Jsou součástí každé živé buňky – rostlinné i živočišné. Chemicky jde o molekuly tvořené atomy uhlíku a vodíku. Jsou součástí DNA i RNA. Kdy si ohlídat jejich příjem a jak poznat první problémy?
Obsah článku:
Dva základní druhy purinů
Server Arthritis-health.com rozlišuje dva základní druhy podle původu:
- Endogenní puriny – které tělo samo vyrábí
- Exogenní puriny – přijímané z jídla a nápojů
Exogenní puriny přijímané potravou se rozkládají v játrech. Jako odpadní produkt vzniká kyselina močová. Ta se uvolňuje do krevního oběhu. Končí v ledvinách, odkud se vylučuje močí z těla ven.
Dna – rozcestník
Základní informace
- Nemoc dna a její příznaky: Jak je porazit?
- Obsah purinů v potravinách přehledně
- Puriny jsou ve všem živém: Kdy hrozí problém? – Právě čtete
Diagnostika
Ukázkové jídelníčky
Kde hledat odbornou pomoc
Nadbytek kyseliny močové v krevním oběhu nazýváme hyperurikémie. Může způsobit ledvinové kameny nebo zánětlivé onemocnění zvané dna. Spousta lidí s vysokou hladinou kyseliny močové však nemá příznaky žádné.
Příčiny hyperurikémie
Podle Wikipedie tu hraje roli řada faktorů včetně:
- Genetiky
- Obezity
- Nadbytečného příjmu alkoholu
- Inzulinové rezistence
- Problémů s ledvinami
- Snížené funkce štítné žlázy
- Užívání diuretik
Nízkopurinová dieta
Trpíte hyperurikémií nebo dnou? Měli byste dodržet dietu chudou na puriny – tedy upřednostňovat potraviny s jejich nízkým obsahem. Zároveň se vyhýbejte potravinám a nápojům, které blokují metabolismus purinů – jde především o alkohol a nasycené tuky.
Podle Mayo Clinic je nízkopurinová dieta vhodná pro každého, kdo:
- potřebuje hlídat hladinu kyseliny močové v krvi
- trpí ledvinovými kameny
- má náběh nebo už onemocněl dnou
Při nízkopurinové stravě je důležité pít hodně vody. Podporuje trávení a snižuje koncentrace kyseliny močové v krvi. Odborníci na zdraví ledvin doporučují 8 a více sklenic vody denně.
Vysokopurinové potraviny
- Pivo a výrobky z droždí a kvasnic
- Potraviny a nápoje s vysokým obsahem fruktózového sirupu
- Mořské plody a jiní měkkýši, ančovičky, sardinky, sleď, makrela
- Jakékoli potraviny s nasycenými tuky
- Mladé maso – kuřecí a telecí, zvěřina a vnitřnosti – játra, mozek, ledvinky z hovězího masa
Potraviny se středním obsahem purinů
- Pšeničné otruby a klíčky (denně do ¼ šálku)
- Ovocné šťávy bez přidaného sirupu
- Ovesné vločky (maximálně 2/3 šálku denně)
- Masové vývary
- Hovězí, vepřové, jehněčí, rybí a drůbeží maso (maximálně 120 až 180 g denně)
- Fazole, čočka a hrách (max. 1 šálek denně)
- Chřest, špenát, houby, zelený hrášek, květák (max. ½ hrnku denně)
Nízkopurinové potraviny
- Káva a čaj
- Vejce
- Ovoce
- Mléčné výrobky (nejlépe bez tuku nebo nízkotučné)
- Ořechy a ořechová másla
- Dochucovadla na bázi kvalitních olejů a octů
- Ostatní druhy zeleniny, například rajčata, mrkev, listová zelenina…
Průměrný obsah purinů v potravinách (mg/100 g potraviny)
Maso, uzeniny
Potravina | Průměrný obsah purinů (na 100 g potraviny) |
---|---|
vepřové | 48 mg |
telecí | 48 mg |
skopové | 46 mg |
hovězí | 40 mg |
kuřecí | 40 mg |
králičí | 38 mg |
zvěřina | 37 mg |
anglická slanina | 25 mg |
šunka | 24 mg |
Vnitřnosti
Potravina | Průměrný obsah purinů (na 100 g potraviny) |
---|---|
telecí brzlík | 400 mg |
játra | 95 mg |
ledvinky | 80 mg |
Ryby
