Kategorie - Recepty s meruňkami

Meruňky jsou plné vody, sacharidů, bílkovin, tříslovin a organických kyselin. Čerstvé obsahují 12 cenných aminokyselin, provitamin A, vitamin B1, B2, C a E, draslík, fosfor, hořčík, síru, vápník, sodík, chlór a železo. Významný je i vysoký obsah vlákniny.

Příznivě ovlivňují celkovou vitalitu, přispívají ke správnému vývoji dětí, urychlují rekonvalescenci po prodělané nemoci a zlepšují krevní obraz. Snižují krevní tlak a zklidňují žaludeční bolesti. Vláknina urychluje střevní peristaltiku a má blahodárné účinky při snižování cholesterolu v krvi.

Meruňky se hodí do sladkých i slaných jídel. K oblíbeným receptům patří meruňkové knedlíky a koláče. Výborný je také meruňkový džem nebo kompot, který vám vydrží po celou zimu. Chcete-li zkusit slaný recept, doporučujeme kombinaci s kachním, krůtím či vepřovým masem.