Do Velikonoc zbývá už jen 5 týdnů! Dnes je vnímáme spíše jako čas prázdnin, pečení velikonočního beránka a barvení vajíček. Původně však měly zcela jinou symboliku, která se vztahovala i k jídlu a poměrně přísnému půstu.
Období velikonočních příprav by měla provázet střídmost, které bychom se měli držet i po zbytek roku. Za typicky postní potraviny pokládáme luštěniny, ryby a brambory.
K Velikonocům patří ale i pečení sladkých dobrot. Na občasném mlsání přeci není nic špatného, ba naopak. Když si jednou za čas dovolíme kousek mazance, vyhneme se následným katastrofálním náletům na ledničku.
Obsah článku:
Pondělí
Snídaně: Kornspitz, cizrnová pomazánka, ledový salát
Dopolední svačina: Ovocný jogurt, dýňová semínka
Oběd: Pstruh na másle, mrkvovo-bramborová kaše
Odpolední svačina: Mazanec s hrozinkami
Večeře: Čočkovo-bulgurové kuličky s česnekovým dipem, jarní salát
Úterý
Snídaně: Domácí slunečnicový chléb, margarín, plátkový sýr, rajče
Dopolední svačina: Grapefruit, bílý jogurt
Oběd: Pohanka se směsí z čerstvého špenátu a mandlí
Odpolední svačina: Poctivá šunka s křenem, žitný chléb
Večeře: Žlutý hrách s máslovou dýní na indický způsob
Středa
Snídaně: Ovesná kaše s mletými vlašskými ořechy
Dopolední svačina: Kefír, mandarinka
Oběd: Pečený losos s houbovým ragú a rýžovými noky
Odpolední svačina: Masová roláda, paprika
Večeře: Luštěninová polévka s kroupami
Čtvrtek
Snídaně: Acidofilní mléko, psyllium, jahody
Dopolední svačina: Kukuřičný chlebík, mrkvová pomazánka
Oběd: Štika se švestkovou omáčkou, vařené brambory, špenátová polévka
Odpolední svačina: Paprikový salát s jogurtem, bylinkami a opečenými tousty
Večeře: Cuketová směs, divoká rýže a uzené tofu
Pátek
Snídaně: Mléčná rýže s kousky broskve
Dopolední svačina: Ředkvičkový krém s řepou a jablkem, knäckebrot
Oběd: Nádivka z celozrnného pečiva, vejce, vařená brokolice
Odpolední svačina: Domácí tvarohový šáteček
Večeře: Filé s fazolkami, lehký bramborový salát s jogurtem
Sobota
Snídaně: Podmáslí, kukuřičné lupínky a sušené banány
Dopolední svačina: Kaiserka, budapešťská pomazánka, červená paprika
Oběd: Pangasius s koprovou omáčkou, pečené brambory
Odpolední svačina: Pohankovo-mandlová roláda
Večeře: Brambory vařené ve slupce, vařený listový špenát s česnekem, cizrna
Neděle
Snídaně: Našlehaný tvaroh, džem, sypané müsli
Dopolední svačina: Hruška, syrovátkový nápoj
Oběd: Domácí vaječná tlačenka s tmavou bagetou, rajčatový salát
Odpolední svačina: Knäckebrot, pesto z černých oliv, okurka
Večeře: Jáhly v rajčatové omáčce se sójovými kostkami