Klasický bílý cukr dnes stojí na pranýři jako středověcí mučedníci. Čím tedy zdravě sladit, když vás honí mlsná? Podívejte se s námi na zoubek 9 alternativním sladidlům.
Obsah článku:
Třtinový cukr
Značka: Countrylife
Sladivost: vysoká
Kalorická hodnota: 377 kcal/100 g
Použití: Třtinový cukr má stejné využití jako běžný bílý řepný cukr. Je dobrý na pečení, vaření, ale také k oslazení čaje či kávy.
Proč je dobrý: Třtinový cukr během výroby neprochází rafinací a bělením, díky čemuž si uchovává vitaminy, minerály, enzymy i vlákninu. Najdete v něm také zbytek melasy, bohaté na železo, hořčík, zinek a vitaminy skupiny B. Množství melasy v cukru poznáte jednoduše podle jeho barvy. Takže čím tmavší, tím lepší.
Sušená třtinová šťáva
Značka: bio nebio
Sladivost: vysoká
Kalorická hodnota: 388 kcal/100 g
Použití: Je výborná do dezertů i nápojů. Lze ji použít stejným způsobem jako klasický bílý cukr.
Proč ji zvolit: Třtinová šťáva se získává šetrným způsobem, při kterém nedochází k odstranění zdravé melasy. Proto v třtinové šťávě zůstává vysoký obsah minerálů, vitaminů a bílkovin.
Kokosový cukr
Značka: Wolfberry
Sladivost: střední
Kalorická hodnota: 376 kcal/100 g
Použití: Výborný na oslazení teplých i studených nápojů. Využijete ho i při pečení a k dochucení různých dezertů, jogurtů a müsli.
Proč si ho pořídit: Kokosový cukr je ideální náhražkou bílého řepného. Získává se ručně z nektaru palmových květů. Krystalky tohoto cukru se chutí podobají karamelu. Mají velmi nízký glykemický index, díky čemuž se vstřebávají mnohem pomaleji a nezpůsobují tak rychlé výkyvy hladiny cukru v krvi. Proto je kokosový cukr vhodný i pro diabetiky a pro ty, kteří chtějí shodit nějaké to kilo.
Med
Značka: Confeira
Sladivost: vysoká
Kalorická hodnota: 328 kcal/100 g
Použití: Med se hodí k oslazení čaje, jogurtu, ale i k pečení moučníků a vánočního cukroví. Dokážete si představit perníčky bez medu?
Proč s ním sladit: Je přímo napěchovaný cennými látkami, které naše tělo potřebuje zejména v chladných měsících. Med je pro většinu lidí lehce stravitelný, posiluje srdce, nervy a dodává našemu tělu minerály a další stopové prvky. Má antibakteriální a antiseptické účinky a není tedy divu, že se k léčbě různých nemocí užíval už před 3 000 lety.
Melasa
Značka: Health link
Sladivost: střední
Kalorická hodnota: 229 kcal/100 g
Použití: Nejvíce se hodí k přípravě (vánočního) cukroví a také k polévání palačinek nebo lívanců. Vyzkoušet ji můžete také s domácím müsli a jogurtem. Její typická chuť nesedí úplně každému. Vzhledem ke skvělému složení však stojí za to dát jí šanci.
Jaké látky obsahuje: Melasa je přírodní nerafinované sladidlo. Nenajdete v ní barviva, konzervační látky ani další syntetické přísady. Naopak obsahuje spoustu cenných látek – jako jsou (skoro všechny) vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík, zinek, měď, chrom, sodík a nenasycené mastné kyseliny. Ne nadarmo se jí také říká „černý zázrak“.
TIP: Zkuste třtinovou melasu se 3 % bílkovin, vitaminy, minerály a stopovými prvky.
Rýžový sirup
Značka: Countrylife
Sladivost: střední
Kalorická hodnota: 311 kcal/100 ml
Použití: Výborný k oslazení kaše, müsli, jogurtu i ovocného salátu. Můžete ho použít také k vaření, pečení a při výrobě domácích müsli tyčinek.
Proč s ním sladit: V rýžovém sirupu najdeme vitaminy skupiny B, zinek, mangan, draslík a hořčík. Velmi pozitivní je nulový obsah fruktózy, jejíž nadměrný přísun může způsobovat kardiovaskulární onemocnění, obezitu a cukrovku.
Agávový sirup
Značka: DM Bio
Sladivost: vysoká
Kalorická hodnota: 300 kcal/100 ml
Použití: Agávový sirup má široké využití. Je skvělý k vaření, pečení i k oslazení vaší ranní kaše.
Proč ho zvolit: Sirup obsahuje vlákninu, železo, hořčík, vápník, fosfor, draslík, zinek, měď, selen, mangan a vitaminy A, B, C, E a K. Díky tomu posiluje obranyschopnost našeho těla, podporuje trávení, působí preventivně proti zácpě a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Javorový sirup
Značka: Naše bio
Sladivost: vysoká
Kalorická hodnota: 353 kcal/100 ml
Použití: Javorový sirup je nejlepší k oslazení jogurtu, kaše, müsli a také palačinek nebo lívanců. Skvěle se hodí i do různých marinád nebo chutney.
Proč je dobrý: Má příjemnou oříškovo-medovou chuť a k tomu obsahuje řadu prospěšných látek. Je skvělým zdrojem vitaminů A, B a D, minerálních látek a antioxidantů.
Stévie
Značka: Kandisin
Sladivost: velmi vysoká
Kalorická hodnota: 0 kcal/100 g
Použití: Tekutou stévii můžete použít do všeho. Lze s ní osladit čaj i kávu. Hodí se také do kaší či k přípravě moučníků. Stačí jí však opravdu malé množství, takže zpočátku doporučujeme sladit s velkou opatrností. J
Její výhody: Obrovskou výhodou je její nulová kalorická hodnota. Působí protizánětlivě a pomáhá bojovat proti plísním a kvasinkám. Je skvělým parťákem v boji s cukrovkou, obezitou a kandidózou. Bohatý obsah vitaminů a minerálů posiluje imunitu, zlepšuje trávení, snižuje hladinu cukru v krvi, podporuje činnost slinivky břišní a působí preventivně proti pálení žáhy.
Náš názor: Které sladidlo je nejlepší?
Co se týče kalorické hodnoty, jednoznačně vítězí stévie s čistou 0. Ne každému však vyhovuje její chuť, o vyšší ceně nemluvě. Typický chuťový nádech má i „černý zázrak“ melasa, který boduje obrovským množstvím cenných látek a 2. nejnižším množstvím kalorií z testovaných sladidel.
Z testovaných sladidel se hodí do dietního jídelníčku všechny. Doporučujeme proto vyzkoušet a najít si to, které vám zachutná nejvíc. Protože o to tu jde na prvním místě.