Únava nadledvin je poměrně častá, přesto se o ní příliš nemluví. Jak poznáte, že se týká právě vás a kterými potravinami uvedete nadledvinky opět do normálu?
Obsah článku:
Funkce nadledvin
Nadledvinky mají na starosti spoustu pochodů v našem těle. Regulují menstruaci a činnost rozmnožovacích žláz, udržují rovnováhu vápníku, fosforu, chlóru a sodíku a podílejí se na správné funkci peristaltiky střev. Nadledviny navíc stimulují svalový a nervový systém a obnovují buňky a tkáně. Produkují 48 různých druhů hormonů. Pokud dojde k jejich oslabení, nemohou správně fungovat a přichází zdravotní komplikace.
Proč dochází k únavě nadledvinek?
Genetická predispozice
Genetika má v tomto případě velkou váhu. Pokud únavou nadledvin trpěl některý z vašich rodičů či prarodičů, budete k ní náchylnější.
Vrozená slabost
S únavou nadledvinek se můžete už narodit. A to i v případě, že u vás genetický faktor nehraje žádnou roli. Příčinou může být špatná výživa matky během těhotenství a případně toxiny, které se z těla matky přenesou do těla miminka.
Stres
Velkou zátěží pro nadledvinky je stres, zvlášť ten dlouhodobý. Větší či menší stresové situace nadledviny postupně vyčerpávají. Jestliže jste zažili úmrtí v rodině, nestíháte práci, vyhořeli jste, trápí vás finanční tíseň, těžká nemoc nebo neshody s partnerem, nadledvinky dostávají zabrat.
Nevhodně sestavený jídelníček
Nedostatek důležitých látek, jako jsou vitaminy, minerály a antioxidanty nadledvinky postupně vyčerpává. Paseku způsobují také pesticidy, bakterie, těžké kovy a různé chemické látky obsažené v potravinách.
Stimulační látky
Příjem alkoholu, cukru, kofeinu, léků a drog má na funkci nadledvinek velmi špatný vliv. Stejně negativně jako tyto látky působí i nadměrný hluk, přemíra cvičení a ostré umělé světlo.
TIP: Objevte 4 přirozené kroky, jak získat zpět ztracenou energii.
Hlavní příznaky únavy nadledvin
Dlouhodobá únava
Unavené nadledvinky přestanou po určité době produkovat dostatek hormonů kortizolu, adrenalinu a noradrenalinu. To se projevuje každodenní únavou a neschopností udržet si energii po celý den.
Potíže s ranním vstáváním
S únavou se pojí také obtížné ranní vstávání. Tento příznak může mít dva různé důvody. V první fázi únavy nadledvinek tento orgán vyplavuje vysokou hladinu adrenalinu a kortizolu, která naruší přirozené biorytmy a vede k neklidnému a nedostatečnému spánku. Pokud únavou nadledvin trpíte už delší dobu, je důvod únavy trochu jiný. V této fázi máte trvale nižší hladinu kortizolu a po ránu také mnohem nižší hladinu krevního cukru.
Večerní nával energie
Kvůli nižší hladině kortizolu dochází k výkyvům energetické hladiny během celého dne. Pokud máte nadledvinky v pořádku, nejvyšší úrovně energie dosáhnete časně ráno a s postupem dne vám pomalu klesá. Pokud však máte unavené nadledvinky, pravděpodobně se potýkáte s nejvyšší hladinou kortizolu ve večerních hodinách a po ránu nejste schopni vstát z postele.
Oslabená imunita
Unavené nadledviny v dlouhodobém horizontu oslabují imunitní systém. Kortizol, který zdravé nadledvinky v optimální míře produkují, má protizánětlivé účinky a pomáhá regulovat imunitní systém. Pokud se nadledvinky oslabí, imunita se dostane mimo kontrolu.
Horší zvládání stresu
Nízké hladiny hormonů a neustálá únava snižují také odolnost vůči stresu. Ve chvíli, kdy jsme vystavení stresové situaci, vyplaví nadledvinky hormony, které pomáhají stres zvládnout tím, že nám dodají sílu a zlepší koncentraci i myšlení. Unavené nadledvinky hormony neprodukují v dostatečné míře a my tak stres řešíme podrážděním, úzkostí a někdy dokonce celkovou apatií.
