Oblíbená tibetská houba zlepšuje střevní mikroflóru, podporuje imunitní systém a pomáhá s hubnutím. Kde ji sehnat a jakým způsobem používat?
Obsah článku:
Původ tibetské houby
Více než 5 000 let stará tibetská houba pochází z Kavkazu. Podle dávné kavkazské legendy daroval zrna příslušníkům tamní ortodoxní církve prorok Mohamed. Lidé věřili, že pokud se dostane do rukou nevěřících, ztratí svou moc. Proto ji přísně střežili a předávali si ji z generace na generaci. Některým návštěvníkům Kavkazu se přesto podařilo zdravý nápoj ochutnat.
V 19. století začali kefír zkoumat ruští lékaři a publikovat různé studie o jeho blahodárných účincích. Nápoj je natolik uchvátil, že ji zatoužili získat i pro sebe. Rozhodli se tedy za kavkazským knížetem vyslat krásnou ženu, které se skutečně podařilo hrst houbových zrn přivézt až do Moskvy.
Bezpečné skladování mléka i ochrana zdraví
Kavkazané používali tibetskou houbu nejen k podpoře imunity, ale také pro snadnější uchování kozího, kravského a koňského mléka. Díky houbě mohli mléko nechávat v kožených vacích, aniž by se okamžitě zkazilo.
Obyvatelé Kavkazu žili v čisté přírodě, dostatečně se hýbali a pravidelně popíjeli kefír z tibetské houby. Není divu, že se dožívali velmi vysokého věku a mnoho nemocí se jim vyhýbalo obloukem.
Dosah po celém světě
NCBI dodává, že ačkoliv je kefír tradičním nápojem Tibetu, v současné ho hojně v jídelníčcích používají i v jiných regionech a zemích, jako je např. Tchaj-wan, Rusko, Turecko, Brazílie, Argentina, Korea, Německo, Francie, Irsko a Portugalsko.
Minerální látky, vitaminy a probiotika
Tibetská houba obsahuje podle serveru SF Gate velké množství minerálů, vitaminů, esenciálních aminokyselin, enzymů i vlákniny. Zároveň je chudá na kalorie.
Dodává hořčík, fosfor, selen, měď, molybden, vápník, zinek, železo a vitaminy A, D, E a skupiny B.
TIP: Jakmile se tibetská houba spojí s mlékem, dochází k fermentaci. Během kvasného procesu vznikají další zdraví prospěšné látky, které ničí patogenní bakterie a kvasinky v těle a navíc odkyselují organismus.
Kefír s blahodárnými účinky
Blahodárné účinky tibetské houby potvrzuje i Science Direct. Fermentovaný nápoj sestává z tuctu prospěšných bakterií a kvasinek. Vděčíme jim za antibakteriální, antimykotické, antineoplastické a imunomodulační účinky nápoje.
TIP: Kefír z tibetské houby obsahuje až 30 různých probiotických kmenů.
Máte intoleranci laktózy? Zkuste kefír z tibetské houby
I přesto, že se kefír vyrábí z živočišného mléka, mohou si ho dopřát i lidé s nesnášenlivostí laktózy. Tibetská houba se totiž během kvašení živí právě laktózou z mléka a mléčný cukr tak postupně spotřebovává. Díky kvašení narůstá počet prospěšných látek v kefíru a naopak klesá množství laktózy.
Chcete mít jistotu, že pijete nápoj bez laktózy?
Pusťte se do tzv. sekundární fermentace, kdy hotový nápoj necháte kvasit o něco déle. Čerstvý kefír slijete do čisté sklenice, uzavřete těsným víčkem a necháte stát při pokojové teplotě. Je důležité občas sklenicí zatřást a poté uvolnit víčko, aby se dostal ven vzniklý oxid uhličitý.
Následně můžete nádobu znovu uzavřít a nechat dále fermentovat. Takto pokračujte klidně po dobu 2–3 dnů. Při popíjení kefíru začínejte opatrně a nejprve vyzkoušejte, jaká dávka svědčí vašemu trávení.
