Letní sezóna se krátí. Využijte surovin, které nabízí, dokud můžete. Poskládejte z nich voňavý a chutný jídelníček pro zdraví.
Letní měsíce nabízí pestrou škálu ovoce a zeleniny. O tom, že by měly společně tvořit alespoň polovinu zdravého talíře, píše na svém blogu také specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.
Vysoké teploty nás však mohou přimět konzumovat pouze tyto potraviny. Letní jídelníčky jsou tak často nevyvážené, ochuzené o zdravé zdroje bílkovin, sacharidů a tuků + dostatečné množství tělu prospěšných tekutin.
Obsah článku:
Pravidla pro sestavení vyváženého jídelníčku i v letních měsících
- Nehladovte, neodbývejte se na jídle.
- Do jídelníčku zařaďte všechny skupiny potravin.
- Množství jídla určené ke každodenní konzumaci rozložte do více porcí.
- Přednost dejte opravdovým, sezónním, potravinám před dováženými, polotovary a vysoce průmyslově zpracovanými výrobky.
- Druhy ovoce a zeleniny střídejte. Při jejich výběru dbejte na lokálnost a rozmanitost.
- V jídelníčku kombinujte rostlinné a živočišné druhy bílkovin a tuků.
- Sacharidy konzumujte komplexní s nízkým glykemickým indexem.
- Při vysokých teplotách zvyšte příjem tekutin, pijte pravidelně (vodu, příp. neslazené bylinné čaje) po čas celého dne.
Ukázka zdravého srpnového jídelníčku
1. den
Snídaně: Farmářský jogurt s ovesnými vločkami, lněnými semínky, meruňkami a hořkou čokoládou
Svačina: Celozrnný žitný chléb s libovou krůtí šunkou, jablko
Oběd: Fazolové burgery se sušenými rajčaty, pohankou, tahini dipem a čerstvou zeleninou
Večeře: Salát z marinované červené řepy s nakládanou okurkou, feta sýrem a koprem
2. den
Snídaně: Celozrnný žitný chléb s nízkotučným tvrdým sýrem a vejcem natvrdo, čerstvá zelenina
Svačina: Domácí neslazená ořechová granola s farmářským tvarohem a jahodami
Oběd: Čočkový salát s baby špenátem, řepovým hummusem a fermentovanou zeleninou
Večeře: Pečený losos v sezamové krustě s grilovanou středozemní zeleninou
3. den
Snídaně: Celozrnný žitný chléb s rajčatovým pestem, rukolou a kozím sýrem
Svačina: Nepečený ořechový dort s malinovým krémem
Oběd: Falafel s celozrnným kuskusem, farmářským jogurtem a čerstvou zeleninou
Večeře: Listový salát s kuřecím masem, pečenou dýní a bylinkovým dresinkem
Přejeme dobrou chuť a léto plné elánu 🙂
TIP: Vyzkoušejte i další jídelníčky z kuchyně BezHladovění.