Ne nadarmo se magnesiu přezdívá „prvek života“. Dospělí ho denně potřebují mezi 300 až 420 mg. Většina z nás přijme až o polovinu méně. Jak se projevuje nedostatek hořčíku a co s tím?
Obsah článku:
První příznaky nedostatku hořčíku
- Nevysvětlitelná únava a slabost
- Nevolnost a zvracení
- Křeče ve svalech, hlavně nohou
- Podrážděnost a změny nálad
TIP: Objevte další projevy nedostatku hořčíku.
Co nedostatek hořčíku způsobuje, nebo ovlivňuje?
- Nedostatečný příjem magnesia ve stravě
- Alkoholismus
- Zažívací nemocnění (Crohnova choroba, celiakie, chronické záněty střev)
- Cukrovka 2. typu
- Užívání některých léků (léky na odvodnění, některá antibiotika, inhibitory protonové pumpy…)
- Další vlivy (stres, vyšší věk…)
TIP: Při nemoci podávejte antibiotika 2 hodiny před nebo 4 až 6 hodin po tabletách/jídle obsahujícím hořčík. Jinak hrozí, že se magnesium nevstřebá tak, jak by mělo.
Jak hořčík doplnit?
Dietární směrnice pro Američany radí doplňovat magnesium hlavně zdravou stravou. My s tím souhlasíme. Obecně platí, že:
- Jídla, která obsahují vlákninu, většinou dodávají také hořčík.
- Ideálním zdrojem jsou celozrnné potraviny a tmavá listová zelenina.
- Nezapomeňte na luštěniny a ořechy – zejména mandle, kešu a arašídy.
- Denně vypijte alespoň 500 ml minerálních vod.
TIP: Nezapomeňte, že tělo využije jen 30 až 40 % hořčíku dodaného v jídle.
Pokud nezvládáte ujíst denní doporučenou dávku hořčíku, můžete si pomoct doplňkem stravy. Například organickým hořčíkem získávaným z červených mořských řas žijících v oceánu při západním pobřeží Irska, který navíc obsahuje až 72 dalších minerálů.
Pondělí
Snídaně: Bílý jogurt s rozinkami, pomerančové smoothie se zázvorem
Svačina: Celozrnný toast s burákovým máslem
Oběd: Kuřecí roláda se sýrovou nádivkou a bramborovou kaší
Svačina: Banán, hrst para ořechů
Večeře: Špenátová polévka s uzeným lososem
Úterý
Snídaně: Žitný chléb s domácí kuřecí paštikou
Svačina: Zelené smoothie s vysokým obsahem draslíku
Oběd: Bulgur s krůtím masem, hráškem a fenyklem
Svačina: Švestky, vlašské ořechy
Večeře: Pečený candát na zelenině, celozrnná rýže
Středa
Snídaně: Ovesná kaše s jablky a rozinkami
Svačina: Kefírové mléko
Oběd: Pohanka s hlívou ústřičnou a špenátem
Svačina: Mrkvový salát s celerem
Večeře: Domácí játrová paštika z kuřecích jater s celozrnnou bagetkou, rajčata
Čtvrtek
Snídaně: Rýžová kaše se sušenými meruňkami a mandlemi
Svačina: Bílý jogurt, borůvky a hrst kešu oříšků
Oběd: Glazovaný losos s pečenou dýní a batáty
Svačina: Jablko, acidofilní mléko
Večeře: Cizrnový salát s pikantním domácím humusem
Pátek
Snídaně: Celozrnný chléb s avokádem a černou solí
Svačina: Banán s mletými vlašskými ořechy
Oběd: Zelené kari s treskou, lilkem a žampiony
Svačina: Dvě kostičky vysokoprocentní čokolády
Večeře: Salát z čínského zelí s arašídovou posypkou
Sobota
Snídaně: Domácí müsli s mandlemi a chia semínky, mléko
Svačina: Fazolové brownie
Oběd: Hovězí steak, pečené brambory, listový salát s piniovými oříšky
Svačina: Ovocný salát s vanilkovou zálivkou
Večeře: Těstovinový salát s tuňákem, sezamem a fazolkami
Neděle
Snídaně: Vajíčka naměkko, celozrnný chléb s pažitkou
Svačina: Smoothie s banánem a mandlovým mlékem
Oběd: Kuskus s kuřecím masem a zeleninou
Svačina: Domácí ovesná tyčinka
Večeře: Salát s quinoou, pečenou dýní a čerstvým špenátem