Účinky tibetské kefírové houby
- podporuje imunitní systém
- snižuje hladinu cholesterolu
- reguluje metabolismus
- snižuje chuť k jídlu
- chrání srdce a cévy a působí preventivně proti ateroskleróze
- léčí žaludeční vředy
- obnovuje střevní mikroflóru
- působí jako prevence onemocnění trávicího traktu
- zmírňuje příznaky průjmu a chronické zácpy
- čistí organismus od těžkých kovů a patogenních mikroorganismů
- reguluje krevní tlak
- snižuje srdeční frekvenci
- posiluje játra, slinivku, slezinu, ledviny a močové cesty
- bojuje se záněty
- zpomaluje stárnutí
- dodává energii
- brzdí vývoj metastáz při rakovině
- snižuje riziko vzniku osteoporózy
- působí proti otokům
- pomáhá při léčbě vyrážek, ekzémů a dalších kožních problémů
Na Wikipedii se dočtete, že kvasinky a bakterie přítomné v zrnech tibetské houby tvoří složité a velmi proměnlivé společenství mikroorganismů. Ty se začnou po zalití mlékem rychle množit. Ve střevech pak vytvářejí nepříznivé prostředí pro mnoho přítomných patogenů a tím je vytěsňují. Doma vyrobený kefír z tibetské houby má na rozdíl od běžných kefírů 10× více probiotických organismů.
Pomoc s hubnutím
Tibetská kefírová houba podporuje detoxikační procesy organismu, čímž umožňuje lepší funkci metabolismu a zrychluje spalování tuků. Pro optimální nastartování hubnoucího procesu je důležitý i stav trávicího systému. Obsažené probiotické kultury regulují funkci střev a zlepšují využití látek z přijaté potravy.
Navíc odstraňuje únavu a dodává tělu energii, kterou potřebuje každý, kdo se snaží shodit nadbytečná kila pravidelným pohybem.
Příprava tibetského kefíru
Připravte si:
- 2 lžíce tibetské houby
- 250 ml polotučného nebo plnotučného nepasterizovaného mléka
- sklenici a gázu
Postup:
- Houbu zalijte mlékem a přikryjte gázou.
- Nechte odpočívat 24 hodin.
- Druhý den nápoj zamíchejte plastovou lžící a sceďte přes plastový cedník. Nikdy nepoužívejte kovové nádobí a příbory.
- Chcete hustší nápoj? Houbu, která zůstane na dně sklenice, propláchněte, uložte do čisté sklenice a zalijte čerstvým mlékem.
- Přikryjte gázou a nechte odstát dalších 24 hodin. Druhý den na vás bude čekat hotový tibetský kefír.
7 tipů pro správné užívání
1. Začínejte pomalu
S užíváním kefíru začínejte velmi opatrně a po malých dávkách. Z počátku stačí 100 ml, množství pak můžete postupně navyšovat. Probiotika ukrytá v nápoji jsou velmi silná a aktivní. Pokud na ně není tělo zvyklé, mohou způsobovat nadýmání, průjem nebo zácpu.
2. Nápoj pijte ráno nebo večer
Užívejte pravidelně, a to buď ráno nalačno, nebo večer těsně před ulehnutím. Pokud se rozhodnete pro večerní užívání, po kefíru už nic nejezte ani nepijte.
3. Dodržujte dobu kúry
Abyste dosáhli těch nejlepších účinků, popíjejte nápoj z tibetské houby 20 dní a poté zařaďte 10denní přestávku. Poté můžete houbu užívat dalších 20 dnů s následnou přestávkou.
4. Houbu čistěte
Po každém vypití nápoje houbu pořádně propláchněte a zbavte slizu. Následně můžete tibetskou houbu znovu zalít čerstvým mlékem. Nezapomeňte ji pravidelně čistit i během 10denní přestávky. Pokud se houba nečistí, zčerná a ztratí své pozitivní účinky.
5. Myslete na dobré skladování
Chcete si dát od pití tibetského kefíru pauzu? Houbu můžete zamrazit.
6. Udělejte kefír hustší
Jestliže zatoužíte po hustším kefíru, můžete nechat houbu pracovat nejprve 12 hodin v teple a až na dalších 12 hodin ji schovat do lednice.
7. Podělte se s ostatními
Když se o ni dobře postaráte, po 14 dnech zdvojnásobí svůj objem. Polovinu houby můžete darovat někomu blízkému.
Kde koupit tibetskou kefírovou houbu?
Neseženete ji jako většinu potravin a doplňků stravy v běžném supermarketu nebo lékárně. Pro tento zázrak musíte oslovit milovníky tibetské kefírové houby, kteří si nápoj doma pravidelně vyrábí a chtějí se podělit s ostatními. Hledat můžete třeba na internetu.
Tibetskou houbu získáte většinou zdarma při osobním předání nebo za úhradu poštovného.
TIP: Poznejte také hlívu ústřičnou a její úžasné účinky.