstuje také u nás a sehnat čerstvé plody není těžké. Aronii si můžete pěstovat také na vlastní zahradě. Vzhledem připomínají jeřabiny v černé barvě. Jsou plné zdraví prospěšných látek, ale čerstvé mají velmi trpkou a svíravou chuť.
Stejně jako jiné druhy bobulovitého ovoce je černý jeřáb výjimečný díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek. Jde zejména o antioxidanty, flavanoidy, třísloviny, vitaminy skupiny B, C, E a K, z minerálů to jsou draslík, měď, mangan, vápník, železo, zinek, hořčík, jód a další. Typickou výraznou až trpkou chuť bobulím aronie dodávají právě třísloviny.
Nutriční hodnoty ve 100 g čerstvých plodů:
Energetická hodnota | 371 kJ |
Bílkoviny | 0,71 g |
Sacharidy | 20 g |
z toho cukry | 7 g |
Tuky | 0,63 g |
Vláknina | 2 g |
Vápník | 36 g |
Fenylalanin (Pha, Pa, Phe, F) | 36 g |
VÍTE, ŽE anglicky se aronie nazývá chokeberry. Slovo choke znamená škrtit, dusit se nebo dávit se. Trpká chuť plodů má svíravé účinky a vysušuje hrdlo. Proto čerstvé plody nejsou tak oblíbené. Vyrábí se z nich marmelády a sirupy.
Přínosy aronie na lidské zdraví
Naši předkové považovali černý jeřáb za léčivou rostlinu. Díky vysokému obsahu vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších účinných složek má konzumace plodů černého jeřábu na lidské zdraví blahodárný vliv ostatně jako všechny druhy bobulovitého ovoce.
- může posilovat imunitní systém a chránit zdraví srdce a cév,
- přispívá k lepšímu zdraví močových cest,
- některé studie naznačují možné preventivní účinky před vznikem rakoviny, v plodech se nachází flavonoidy antokyany, které se vyznačují silnými antioxidačními účinky,
- mohou být prospěšné pro diabetiky, protože obsahují přírodní sladidlo sorbit vhodné i pro diabetiky,
- kombinace jódu, hořčíku a draslíku svědčí metabolismu a nervové soustavě,
- vitamin C spolu s rutinem a flavonoidy napomáhá uzdravovat poškozené cévy,
- chrání tělo před vlivem volných radikálů a brání vzniku oxidačního stresu,
- může přispívat k lepšímu krevnímu oběhu, snížení hladiny špatného cholesterolu a rizika vzniku srdečně-cévních chorob,
- díky obsahu jódu prospívá funkci štítné žlázy,
- zpomaluje procesy stárnutí probíhající v těle,
- podporuje normální funkce jater a zvyšuje produkci žaludečních šťáv.
Možné negativní účinky černého jeřábu
Žádné negativní ani vedlejší účinky při konzumaci aronie nebyly dosud vědecky prokázány. Možné tak mohou být ojedinělé alergické reakce na plody.
Jediný problém tak představuje silně trpká chuť zanechávající nepříjemné sucho uvnitř úst. Lepší je plody aronie zpracovávat například na marmeládu, šťávy a jiné produkty nebo je jíst v kombinaci se sladšími potravinami.
Pěstování černého jeřábu na zahradě
Černý jeřáb není nijak zvlášť náročná rostlina a daří se jí i v drsnějších podmínkách. Nevadí jí ani chladnější prostředí a dokonce ani mráz. Pěstuje se jako keř nebo menší stromek a k vidění jsou i krásné živé ploty. Je odolná proti škůdcům a chorobám a není třeba ani žádný speciální postřik.
Keře vyžadují vlhkou dobře propustnou půdu na slunném místě. Po vysazení počítejte s tím, že první plody začne nést ve třetím či čtvrtém roce a nejlepší úrody se dočkáte mezi sedmým až desátým rokem. Vyrůst může až do výšky 2 metrů, ale i více.
