Letní sezóna trvá jen pár týdnů v roce. Ta srpnová právě začíná a nabízí širokou škálu tuzemského ovoce a zeleniny s všestranným využitím. Zajímá vás, jak zužitkovat čerstvé a šťavnaté kusy, plné vitaminů a minerálních látek? Mrkněte do jídelníčku.
Obsah článku:
Potraviny, které mají sezónu v srpnu
Vysoké teploty a půda zalitá po většinu dne sluncem prospívá hned několika druhům ovoce a zeleniny. Které z nich mají sklizeň v srpnu?
- Ovoce (angrešt, borůvky, broskve, hroznové víno, hrušky, jablka, jahody, josta, ostružiny, maliny, meruňky, ringle, rybíz, švestky, třešně, višně)
- Zelenina (brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, dýně, fazolové lusky, mladý hrášek, kapusta, růžičková kapusta, kedlubna, květák, lilek, mrkev, okurka, paprika, patizón, pór, rajčata, ředkev, ředkvičky, řepa, saláty, tuřín, vodnice, zelí)
Ukázka zdravého srpnového jídelníčku
1. den
Snídaně: Ovesná kaše s vanilkou, borůvkami a hořkou čokoládou
Svačina: Bílý jogurt s jahodami a konopnými semínky
Oběd: Ratatouille se zastřeným vejcem a celozrnným pečivem
Večeře: Pečený losos s květákem a zeleninovým pyré
2. den
Snídaně: Pohankové vločky s rostlinným mlékem, malinami a lískovými ořechy
Svačina: Celozrnný žitný chléb s rukolou, nakládanými hruškami a kozím sýrem
Oběd: Celozrnný kuskus s tuňákem, olivami, sušenými rajčaty, marinovaným lilkem a čerstvou zeleninou
Večeře: Pečená kuřecí křídla s česnekem, chilli a zázvorem, listový salát
3. den
Snídaně: Omeleta s bylinkami a nízkotučným tvrdým sýrem, čerstvá zelenina
Svačina: Focaccia s bazalkovým pestem, rozmarýnem a cherry rajčaty
Oběd: Listový salát s pečeným bramborem, marinovanou červenou řepou, klíčky a farmářským tvarohem
Večeře: Quinoové placičky s hummusem, mrkví a čočkovým salátem
Přejeme dobrou chuť a krásné srpnové dny 🙂
P. S. Ochutnejte také dobroty z dalších jídelníčků z kuchyně BezHladovění.