Trpíte onemocněním střev? Lékař vám doporučil bezezbytkovou dietu? Zjistěte, v jaké podobě povolené potraviny konzumovat a na které si naopak dát pozor.
Obsah článku:
Tepelná úprava potravin
Pokud trpíte onemocněním střev, přizpůsobte svému zdravotnímu stavu (po dohodě s lékařem) i váš jídelníček. Vyhýbejte se konzumaci tučných, nadýmavých a těžce stravitelných jídel.
Místo toho si navykněte na nové způsoby tepelné úpravy potravin: vaření, dušení, pečení v páře, ve vodní lázni, a to vždy doměkka.
Jaké nádobí zvolit?
Vaření vám usnadní teflonové nebo silikonové nádobí. Díky němu připravíte jídlo v dietní podobě bez přidaného tuku.
Nevhodné potraviny
Při skladbě jídelníčku mějte na paměti, že bezezbytková strava je individuální, jednoznačné stanovisko při výběru potravin nelze určit.
Sacharidy
- Celozrnná mouka a výrobky z ní
- Pečivo a chléb s mákem a semínky
- Čerstvé pečivo a chléb
- Kynuté pečivo
- Kynuté knedlíky
- Linecké a listové těsto
- Hranolky, krokety a jiné smažené/fritované přílohy
- Luštěniny
Tuky
- Sádlo
- Vypečený tuk
- Majonéza
- Tatarská omáčka
- Kokosový olej
- Palmový tuk
- Semínka
- Ořechy
Bílkoviny
- Smetana a výrobky z ní
- Šlehačka
- Tučná masa a masové konzervy
- Vnitřnosti
- Tučné mléčné výrobky
- Vejce v nadměrném množství
- Tučné uzeniny
- Paštika
- Prejt
- Škvarky
- Slanina
Zelenina
- Kapusta
- Zelí
- Květák
- Brokolice
- Papriky
- Ředkvičky
- Kukuřice
- Kedlubny
- Okurky
- Salát
- Cibule
- Česnek
- Houby
- Nakládaná a sterilovaná zelenina
Ovoce
- Hrušky
- Ananas
- Třešně
- Jahody
- Maliny
- Ostružiny
- Kiwi
- Rybíz
- Neloupané ovoce
- Ovoce vcelku
- Sušené a kandované ovoce
Dráždivá koření a dochucovadla
- Paprika
- Pepř
- Kari
- Výrazné kořenící směsi
- Pálivá paprika
- Chilli
- Hořčice
- Kečup
- Sójová omáčka
- Bujón
Nápoje
- Perlivé nápoje
- Káva
- Alkohol
Jaké potraviny naopak do jídelníčku zařadit? Odpověď najdete v I. díle ukázkového jídelníčku pro bezezbytkovou dietu.
Ukázka jídelníčku při bezezbytkové dietě
1. den
Snídaně: Jáhlová kaše s dušeným jablkem a přepuštěným máslem
Svačina: Neslazený meruňkový kompot
Oběd: Pečený candát s bramborovou kaší a rajčaty bez semen
Svačina: Nízkotučný kefír
Večeře: Hovězí vývar s kousky masa, mrkví, celerem a petrželí
2. den
Snídaně: Ovesná kaše s nízkotučným tvarohem a banánem
Svačina: Neslazený broskvový kompot
Oběd: Palačinky z pšeničné mouky potřené rajčatovým protlakem, plněné dušenou cuketou, špenátem a nízkotučným tvrdým sýrem
Svačina: Bílý jogurt
Večeře: Rizoto s krůtím masem a mrkví
3. den
Snídaně: Bílé pšeničné nekynuté pečivo s lučinou a kuřecí šunkou s obsahem masa 90 % a více
Svačina: Neslazená jablečná přesnídávka
Oběd: Brambory zapečené s libovým vepřovým masem, špenátem a nízkotučným tvrdým sýrem
Svačina: Nízkotučné acidofilní mléko
Večeře: Rybí polévka s mrkví a petrželí
Jak dlouho držet bezezbytkovou dietu? Zeptejte se svého ošetřujícího lékaře.