Zapečené jídlo ze širokých plátků těstovin proložených různými náplněmi, bývá u nás vnímáno jako tradiční italský recept. Není to ale tak docela pravda. Lahodné lasagne připravovali už staří Řekové. Lahodné lasagne a...
Kategorie - Recepty s rajčaty
Rajčatové plody mají nízkou kalorickou hodnotu a zároveň velké množství vody, vitaminů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. Nejdůležitějšími látkami jsou betakaroten, vitamin C, E, K, vitaminy skupiny B, draslík, hořčík, fosfor, měď, nikl, vápník, zinek, železo, kobalt a lykopen.
Mají silné antibakteriální účinky, zvyšují obranyschopnost organismu a bojují proti volným radikálům. Díky lykopenu, který propůjčuje rajčatům červenou barvu, působí jako prevence rakoviny. Pokud zařadíte rajčata do svého jídelníčku, můžete se těšit z dobré nálady, kvalitnějšího spánku, hezčí pokožky a vlasů. Podporují látkovou výměnu, krvetvorbu, zlepšují imunitu, omlazují buňky, odvodňují a chrání srdce.
Na našem trhu seženeme různé odrůdy, které se od sebe liší barvou, tvarem i chutí. Vyzkoušet můžete rajčata červená, žlutá, fialová, cherry nebo třeba keříčková. Lahůdkou jsou rajčata sušená, která jídlu dodají perfektní chuť. K nejoblíbenějším receptům patří rajská omáčka a lečo. Jsou nedílnou součástí pizzy, skvěle chutnají v salátu a hodí se i jako lehká příloha k masu.