Jste alergičtí na lepek, máte nesnášenlivost laktózy nebo se potýkáte s trávicími potížemi? Přirozeně bezlepková tapioka zpestří váš jídelníček.
Obsah článku:
Co je tapioka?
Tapioka je škrob z hlízy manioku jedlého – keře, jehož účinků si cenili už staří Mayové. Dodnes je v některých oblastech jižní Ameriky, v západní Africe a Indii hlavním zdrojem obživy. Na maniok nedají dopustit ani Asiaté, kteří z něj připravují knedlíčky, nudle i husté polévky.
Podzemní hlízy manioku jsou plné výživných látek. Tapioka je skvělým zdrojem komplexních sacharidů, které mají výbornou sytící schopnost a našemu tělu dodají potřebnou energii. Dopřát si ji můžete i při potížích s trávením, nezatěžuje totiž žaludek ani střeva. U nás tapioku seženete nejčastěji ve formě mouky nebo malých slisovaných kuliček – perel.
Tapiokové perly
Vyrábí se slisováním tapiokového škrobu do malých kuliček připomínajících vzácné perly. Jejich velikost se pohybuje od 1 do 8 mm. Po namočení kuličky nasáknou velké množství tekutiny a několikanásobně zvětší svůj objem podobně jako chia semínka.
Tapioka obsahuje:
- Komplexní polysacharidy
- Bílkoviny
- Vápník
- Fosfor
- Draslík
- Hořčík
- Selen
- Železo
- Kyselinu listovou a další vitaminy skupiny B
- Vlákninu
- Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny
Tapiokové perly zvlášť oceníte, pokud…
- máte celiakii nebo vás trápí potravinové alergie.
- vám lékaři diagnostikovali zvýšený cholesterol.
- patříte mezi vyznavače paleo stravování.
- bojujete se střevními problémy.
- jste často unavení.
Využití v kuchyni
Tapiokové perly můžete přidat do kaše, vytvořit z nich chutný puding, zvláčnit jimi bezlepkové pečivo nebo je použít k přípravě různých dezertů. Poslouží také při výrobě koktejlů, čajů a dalších nápojů. Díky neutrální chuti se tapiokové perly hodí i jako zavářka do polévky nebo samostatná příloha k masu.
Recept na tapiokový puding
Tapiokový puding je skvělou alternativou k nezdravým cukrovinkám. Zažene hlad, uspokojí chutě na sladké a zároveň tělu dodá spoustu výživných látek.
Ingredience na 2 porce:
- 1 hrnek tapioka perel
- 3 hrnky kokosového mléka (můžete použít i mléko mandlové, sójové či kravské)
- Vanilkový lusk nebo vanilková esence
- Sladidlo dle vašich preferencí (med, datlový sirup…)
- Na ozdobení ovoce nebo čokoláda
Postup:
- Kuličky namočte do vody a nechte je přes noc odstát. Díky tomu budou druhý den rychleji uvařené.
- Následující den vodu slijte. Kuličky nasypte do hrnce, zalijte mlékem, přidejte vanilku a oslaďte podle chuti.
- Vařte na středním plamenu a pravidelně směs míchejte. Po pár minutách kuličky zprůhlední, změknou a zahustí mléko.
- Jakmile jsou všechny kuličky průhledné a pudink získá typickou želatinovou konzistenci, máte hotovo.
- Puding můžete jíst ještě teplý, nebo ho dát do lednice vychladit. Podle své fantazie puding na talíři ozdobte čerstvým či kompotovaným ovocem, marmeládou nebo třeba hořkou čokoládou.
Dobrou chuť!