Fruktany obsažené v ovoci, zelenině a obilovinách mohou citlivým jedincům zavařit podobně jako lepek celiakům. Abyste se vyhnuli bolestem břicha a zažívacím potížím, zaměřte se na ty správné potraviny.
Obsah článku:
Lepek versus fruktany
Zpráva publikovaná vědci z Monash University v Austrálii a University of Oslo v Norsku uvedla, že fruktany mohou mít za následek podobné příznaky jako u lidí s citlivostí na lepek.
Fruktany patří mezi uhlohydráty, které se nachází v některých druzích obilovin, ovoce a zeleniny. Problém spočívá v tom, že se nemusíte za celý život dočkat své přesné diagnózy, neboť je i pro lékaře obtížná.
Výzkum ukázal, že někteří lidé mohou dodržovat bezlepkovou dietu zcela zbytečně, protože ve skutečnosti jim jejich potíže způsobují fruktany.
Jak zjistíte, zda jste citliví na fruktany?
Testy na fruktanovou nesnášenlivost bohužel v současné době neexistují. Diagnózu lze stanovit pouze na základě eliminační diety a pečlivého pozorování reakcí svého těla na konkrétní potraviny.
Po několika týdnech vyloučení všech potravin s obsahem fruktanů začněte postupně v malých množstvích zařazovat jídla, která jsou na fruktany bohatá. Patří sem především sušené datle, sušené fíky, čekanka, grapefruit, česnek, cibule, pórek, pšenice, ječmen a žito. Jakmile vás začne trápit plynatost, bolest břicha, zácpa či průjem, vraťte se okamžitě k eliminační dietě až do vymizení příznaků, a danou potraviny zkuste později znovu.
Jestliže se příznaky opět vrátí, jste na konkrétní potravinu přecitlivělí. Čím více potravin s obsahem fruktanů nedělá vašemu tělu dobře, tím pravděpodobnost fruktanové nesnášenlivosti roste.
Tipy na vhodné potraviny do eliminační fáze
Zelenina
- Listové saláty
- Rukola
- Špenát
- Lilek
- Paprika
- Brokolice
- Dýně
- Mrkev
- Celer
- Petržel
- Zelí
- Okurka
- Ředkvičky
- Rajčata
Ovoce
- Banány bez hnědých skvrn
- Jahody
- Maliny
- Ostružiny
- Brusinky
- Rebarbora
- Ananas
- Papája
- Citrusy
Obiloviny
- Amarant
- Ovesné vločky
- Pohanka
- Rýže
- Kukuřice (kukuřičná mouka, polenta)
- Jáhly
- Quinoa
Dále jsou vhodné:
- Zdravé tuky (oleje, ořechy kromě kešu a pistácií, semínka)
- Libové maso
- Zelené bylinky a koření
- Mléčné výrobky
- Rostlinné náhražky mléčných výrobků
Ukázkový jídelníček bez fruktanů
Pondělí
Snídaně: Jáhlová kaše s banánem a javorovým sirupem
Svačina: Kokosový jogurt s pekanovými ořechy a jahodami
Oběd: Hovězí steak s dušenými zelenými fazolkami a bramborovou kaší
Svačina: Ananasové smoothie pro zklidnění žaludku
Večeře: Bezlepkový chléb s míchanými vajíčky a zeleninovým salátem
Úterý
Snídaně: Banánové palačinky s kokosovým mlékem a ovocem
Svačina: Pomelo
Oběd: Šafránové rizoto s houbami a parmezánem
Svačina: Tvaroh s ořechy a ostružinami
Večeře: Rybí polévka s bramborem a mrkví
Středa
Snídaně: Mugcake s ovocem
Svačina: Citrusová šťáva
Oběd: Kuřecí plátek s bramborovými noky s domácím bazalkovým pestem
Svačina: Sójový jogurt se sušenými brusinkami
Večeře: Jáhly s pečenou zeleninou a italskými bylinkami
Čtvrtek
Snídaně: Krémová ovesná kaše s cuketou
Svačina: Proteinový pudink s banánem a lesními plody
Oběd: Paella s mořskými plody
Svačina: Cukrový meloun
Večeře: Žampiony plněné quinoou a mozzarellou, zabalené v sušené šunce
Pátek
Snídaně: Dýňový koláč s oříšky a skořicí
Svačina: Ananas s kokosovým jogurtem
Oběd: Batátové noky s tofu a kysaným zelím
Svačina: Jahodové smoothie z rýžového mléka
Večeře: Pohankové palačinky se špenátem, tofu krémem a sušenými rajčaty
Sobota
Snídaně: Bezlepkové lívance bohaté na omega-3 s bílým jogurtem a malinami
Svačina: Domácí čokoládový termix s banánem a lesním ovocem
Oběd: Boloňská omáčka bez cibule a česneku s kukuřičnými těstovinami
Svačina: Okurkové smoothie Supergreens se zázvorem a špenátem
Večeře: Pohanka s hlívou ústřičnou
Neděle
Snídaně: Ovesná kaše s vanilkou a lesním ovocem
Svačina: Plátky zeleného jablka s mandlovým máslem
Oběd: Kuře na pomerančích, vařený brambor
Svačina: Bílý jogurt s mandarinkou
Večeře: Brokolicový krém s krutony z bezlepkového chleba
Přejeme dobrou chuť a zdravé trávení bez bolestí břicha 🙂