Chuť na slané potraviny
Oslabené nadledviny ztrácí schopnost vyvažovat hladinu minerálních látek, jako je sodík, draslík a hořčík. Dochází tak ke ztrátám sodíku a tělo si žádá jeho náhradu. Proto se často objevuje chuť na potraviny, které obsahují sůl ve větším množství, jako třeba chipsy, slané tyčinky a sýry.
Další příznaky:
- Nízký krevní tlak
- Závratě
- Astma
- Tmavé kruhy pod očima
- Suchá kůže
- Předčasné stárnutí pleti
- Časté močení
- Bolesti kloubů
- Špatné zažívání
- Syndrom dráždivého tračníku se zácpou
- Padání vlasů
- Velká únava po tělesné námaze
- Nízká hladinu krevního cukru
- Snížené libido
- Přibývání na váze
Bojujte vhodnou stravou
1. Doplňte vitamin B5 a vitamin C
Ve stravě se zaměřte na pravidelný příjem vitaminu B neboli kyseliny pantothenové, kterou najdete v mase, vnitřnostech, luštěninách a celozrnném pečivu. Z těchto potravin je poměrně snadné poskládat doporučenou denní dávku, která je 6 mg pro dospělou osobu. Naprosto nezbytný je při únavě nadledvin vitamin C, který se nachází hlavně v:
- citrusech
- červené paprice
- jahodách
- brokolici
- šípku
- rybízu
Objevuje se ale i v ostatních druzích ovoce a zeleniny.
Pokud vitaminy nezvládáte „ujíst“ můžete si pomoct doplňky stravy
2. Myslete na omega-3 mastné kyseliny
Nadledvinky potřebují ke správnému fungování zdravé omega-3 mastné kyseliny. Najdete je v rybím oleji, makrele, lososu a dalších tučných rybách. Z rostlinných zdrojů je to pak avokádo, lněná, konopná a chia semínka, lněný olej, řepkový olej a vlašské ořechy.
Pokud omega-3 mastné kyseliny nezvládáte „ujíst“ můžete si pomoct doplňky stravy
3. Zařaďte adaptogeny
Adaptogeny, jako třeba:
- klanopraška čínská
- rozchodnice růžová
- ashwagandha
- ženšen
Činnost nadledvin podporují. Zvyšují odolnost proti stresovým situacím a pomáhají udržovat stabilní prostředí uvnitř organismu. Navíc dokážou udržet optimální rovnováhu hormonů a imunitního systému.
TIP: Adaptogeny můžete užívat ve formě tinktur, čajů nebo kapslí.
4. Vynechte stimulanty
Chcete-li dát nadledvinky do pořádku, vyřaďte ze svého jídelníčku stimulanty. Jedná se především o kofein, cukr, alkohol a nikotin. Nemůže žít bez ranní kávy? Zkuste náhradu ve formě špaldové nebo žaludové kávy, která je chuťově velmi podobná té klasické.
5. Snižte příjem zpracovaných potravin
Při úpravě jídelníčku se zaměřte především na nezpracované potraviny a snižte příjem barviv, konzervantů a stabilizátorů. Tyto látky mají negativní účinek na všechny pochody v těle včetně aktivity nadledvinek. Vyhněte se i smaženým pokrmům, hydrogenovaným tukům a umělým sladidlům. Naopak se zaměřte na:
- čerstvé ovoce a zeleninu
- celá zrna obilovin
- kvalitní maso
- vejce
- luštěniny
6. Vyberte tu správnou sůl
Abyste každý den přijali dostatek sodíku, neměli byste se vyhýbat soli ani to s ní přehánět. Optimální množství soli pro dospělého člověka se pohybuje kolem 5 g. Místo kuchyňské soli dejte raději přednost té, které obsahuje kromě sodíku a chlóru i další cenné minerály. Nabízí se sůl himalájská nebo černá. Vhodné jsou také fermentované sójové omáčky a miso pasty, které příjemně ozvláštní jídelníček.
Držíme palce, ať jste co nejdřív fit. Pokud únava přetrvává a vy tušíte, že problém by mohl být v jídelníčku, obraťte se na zkušeného výživového poradce.