Cejlonská skořice a hubnutí: Základní druhy, účinky a tipy na recepty

Vůně skořice evokuje vánoční časy plné jídla a lenošení. Konzumace tohoto aromatického koření však může pomoci i s hubnutím. Jak skořice funguje a v jaké formě si ji můžete vychutnat?

Původ voňavého koření

Skořice je koření získávané z větví tropických vždyzelených stromů rodu Cinnamomum. Domovinou je Karibik, jižní Amerika a jihovýchodní Asie. Lidé skořici používali už od roku 2000 před naším letopočtem. Ve starověkém Egyptě patřila mezi vysoce ceněné komodity. Během středověku ji lékaři s oblibou používali k léčbě kašle, artritidy a bolestí v krku. Nyní je hned po pepři nejoblíbenějším kořením v Evropě i Spojených státech.

Svitek skořice vzniká seřezáváním stonků skořicovníku. Vnitřní kůru výrobci extrahují a dřevnaté části odstraňují. Jakmile kůra uschne, vzniklé proužky zavinou do ruliček. Tzv. skořicové tyčinky následně mohou ještě rozemlít na skořicový prášek nebo prodávat vcelku.

Základní druhy skořice: Cejlonská versus čínská

  • Cejlonská skořice neboli pravá (Cinnamomum verum) – pochází ze Srí Lanky, je vzácná a poznáte ji podle výraznějšího aroma a vyšší ceny.
  • Cassia neboli čínská skořice (Cinnamomum aromaticum) – nejběžnější odrůda skořice pocházející z Číny, je výrazně levnější než pravá skořice.

Pokud je to možné, dávejte přednost pravé cejlonské skořici. Odrůda Cassia obsahuje daleko vyšší podíl sloučeniny kumarin, která může být ve vysokých dávkách škodlivá. Podle výzkumu je obsah kumarinu v cejlonské skořici podstatně nižší než u Cassie.

Jelikož většina běžných supermarketů prodává pouze levnější skořici odrůdy Cassia, pravou skořici je třeba hledat ve specializovaných obchodech s kořením a obchodech se zdravou výživou.

Formy: Prášek, svitky nebo olej?

skořicový olej

Koření seženete v obchodě jak namleté, tak i ve formě celých rolek. Neplatí, že prášek musí být automaticky méně kvalitní a celý svitek naopak lepší. Vždy se zajímejte o původ koření. Hodně poznáte i z vůně.

Skořicový olej můžete přidat do vody, smíchat s medem a popíjet. Hodí se i do smoothie nebo jiných receptů. Využijete ho i při péči o pleť. Olej si snadno vyrobíte i sami doma.

TIP: Koření dobře funguje i na zahradě místo kupovaných sprejů. Postřik z hřebíčku a skořice proti plísni pěstitelé využívají k ochraně rajčat i okurek.

6 zdravotních benefitů skořice podle studií

1. Vysoké množství antioxidantů

Skořice oplývá antioxidačními látkami, jako jsou polyfenoly, které chrání tělo před oxidačním poškozením způsobeným volnými radikály.

Ve studii, která srovnávala antioxidační aktivitu 26 druhů koření, se skořice ukázala jako jasný vítěz. S jasnou převahou dokonce předběhla známé „superpotraviny“, jakými jsou česnek a oregano.

2. Protizánětlivé vlastnosti

Akutní forma zánětu pomáhá tělu bojovat s infekcemi a napravovat poškozené tkáně. Jakmile se však zánět dostane do chronického stádia, nebo je namířený proti vlastním tkáním, nastává problém. Skořice může být v tomto ohledu velmi užitečná.

Studie ukázala, že toto koření plné antioxidačních látek vyniká silnými protizánětlivými vlastnostmi.

3. Regulace hladiny krevního cukru a cholesterolu

Pravidelná konzumace skořice dokáže snížit hladinu krevního cukru i cholesterolu v krvi a působit tak proti vzniku diabetu a rozvoji srdečních chorob.

Konzumace skořice snižuje množství glukózy, které vstupuje po jídle do krve. Podle studie to funguje tak, že látky obsažené ve skořici zasahují do činnosti mnoha trávicích enzymů, což zpomaluje rozklad sacharidů v trávicím traktu.

Další studie ukázala, že sloučeniny ve skořici mohou působit na buňky napodobováním inzulinu a výrazně zlepšovat absorpci glukózy buňkami, i když působí mnohem pomaleji než samotný inzulin.

Recenze několika studií ukázala, že když lidé s diabetem 2. typu užívali až 6 gramů skořice denně po dobu 40 dnů až 4 měsíců, měli nižší hladinu glukózy v séru, triglyceridů, lipoproteinového cholesterolu s nízkou hustotou a celkového cholesterolu.

Studie z roku 2013 dospěla k závěru, že dávka 120 mg skořice denně zvyšuje hladinu hodného HDL cholesterolu.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Jak snížit vysoký cholesterol: Tipy nutriční specialistky

4. Podpora hubnutí

Skořice dokáže snížit některé nepříznivé účinky konzumace potravin s vysokým obsahem tuku a usnadnit tak hubnutí.

