Brambory představují jednu ze základních potravin středoevropského jídelníčku. Jde o častou přílohu a stojí jen pár korun. Nepíše se o nich jako o superpotravině, byť by si to zasloužily. Jsou totiž zdravé a lze je...
Kategorie - Recepty s bramborami
Brambory patří mezi nejvýznamnější zemědělské plodiny. Tělu dodávají spoustu potřebných živin. Jsou zásobárnou sacharidů, vlákniny, polyfenolů, manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, zinku, železa, mědi, vápníku, fluoru, chromu a vitaminů A, B1, B2, B6 a C.
Konzumací brambor získáte dostatek energie, aniž byste příliš zatížili trávení. V zimě jsou díky vitaminu C ideální prevencí nachlazení a nástrojem k posílení imunity. Draslík odvodňuje organismus, snižuje krevní tlak a má blahodárný vliv na ledviny. Díky obsažené kyselině fenolové působí brambory proti škodlivým virům a bakteriím.
Abyste si mohli užívat všech zdraví prospěšných látek, které brambory obsahují, je důležité dbát na vhodnou kuchyňskou úpravu. Zapomeňte proto na smažení a fritování a místo toho brambory pečte v troubě nebo krátce vařte ve slupce. Mezi nejoblíbenější jídla patří bezpochyby bramborové knedlíky, gnocchi, francouzské brambory, kaše i méně zdravé hranolky bramboráky.