Pálí vás žáha? Reflux prozradí mnohé o vašem jídelníčku. Než sáhnete po tabletě, zkuste se zamyslet nad svou stravou a celkovou životosprávou. Potíže se možná zmírní nebo dokonce odezní při změně stravovacích návyků.
Vrací se vám žaludeční kyseliny zpět do jícnu nebo rovnou do úst? Po vyloučení jiných příčin hledejte chybu v konzumaci nevhodných potravin.
Obsah článku:
Léčba refluxu úpravou jídelníčku
Jak se při pálení žáhy stravovat? Obvykle stačí drobné změny, které se na zdraví co nevidět projeví.
- Nevhodná jsou smažená, fritovaná a na velkém množství tuku tepelně upravená jídla.
- Stejně problematická je konzumace čerstvého pečiva, kynutých knedlíků a jiných kynutých sladkých moučníků.
- Dráždivé mohou být i pikantní a nadmíru kořeněné pokrmy včetně těch s obsahem cibule a česneku.
- Dobrotu nedělají ani kakaové boby, hořká čokoláda, semínka a ořechy.
- Potíže může vyvolat také máta peprná, citrusové ovoce, perlivé nápoje, káva, mléko popíjené jen tak samotné, alkohol, silný čaj a 100% nebo koncentrované ovocné a zeleninové šťávy.
TIP: Pálení žáhy mohou zhoršovat i jiné potraviny. Proto je zpočátku vhodné si stravu zapisovat a sledovat, jak vaše tělo na jednotlivé potraviny reaguje.
Ukázka zdravého jídelníčku při pálení žáhy
1. den
Snídaně: Den starý špaldový chléb s libovou krůtí šunkou a čerstvou zeleninou
Svačina: Rostlinný jogurt s ovesnými vločkami a meruňkami
Oběd: Pečené fazole s kořenovou zeleninou v rajčatové omáčce (bez cibule), rýže
Večeře: Hráškový krém s ricottou
2. den
Snídaně: Pohankové vločky s rostlinný mlékem a banánem
Svačina: Den starý špaldový chléb s bylinkovým tofu a rajčaty
Oběd: Treska zapečená s pórkem a rostlinnou smetanou, quinoa
Večeře: Hovězí vývar s domácími nudlemi
3. den
Snídaně: Den starý špaldový chléb s avokádem a bazalkovým pestem
Svačina: Rostlinný jogurt s jáhlovými vločkami, jablko
Oběd: Pečené brambory s farmářským tvarohem, salátem a nakládanou zeleninou
Večeře: Rizoto s mořskými plody
Přejeme dobrou chuť bez trávicích obtíží.
TIP: Chcete jít na pálení žáhy od lesa? Stavte se u výživového poradce a nechte si z krve zjistit, které potraviny vašemu tělu nedělají dobře.