Aronie začíná rašit brzy na jaře v březnu a kvete během dubna a května. Jakmile se začnou objevovat první nezralé plody, je třeba je dobře chránit, jinak je za vás “sklidí” ptáci. Plody dozrávají a sklízí se až v září. První mrazy plodům neublíží, právě naopak. Plody poté mírně zesládnou a jejich chuť přestane být tak trpká.
Tipy na recepty s černým jeřábem
V Americe z ní původní obyvatelé vyráběli různé potraviny a dnes tomu není jinak.
Plody se mohou jíst čerstvé, ale také se suší, mrazí, zavařují a především se z nich dělají vynikající domácí šťávy, sirupy, víno, mošty i marmelády a také přírodní barviva do potravin.
Jak využít plody černého jeřábu:
- čerstvé plody,
- sušené plody (např. na čaj, do müsli směsí, moučníků a nádivek),
- mražené plody,
- za studena lisované šťávy,
- sirupy a čaje,
- víno či brandy,
- kompot a želé,
- marmelády a džemy,
- přísada do jogurtů,
- tinktury a výluhy,
- smíšené ovocné džusy (např. s jablkem, pomerančem nebo s jiným ovocem)
Lahodný likér z aronie
Suroviny:
- 2 l plodů aronie
- 1 l vody
- 0,5 l čisté vodky
- 3 hřebíčky
- skořice nebo skořicová kůra
- 1 hvězdička badyánu
- 0,5 kg cukru
- ½ lžičky kyseliny citronové
Postup:
Plody aronie omyjte, vsypte do hrnce a zalijte vodou. Vařte cca 30 minut, odstavte a nechte louhovat do druhého dne. Další den svařenou směs protlačte přes hrubé plátno nebo jemné síto do nového hrnce. Přidejte cukr a vařte chvíli, dokud se cukr nerozpustí. Po vychladnutí, přidejte vodku s kyselinou citronovou, důkladně promíchejte a nalijte do vymytých lahví.
Za studena lisovaný sirup z aronie
Suroviny:
- 2 l plodů aronie
- 80 gramů kyseliny citronové
- 2 kg cukru
- voda
Postup:
Plody omyjte a vsypte do velké sklenice o objemu 4 litry. Převařte dostatečné množství vody a nechte ji vychladnout. Do sklenice přisypte kyselinu citronovou a zalijte vodou. Nezavírejte a nechte celé 2 dny macerovat.
Po dvou dnech plody rozmačkejte a celý obsah sklenice i s vodou překapejte přes plátno do hrnce. Na 1 litr tekutiny přidejte 1 kilogram cukru a a nechte rozpustit. Občas promíchejte. Trvá to cca 2 hodiny. Hotový sirup slijte do lahví a uložte na chladné a tmavé místo.
Ze sirupu, vody a plátku citronu si připravíte osvěžující letní nápoj. Sirup také můžete přidat do čaje, do ranní ovesné kaše nebo jím přelijete palačinky či lívance.
Sladký kompot z aronie
Suroviny:
- 2 kg cukru
- 1 l vody
- 4 l aronie
- 1 citron i s kůrou
- 1 vanilkový cukr nebo vanilkový lusk
- 4 až 6 lžic rumu
Postup:
Na mírném plameni spolu svařte vodu a cukr. Přidejte plody aronie, na plátky nakrájený celý citron a vanilkový lusk. Nechte projít varem a odstavte. Do uvařeného kompotu přidejte rum a důkladně promíchejte. Ještě horkou směs nalijte do nahřátých sklenic. Sklenice uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Za studena lisovaná čerstvá šťáva z aronie
Suroviny:
- 2 l plodů aronie
- 80 g kyseliny citronové
- studená voda
- třtinový cukr (1 kg na 1 l šťávy)
Postup:
Zralé a omyté plody aronie vsypte do velkého hrnce, přidejte kyselinu citronovou a zalijte studenou vodou. Nechte v chladu macerovat celé 3 dny. Poté sceďte, plody rozmačkejte, rozmixujte nebo použijte odšťavňovač, chcete-li šťávu opravdu jemnou. Do šťávy přidejte cukr a nechte za studena a stálého míchání pomalu rozpustit. Hotovou šťávu slijte do lahví a uskladněte v chladu.
