Snadné hubnutí s chia semínky

Semena šalvěje hispánské, známé jako „čija“, zažívají boom. V jídelníčcích ale nejde o žádnou novinku – jako posvátné je uctívali už staří Aztékové.

Zjistili totiž, že stačí jedna hrst, aby získali energii na celodenní bitvy i dálkové běhy. A to není vše – díky jedinečným vlastnostem jde i o opravdový hubnoucí zázrak.

Co jsou chia semínka

Drobná bílá nebo černá semena rostlinky šalvěje hispánské, jejíž domovinou je Latinská a Střední Amerika. Název pravděpodobně pochází z aztéckého slova „chian“, neboli olejnatý.

Obsahují až 30 % nejčistšího přírodního oleje. Samy o sobě nemají téměř žádnou chuť, jen jemný ořechový nádech. Díky tomu mají v kuchyni takřka univerzální využití.

Historicky i vědecky ověřené léčivé účinky

Už od dob Aztéků a Indiánů se jim pro životabudící účinky přezdívá „semena běžců“ nebo „jídlo válečníků“.

O tisíce let později, na konci 20. století, vědci jejich zázračné účinky potvrdili a katapultovali je mezi superpotraviny 21. století.

Tajemství tkví v superkombinaci obsažených živin od minerálů (vápníku, hořčíku, železa, zinku, manganu…), bílkovinvlákninyvitamínů až po omega-3 mastné kyseliny nebo kyselinu skořicovou.

Složení příroda „namíchala“ tak chytře, že většinu z těchto látek tělo dokáže efektivně využít.

A hlavně: Hodí se pro všechny – pro vegetariány i vegany, sportovce, těhotné ženy i alergiky na lepek.  Výborné jsou také pro správný vývoj dětí.

Doporučená denní dávka a vedlejší účinky chia semínek

Doporučená denní dávka jsou zhruba 2 lžíce. Známky předávkování zatím nebyly popsány. Mohou se projevovat například lehkými zažívacími problémy.

Vedlejších účinků není moc, ale přesto existují – především pro rizikové skupiny osob. Denní příjem by si raději měli hlídat například lidé užívající léky na ředění krve a trpící na žaludeční potíže.

chia-seed-699962_1280

Chia semínka a hubnutí

Klíčová je schopnost semínek vázat na sebe vodu. Při reakci s ní zvětší svůj objem až 12×, vytvoří v trávicím systému jemný gel, který zevnitř hydratuje a upravuje metabolismus.

  • Díky rozpínání semínek v žaludku se cítíme dříve a na dlouho sytí, aniž bychom toho museli jíst víc nebo přidávat kalorie.
  • Vzniklý gel prodlouží přeměnu sacharidů, což zajistí delší výdrž a účinnější zpracování dodané energie. Cukr se do krve dostává postupně, nedráždí tak slinivku a nás „nehoní“ chuť na sladké.
  • Gel hydratuje sliznici trávicího systému a vláknina rozproudí střeva.
  • Pomáhají trávit bílkoviny.
  • Díky svým jedinečným vlastnostem mohou zdravě nahradit některé suroviny: vejce do pečení nebo jíšku do omáček a polévek.

7 dalších argumentů, proč je vyzkoušet

Chia semínka byste měli vyzkoušet, protože:

  1. vám díky nim vydrží energie na dlouhé hodiny.
  2. dodají 5× více vápníku než mléko. Díky boru se navíc skvěle vstřebá. Proto jsou výborná nejen pro děti, ale i jako prevence osteoporózy u aktivních sportovců nebo žen v průběhu menopauzy i po ní.
  3. díky 20% podílu hodnotného rostlinného proteinu vám pomohou nabrat svaly bez umělých potravinových doplňků.
  4. díky vysokému podílu antioxidantů bojují proti předčasnému stárnutí až 3× efektivněji, než čerstvě natrhané borůvky.
  5. pomáhají upravovat hladinu krevních cukrů a krevní tlak. Už po 3 měsících pravidelného pojídání významně snižují riziko cévních příhod.
  6. potlačují záněty a zlepšují celkovou imunitu. Ulevují také při bolestech svalů a kloubů, urychlují regeneraci po úrazech a operacích.
  7. díky fosforu podporují nervový systém: od koordinace pohybů přes paměť až po soustředění.
susi

A teď to hlavní: Jak je použít?

Použití chia v kuchyni je takřka univerzální. Na rozdíl třeba od lněných semínek jsou měkká, takže vám nebudou vadit na skus v salátech a vychutnáte si je i jen tak. Pěstovat si můžete i klíčky šalvěje a uždibovat je jako řeřichu. Naše další tipy jsou:

Do pečiva

Zvláční a zjemní jakékoli těsto. Nemusíte tak používat tolik vajec. 1 vajíčko nahradíte cca polévkovou lžící nabobtnalých semínek. 3 lžíce pomohou udržet pecen chleba déle čerstvý až o několik dní. Jak na to? Lžíci semínek zalijte cca 4 lžícemi vody a za občasného zamíchání nechte 20 minut bobtnat. Vzniklý gel přidejte do těsta.

Do sushi

Rozmíchejte semínka s vodou v poměru 1:10 a nechte 20 minut pracovat. Pak smíchejte 2 díly rýže ku 1 dílu gelu a získáte tu pravou „lepivou“ konzistenci na přípravu sushi. Lépe si pochutnáte a vaše sushi bude zase o něco zdravější.

Energetizující nápoj „chia fresca“

3 lžičky semen smíchejte se sklenicí vody. Nechte cca 20 minut odstát. Pak nápoj dochuťte medem nebo stévií, limetkou a mátou. Důkladně zamíchejte a popíjejte třeba před nebo po náročném dni. Další tipy najdete mezi našimi smoothie recepty.

Zdravý pudink z chia semínek bez vaření

Miluje vaše rodina pudink, ale nefandíte práškovým řešením? Pokrájejte jablko nebo banán, zalijte jej hrnkem rostlinného (třeba rýžového či datlového) mléka a přidejte ½ lžičky mleté skořice. Je-li potřeba, trochu doslaďte a rozmixujte. Na konec přidejte 2 lžičky semínek a nechte cca 20 minut pracovat. Dejte odpočinout aspoň na hodinku do lednice.

Náš tip! Chtějí-li vaše děti raději čokoládový pudink, nahraďte ovoce vrchovatou lžící kvalitního kakaa.

Tak co, už víte, jak vyzkoušíte „čija“ napoprvé? Odborníci se shodují na tom, že podobně skvělé účinky mají i lněná nebo slunečnicová semínka. Dopřejte si je každý den!

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.