Trpíte syndromem dráždivého tračníku a neustálými trávicími problémy, kterých se nemůžete zbavit? Vyzkoušejte jídelníček podle zásad tzv. Low-FODMAP diety. Uleví vám!
Chronické zažívací problémy bez zjevné příčiny se pomalu stávají epidemií dnešní doby. Hlavními příznaky syndromu dráždivého tračníku jsou:
- křeče v břiše
- nadýmání
- chronický průjem nebo naopak zácpa.
Toto onemocnění propuká nejčastěji po prodělané bakteriální střevní infekci nebo dlouhodobém užívání antibiotik. Stejně tak zažívání může rozhodit i negativní emocionální zážitek nebo neustálý stres.
Obsah článku:
Jak pomáhá Low-FODMAP dieta?
Jakmile se syndrom dráždivého tračníku jednou objeví, většinou ne a ne zmizet. Velmi účinná je tzv. Low-FODMAP dieta. Vymysleli ji australští vědci přímo na míru pacientům se syndromem dráždivého tračníku. Hlavním principem je vyřazení potravin, které v tlustém střevě kvasí, a způsobují tak plynatost, bolesti břicha, průjem a případně i zácpu. Do popředí se naopak dostávají lehce stravitelné potraviny, které střevo nedráždí a usnadňují tak trávení.
Pondělí
Snídaně: Ovesná kaše s kakaem a kokosem
Svačina: Čerstvě vymačkaná šťáva ze 2 pomerančů
Oběd: Grilovaný losos s vařeným bramborem a rukolovo-rajčatovým salátkem
Svačina: Tvaroh bez laktózy s mrkví
Večeře: Rýžové chlebíčky s vejci vařenými natvrdo, okurka
Úterý
Snídaně: Smoothie z banánu, jahod a rýžového mléka
Svačina: Jogurt bez laktózy s čerstvými borůvkami
Oběd: Kuřecí steak s pečenými bramborami a rozmarýnem
Svačina: Banán
Večeře: Rajčatová polévka, bezlepkový chléb
Středa
Snídaně: Pohanková kaše s banánem a skořicí
Svačina: Ananas
Oběd: Quinoový salát s vařeným vejcem, rajčaty, okurkou a rukolou
Svačina: Chia pudink s jahodami
Večeře: Tofu karbanátky s brokolicí
Čtvrtek
Snídaně: Tapiokový pudink s javorovým sirupem
Svačina: Špenátovo-banánové smoothie
Oběd: Dušené vepřové s mrkví a bramborem
Svačina: Hrst vlašských ořechů
Večeře: Cuketové placičky
Pátek
Snídaně: Bezlepková citrónová bábovka
Svačina: 2 mandarinky
Oběd: Bezlepkové těstoviny s kuřecím masem a rajčatovou omáčkou
Svačina: Banán a kostička hořké čokolády
Večeře: Míchaná vajíčka s bezlepkovým pečivem
Sobota
Snídaně: Banánové lívance s javorovým sirupem
Svačina: Meloun cantaloupe
Oběd: Zapečené bezlepkové těstoviny s mletým hovězím masem, rajčatovou omáčkou a mozzarellou
Svačina: Rýžové chlebíčky s bezlaktózovým sýrem, červená paprika
Večeře: Ledový salát s cherry rajčátky, sýrem roquefort a octem balsamico
Neděle
Snídaně: Pohankové palačinky s borůvkami a javorovým sirupem
Svačina: Smoothie z banánu, jahod, malin a rýžového mléka
Oběd: Restované kuřecí maso s mrkví, cuketou, brokolicí a bambusovými výhonky s rýží
Svačina: Vanilkový pudink z bezlaktózového mléka
Večeře: Salát caprese