Zdravá marmeláda z aronie
Suroviny:
- 1 kg aronie
- 1 kg cukru
- 2,5 l vody
- ½ lžičky mleté skořice
- 4 hřebíčky
- sklenička rumu
- ½ lžičky kyseliny citronové
- želírovací přípravek
Postup:
Plody aronie nejprve omyjte a poté vsypte do hrnce. Podlijte pouze malým množství vody a vařte, dokud plody nepustí šťávu. Poté přidejte skořici a rozdrcený hřebíček. Za občasného míchání vařte doměkka. Trvá to cca 15 až 20 minut. Odstavte z plotny a rozvařené plody ještě rozmačkejte.
Želírovací prášek smíchejte s trochou cukru, přimíchejte do rozvařených plodů a povařte. Do hrnce nasypejte zbytek cukru a znovu důkladně provařte za stálého míchání, aby nedošlo k připálení. Nakonec přidejte rum, promíchejte a odstavte. Horkou marmeládou plňte vymyté a vyvařené sklenice. Zavíčkujte, otočte dnem nahoru a nechte vychladnout.
Tinktura z černého jeřábu
Suroviny:
- 200 g aronie
- 600 ml čistá vodka
Postup:
Omyté plody aronie zalijte vodkou v poměru 1:3. Sklenici uzavřete a na tmavém místě při pokojové teplotě nechte louhovat 3 týdny. Každý druhý den sklenici protřepejte. Poté tinkturu sceďte, přelijte do lahve a uzavřete. Denně je doporučeno užívat 20 až 30 kapek na posílení imunitního systému a funkcí srdce a cév.
Pečený čaj z jablek a aronie
Suroviny:
- jablka a aronie v poměru 1:1
- mletá skořice
- hřebíček
Postup:
Neoloupaná jablka nakrájejte na tenké plátky a spolu s plody aronie dejte na pekáč vyložený pečicím papírem. Pečte 30 minut při teplotě 200 °C. Poté posypte mletou skořicí a přidejte na provonění ještě několik kusů hřebíčku. Pečte dalších 10 minut. Pečeným ovocem naplňte sklenice a zavíčkujte.
Ovocné víno z aronie
Suroviny:
- černé jeřabiny
- cukr
- kvasinková kultura
- špetka živné soli
Postup:
Černé jeřabiny opláchněte a vylisujte. Nechte odstát, aby se tekutina odkalila. Mošt přelijte do demižonu. Na 1 litr šťávy přidejte 450 gramů cukru, špetku živné soli a balení kvasinkové kultury. Demižon uzavřete kvasnou zátkou s vodou. Víno je připraveno ke stažení až za šest měsíců, nejlépe až za rok.
Hrníčková buchta s aronií
Suroviny:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- ¾ hrnku krystalového cukru
- ¾ hrnku mléka
- ½ hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 750 g aronie
Na drobenku:
- 50 g másla
- 100 g hrubé mouky
- 120 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
Postup:
Rozehřejte troubu na 190 °C, V míse promíchejte všechny suché ingredience, přidejte mléko, olej a vejce. Těsto by nemělo být moc řídké. Nalijte na vymazaný pekáč, posypte aronií a bohatě zasypte připravenou drobenkou. Pečte cca 30 až 40 minut.
Závěrečné shrnutí: Plody aronie jsou prospěšné v jakékoliv podobě
Temně černé bobule černého jeřábu jsou nabité vitaminy, minerály a dalšími prospěšnými látkami, díky nimž:
- posilují imunitu a mají preventivní účinky před vznikem mnoha chorob,
- jsou vhodné pro diabetiky,
- chrání srdce a cévy,
- lze je snadno sehnat i u nás a pěstování aronie není nijak složité,
- konzumují se čerstvé, sušené, mražené i v podobě sirupů, vína či marmelády,
- nejsou známy vedlejší a nežádoucí účinky.