Česká „čína“ je na hony vzdálená té originální. Přesto patří mezi nejoblíbenější jídla české kuchyně. Socialistickou verzi plnou solamylu, worcesteru a podřadné sójové omáčky nahrazují kvalitní suroviny, které dělají z...
Kategorie - Recepty s brokolicí
Brokolice patří mezi vysoce ceněné druhy zeleniny. Zpestří i zdánlivě nejnudnější jídlo. Kromě skvělé chuti se pyšní vysokým obsahem vitaminů, minerálů a vlákniny.
Brokolice je cenným zdrojem kyseliny listové, vitaminu C, betakarotenu a vitaminů E, K, B1 a B2. Z minerálních látek obsahuje velké množství vápníku, fosforu, chromu, draslíku, železa a síry. Pravidelná konzumace brokolice posiluje imunitu, ničí toxiny, podporuje trávení a chrání svaly a klouby. Používá se také jako prevence rakovinových nádorů.
U ČR se setkáte nejčastěji s brokolicí zelenou, modrozelenou nebo fialovou. Kromě nejzdravější úpravy na páře ji můžete dusit, vařit, zapékat, grilovat i smažit. Výborně chutná v kombinaci s máslem, sýrem, kuřecím masem nebo bramborem. Pokud se bojíte, že vám brokolice způsobí nepříjemné nadýmání, přidejte k ní během vaření trochu kmínu.