Srpnový jídelníček ze sezónních surovin: II. díl

Letní sezóna se krátí. Využijte surovin, které nabízí, dokud můžete. Poskládejte z nich voňavý a chutný jídelníček pro zdraví.

Letní měsíce nabízí pestrou škálu ovoce a zeleniny. O tom, že by měly společně tvořit alespoň polovinu zdravého talíře, píše na svém blogu také specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Vysoké teploty nás však mohou přimět konzumovat pouze tyto potraviny. Letní jídelníčky jsou tak často nevyvážené, ochuzené o zdravé zdroje bílkovin, sacharidů a tuků + dostatečné množství tělu prospěšných tekutin.

Pravidla pro sestavení vyváženého jídelníčku i v letních měsících

  1. Nehladovte, neodbývejte se na jídle.
  2. Do jídelníčku zařaďte všechny skupiny potravin.
  3. Množství jídla určené ke každodenní konzumaci rozložte do více porcí.
  4. Přednost dejte opravdovým, sezónním, potravinám před dováženými, polotovary a vysoce průmyslově zpracovanými výrobky.
  5. Druhy ovoce a zeleniny střídejte. Při jejich výběru dbejte na lokálnost a rozmanitost.
  6. V jídelníčku kombinujte rostlinné a živočišné druhy bílkovin a tuků.
  7. Sacharidy konzumujte komplexní s nízkým glykemickým indexem.
  8. Při vysokých teplotách zvyšte příjem tekutin, pijte pravidelně (vodu, příp. neslazené bylinné čaje) po čas celého dne.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Nákupní seznam: 60 potravin, které se hodí mít pořád po ruce

Ukázka zdravého srpnového jídelníčku

1. den

Snídaně: Farmářský jogurt s ovesnými vločkami, lněnými semínky, meruňkami a hořkou čokoládou

Svačina: Celozrnný žitný chléb s libovou krůtí šunkou, jablko

Oběd: Fazolové burgery se sušenými rajčaty, pohankou, tahini dipem a čerstvou zeleninou

Večeře: Salát z marinované červené řepy s nakládanou okurkou, feta sýrem a koprem

2. den

Snídaně: Celozrnný žitný chléb s nízkotučným tvrdým sýrem a vejcem natvrdo, čerstvá zelenina

Svačina: Domácí neslazená ořechová granola s farmářským tvarohem a jahodami

Oběd: Čočkový salát s baby špenátem, řepovým hummusem a fermentovanou zeleninou

Večeře: Pečený losos v sezamové krustě s grilovanou středozemní zeleninou

3. den

Snídaně: Celozrnný žitný chléb s rajčatovým pestem, rukolou a kozím sýrem

Svačina: Nepečený ořechový dort s malinovým krémem

Oběd: Falafel s celozrnným kuskusem, farmářským jogurtem a čerstvou zeleninou

Večeře: Listový salát s kuřecím masem, pečenou dýní a bylinkovým dresinkem

Přejeme dobrou chuť a léto plné elánu 🙂

TIP: Vyzkoušejte i další jídelníčky z kuchyně BezHladovění.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.