O plodině jménem amarant, česky laskavec, jste jistě již slyšeli. V našich končinách nepatří mezi původní potraviny. Nicméně jako spoustu jiných exotických surovin, není problém u nás amarant v nějaké formě sehnat...
Kategorie - Recepty s amarantem
Amarant je zdravá obilnina, která v posledních letech roste na oblibě. Přitom ji ve své kuchyni používali již Aztékové a Inkové. Ačkoli ho řadíme mezi obilniny, obsahuje podobné množství bílkoviny, jako fazole a čočka.
Podle studie The influence of diet with amaranth oil on lipid metabolism in patients with ischemic heart disease and hyperlipoproteinemia konzumace 1 lžičky amarantového oleje (18 mL) po dobu 3 týdnů vedlo ke snížení LDL cholesterolu až o 25% a množství triglyceridů se snížilo až o 36%.
Pokud zařadíte amarant do svého jídelníčku, určitě neuděláte chybu. Můžete ho použít jako přílohu nebo například vyzkoušet těstoviny či pečivo z amarantové mouky.