Zahraniční studie spojila příjem skořice se ztrátou tuku a snížením obvodu pasu.

Skořice navíc obsahuje významné množství vlákniny, která vám pomůže dosáhnout doporučeného denního příjmu této živiny a navýšit tak pocit sytosti po jídle. Se shazováním kilogramů může pomoci i pozitivní efekt na hladinu glukózy v krvi.

Pokud se snažíte zhubnout, oceníte i protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti skořice. Výsledkem pravidelné konzumace skořice je lepší zdravotní stav a schopnost lépe zpracovat zkonzumované jídlo. Je však důležité si uvědomit, že samotná skořice nevede k dlouhodobému úbytku hmotnosti. Důležitá je kombinace pestré a vyvážené stravy s vhodným cvičebním plánem.

5. Ochrana proti HIV

Podle studie z roku 2000 zkoumající extrakty z indických léčivých rostlin, může skořice chránit před virem HIV. Vědci otestovali celkem 69 extraktů a zjistili, že skořicová kůra odrůdy Cassia patřila k nejúčinnějším látkám při snižování aktivity HIV.

Ačkoliv to neznamená, že by potraviny s obsahem skořice mohly léčit nebo předcházet viru HIV, skořicové výtažky by se jednoho dne mohly stát součástí účinné léčby HIV.

6. Snížení negativního efektu vysoce tučných jídel

Na základě studie z roku 2011 dospěli vědci k závěru, že strava bohatá na antioxidační koření včetně skořice, může snížit negativní reakci organismu na konzumaci jídel s vysokým obsahem tuku. Krevní testy osob konzumujících 14 g směsi koření prokázaly, že antioxidační aktivita vzrostla o 13 %, inzulinová odpověď poklesla o 21 % a triglyceridy poklesly o 31 %.

1 lžička mleté skořice obsahuje:

obsah skořice
  • 6,42 kcal energie
  • 2,1 g sacharidů
  • 1,6 g vlákniny
  • 26,1 mg vápníku
  • 11,2 mg draslíku
  • 1,66 mg fosforu
  • 1,56 mg hořčíku
  • 0,21 mg železa
  • 0,39 mcg vitaminu A
  • Stopové množství vitaminů skupiny B, vitaminu K a antioxidantů cholinu, beta-karotenu, alfa-karotenu, beta-kryptoxanthinu, lykopenu, luteinu a zeaxanthinu

Jakto, že skořice tak krásně voní?

Výrazné aroma a chuť skořice způsobuje podle výzkumu velké množství olejnaté části ve směsi cinnamaldehydu. Tato sloučenina je zároveň zodpovědná za většinu pozitivních účinků skořice na zdraví a metabolismus.

Může mít skořice negativní účinky?

V krátkodobém horizontu je konzumace malého množství skořice pro většinu lidí zcela bezpečná. Skořice typu Cassia však obsahuje kumarin, přírodní aroma ovlivňující metabolismus warfarinu, který se běžně užívá jako lék na ředění krve. Konzumace příliš velkého množství kumarinu může vést k poškození jater a ovlivnit koagulaci.

O konzumaci skořice se poraďte s lékařem, pokud:

  • užíváte antikoagulancia (léky na ředění krve) nebo jiné podobné léky
  • jste diabetik nebo
  • máte onemocnění jater

Co všechno můžete dochutit skořicí?

  • snídaňovou kaši
  • smoothie
  • kuskus či těstoviny na orientální způsob
  • rajčatovou omáčku
  • téměř jakékoli moučníky, zejména jablečné, hruškové a mrkvové

Tipy na slané i sladké recepty ze skořice

K dalším oblíbeným dobrotám patří třeba:

  • Skořicoví šneci neb pletence
  • Jablečný nebo hruškový koláč
  • Skořicové muffiny, cukroví či sušenky

Vyzkoušejte skořicové nápoje na hubnutí a podporu imunity

Nápoj ze skořice a medu

V hrnku smíchejte 2 lžičky medu s 1 lžičkou mleté skořice a zalijte horkou vodou. Tento lahodný nápoj si vychutnávejte nejlépe ráno na lačno. Podpoříte tím metabolismus, urychlíte trávení a díky medu nakopnete svůj imunitní systém.

Skořicový čaj

Vložte tyčinku skořice do hrnku a zalijte vroucí vodou. Nechte louhovat 15 minut a poté vyjměte. Odvar ze skořice můžete popíjet teplý i vychlazený. Skořici můžete přidat i do svého oblíbeného černého, zeleného či bylinkového čaje.

Závěr: Pomůže vám skořice s hubnutím?

Samotná skořice sice s vaší postavou zázraky nedokáže, ale pokud ji přidáte k pravidelnému pohybu a vyvážené stravě, poslouží vám jako výborný pomocník při hubnutí a podpoře celkového zdravotního stavu. Navíc skvěle chutná a voní, tak proč ji nevyužít?

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.