Potravina | Průměrný obsah purinů (na 100 g potraviny) |
---|---|
sardinky | 120 mg |
sleď | 69 mg |
pstruh | 56 mg |
kapr | 54 mg |
štika | 48 mg |
losos | 22 mg |
Mléko, vejce
Potravina | Průměrný obsah purinů (na 100 g potraviny) |
---|---|
žloutek | 5 mg |
vejce | 2 mg |
mléko | 1 mg |
bílek | 1 mg |
Tuky, ořechy, kakao
Potravina | Průměrný obsah purinů (na 100 g potraviny) |
---|---|
kakaový prášek | 1900 mg |
lískové ořechy | 10 mg |
mandle | 9 mg |
vlašské ořechy | 8 mg |
Mouka, pekárenské produkty
Potravina | Průměrný obsah purinů (na 100 g potraviny) |
---|---|
ovesné vločky | 30 mg |
celozrnný chléb | 14 mg |
bílé pečivo | 8 mg |
pšeničná mouka | 0 mg |
Brambory, luštěniny, zelenina
Potravina | Průměrný obsah purinů (na 100 g potraviny) |
---|---|
zelený hrášek | 80 mg |
čočka | 70 mg |
hrách | 45 mg |
fazole | 44 mg |
špenát | 23 mg |
chřest | 14 mg |
celer | 10 mg |
květák | 10 mg |
ředkvičky | 6 mg |
kapusta | 6 mg |
brambory | 6 mg |
kedlubny | 5 mg |
fazolové lusky | 5 mg |
okurky | 3 mg |
mrkev | 2 mg |
cibule | 1 mg |
Ovoce
Potravina | Průměrný obsah purinů (na 100 g potraviny) |
---|---|
borůvky | 2 mg |
jahody | 5 mg |
hrušky | 1 mg |
Zásady diety proti dně
- Základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg/100 g hmotnosti.
- Omezte potraviny s obsahem purinů kolem 50–150 mg/100 g hmotnosti.
- Vyřaďte ze stravy potraviny obsahující více než 150 mg/100 g hmotnosti.
Pozor na koncentrované puriny
Mořské plody, vnitřnosti a alkoholické nápoje, zejména kvasnicové pivo, obsahují vysokou purinovou koncentraci a mohou způsobit až dnavý záchvat.
Nahraďte pivo vínem. Kvasinky v pivu podle nedávného výzkumu negativně ovlivňují množství kyseliny močové v krvi. Malé množství (1 sklenička) vína naopak hladinu mírně snižuje.
Hladinu purinů zvyšuje i nealkoholické pivo
Server Arthritis.org varuje před pitím alkoholického i nealkoholického piva. Alkoholické pivo podle něj zvyšuje hladinu kyseliny močové o 6,5 %, nealkoholické o 4,4 %. Většina purinů v pivě pochází z pivovarských kvasnic. Pokud se pití zlatavého moku nedokážete vzdát, volte lehčí piva nebo ležáky.
Moderní piva – nepasterizovaná nebo nefiltrovaná – podle zkušeností lidí s dnou bohužel mohou spouštět záchvaty stejně jako piva klasická.
Výhody středomořské diety
Jedna ze studií, které se zúčastnilo 4 500 lidí, potvrdila, že středomořská strava snižuje riziko nadbytku kyseliny močové v krvi. Má výborné antioxidační vlastnosti a bojuje proti zánětům v těle.
Co si můžete dopřát bez obav?
Server Healthline.com doporučuje:
- Celozrnný chléb, obiloviny a těstoviny
- Mléko s nízkým obsahem tuku, jogurty a sýr
- Vejce
- Ovoce a zeleninu
Není to jen o jídle
Kromě omezení potravin s vysokým obsahem purinů je nutná celková změna životního stylu – více tělesného pohybu, dodržení pitného režimu, méně stresu a více odpočinku a relaxace.
Reference
- SVAČINA, Š. et al. Klinická dietologie, Praha: Grada, 2012, 384 s.
- LEDVINA, M. et al. Biochemie pro studující medicíny I. díl, Praha: Nakladatelství Karolinum, 2006.
- CHUP, M., Jak se stravovat při onemocnění dnou, Svět potravin, srpen 2009, s. 18 – 19
- HOUSOVÁ, J., Dna – nemoc (nejen) králů a bohatých, Obesity news, 4. ročník, 1/2010
- Jak na dnu? dostupné z www.nemoc-dna.cz/obsah-purinu-v-potravinach/