Rozhodli jste se dát šanci rostlinným potravinám, ale nevíte, jak je zařadit do svého jídelníčku a vytěžit z nich maximum? Poradíme vám, jak na správně sestavenou, nutričně vyváženou a zdraví prospěšnou veganskou stravu.
Obsah článku:
Přínosy a rizika veganské stravy
Bezchybně sestavená rostlinná strava je bezpečná a nápomocná při prevenci i léčbě některých civilizačních nemocí.
Pomáhá redukovat hmotnost, cholesterol, krevní tlak, hladinu cukru v krvi, preventivně působí na vznik rakoviny tlustého střeva, prostaty a prsu. Pravdivost tohoto tvrzení dokládá řada světových soukromých i veřejných zdravotnických a dietetických organizací.
Vědečtí pracovníci zároveň varují před nezodpovědným přístupem k veganskému stravování. Přináší totiž rizika v podobě nedostatku energie, tuků (zejména omega-3 mastných kyselin) a jejich doprovodných složek, vitaminů (B12, D) i minerálních látek (zejména jódu, selenu, vápníku, železa a zinku).
TIP: Zvažujete přechod na rostlinnou stravu? Zjistěte si dopředu, jaké látky z ní můžete získat, a které z nich je třeba suplementovat z potravinových doplňků.
Zásady zdravého veganského talíře
1. Celozrnné obiloviny a pseudoobiloviny
Obsahují vlákninu, vitaminy, minerální látky a komplexní sacharidy. Pseudoobiloviny (pohanka, quinoa, amarant) se dále vyznačují vyšším množstvím bílkovin.
TIP: Vybírejte celozrnné pečivo připravené z droždí nebo kvásku. Procesem kynutí v něm ubývá fytátů, které zhoršují vstřebávání minerálních látek.
2. Luštěniny
Luštěniny jsou hlavním zdrojem kvalitních bílkovin, vlákniny, vitaminů skupiny B (vyjma B12) a minerálních látek.
TIP: Nebojte se sóji a výrobků z ní. Dejte šanci tofu, tempehu, neslazeným jogurtům i mlékům.
3. Ovoce a zelenina
O zdravotních přínosech ovoce a zeleniny není třeba pochybovat, zvláště při dodržování jejich současného doporučeného příjmu, tj. 500 g/den.
TIP: Dbejte na pravidelný příjem ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vitaminu C (kiwi, citrusy, ananas, jahody, brokolice, paprika, rajčata, květák, listová zelenina). Konzumace těchto potravin s obilovinami a luštěninami podporuje lepší vstřebávání železa přirozeně se vyskytujícího v rostlinách.
4. Zdravé tuky
Z tuků vybírejte především zástupce omega-3 mastných kyselin (ALA), které přispívají ke správné funkci mozku, nervového systému i buněčných membrán.
Působí proti kardiovaskulárním a autoimunitním nemocem, cukrovce, astmatu atd.
Zdroje bohaté na omega-3 mastné kyseliny
- Lněná semínka
- Chia semínka
- Konopná semínka
- Vlašské ořechy
- Pšeničné klíčky
- Řepkový olej
- Sójové boby
Nepodceňujte ani příjem omega-6 mastných kyselin (LA). Spolu s ALA používají stejný enzym pro tvorbu dalších, pro zdraví důležitých nenasycených mastných kyselin.
Zdroje bohaté na omega-6 mastné kyseliny
- Slunečnicová semínka
- Dýňová semínka
- Sezamová semínka
- Kukuřičný olej
- Ořechy (mandle, pistácie, arašídy, vlašské, pekanové a piniové ořechy)
- Sójové boby
5. Vitaminy a minerální látky
Zvláštní pozornost věnujte mikroživinám (vitaminu B12, D, jódu, fosforu, hořčíku, selenu, vápníku, zinku a železu), jejichž pravidelnou suplementací můžete předejít řadě nemocí.
Více o vitaminech a minerálech najdete ve 2. dílu veganského jídelníčku.
Ukázka zdravého veganského jídelníčku
Pondělí
Snídaně: Ovesné vločky se sójovým mlékem, lněnými semínky, chia semínky, jablkem a skořicí
Oběd: Těstoviny z celozrnné hnědé rýže s mladým hráškem, baby špenátem a kešu dresinkem
Večeře: Zeleninové špízy s tofu a pečenými batáty ve slupce
Úterý
Snídaně: Celozrnný kváskový chléb s hummusem a avokádem
Oběd: Dýňové rizoto z jáhel posypané lahůdkovým droždím
Večeře: Listový salát s cizrnou, celozrnnou hnědou rýží, pečeným květákem, sušenými rajčaty a koriandrem
Středa
Snídaně: Amarantové vločky se sójovým jogurtem, lněnými semínky, chia semínky, pomerančem a vlašskými ořechy
Oběd: Celozrnné špaldové špagety s čočkovo-zeleninovou omáčkou
Večeře: Maki sushi s wasabi a nakládaným zázvorem
Čtvrtek
Snídaně: Míchané tofu s kurkumou a černou solí, celozrnný kváskový chléb
Oběd: Fazolové chilli con carne s vařenými jáhly
Večeře: Listový salát s quinoou, mrkví, červenou řepou, růžičkovou kapustou, tahini pastou, konopnými semínky a řeřichovými klíčky
Pátek
Snídaně: Pohankové lívance s mandlovým sýrem a rajčatovým soté
Oběd: Čočková sekaná s celozrnným kváskovým chlebem
Večeře: Zeleninové lečo s uzeným tempehem
Přejeme dobrou chuť 🙂