Vitamin B1 známý také jako thiamin je prvním ze skupiny 8 vitaminů B nezbytných pro správnou činnost nervového systému a srdeční soustavy. Jeho potřeba stoupá s fyzickou námahou a při stresu. Doplnit jej z běžné stravy není nijak obtížné. Víte, proč je důležitý, a ve kterých potravinách se nachází?
Obsah článku:
Co je vitamin B1 a proč je pro zdraví tolik důležitý
Thiamin je součástí desítek životně důležitých enzymů, které ovlivňují energetickou přeměnu v buňkách, jsou nezbytné pro funkce nervového systému, ledvin i trávení.
Nachází se jak v rostlinných, tak i v živočišných produktech, a tak k jeho správnému doplnění bohatě postačí pestrý styl stravování. Ukládá se v játrech, kde však jeho zásoby vydrží nejdéle 4 až 10 dní, a proto je důležité jej doplňovat pravidelně.
Hlavní význam thiaminu pro zdraví:
- zvyšuje tvorbu energie tím, že přeměňuje sacharidy na energii,
- přispívá ke správné hladině cukru v krvi a inzulinu (je prospěšný pro diabetiky),
- podporuje zdravé trávení,
- posiluje imunitní systém,
- je potřebný pro zdravé oči, kůži, vlasy a nehty,
- zlepšuje paměť a schopnost koncentrovat se,
- pozitivně ovlivňuje mozkové funkce a občas je označován jako vitamin morálky,
- předchází problémům s ledvinami a krevním oběhem,
- podporuje kardiovaskulární systém a minimalizuje riziko vzniku srdečních chorob,
- přispívá k normálnímu fungování svalů,
- udržuje normální funkce centrálního nervového systému,
- pomáhá při stavech deprese.
Doporučená denní dávka thiaminu
Výše denní doporučené dávky vitaminu B1 (thiaminu) se u zdravé dospělé osoby pohybuje mezi 1,0 až 1,4 mg denně.
Pohlaví a věk | DDD |
Novorozenci a kojenci do 6 měsíců | 0,2 mg |
Kojenci 7 až 12 měsíců | 0,3 mg |
Děti 1 až 3 roky | 0,5 mg |
Děti 4 až 8 let | 0,6 mg |
Děti 9 až 13 let | 0,9 mg |
Dospívající 14 až 18 let | 1,0 – 1,2 mg |
Ženy od 19 let | 1,1 mg |
Muži od d19 let | 1,2 mg |
Těhotné a kojící ženy | 1,4 mg |
Dlouhodobě nízký příjem tohoto vitaminu může vážně ohrozit fungování organismu a zdraví, vyšší dávky obvykle člověku nijak neuškodí. Užívání doplňků stravy obsahujících B-komplex je vždy vhodné konzultovat s lékařem.
Nedostatek vitaminu B1 způsobuje nemoc beri-beri
Beri beri je choroba způsobená nedostatečným příjmem thiaminu. Projevuje se zvláštním způsobem chůze, kterému se říká “ovčí”, nadměrnou dušností a rychlým srdeční tepem. V západních zemích se téměř nevyskytuje, ale v chudých zemích a u osob s nedostatečnou výživou jde o poměrně běžný jev.
V našich končinách nedostatek vitaminu B1 vyvolávají nejčastěji různé poruchy jeho vstřebávání, které se projevují především u osob s dlouhodobými a chronickými potížemi trávicího systému a také u alkoholiků, dále při nervových poruchách, držení přísných diet a chudokrevnosti. Více ohroženy jsou osoby trpící rakovinou a docházející na hemodialýzu.
Osoby se zvýšenými nároky na příjem thiaminu:
- ženy užívající hormonální antikoncepci,
- těhotné a kojící ženy,
- malé děti,
- osoby se zvýšeným energetickým výdejem,
- osoby s nedostatečnou výživou,
- starší osoby,
- alkoholici.
Hlavní projevy nedostatku vitaminu B1
Dlouhodobý nedostatek thiaminu totiž způsobuje poruchy nervového systému, které se mohou projevovat například:
- slabostí,
- oslabeným imunitním systémem,
- celkově zhoršeným zdravím,
- sníženou funkcí svalů zejména u dolních končetin,
- brněním až znecitlivěním a ochrnutím končetin,
- poruchami chůze,
- srdečními chorobami,
- viditelným úbytkem hmotnosti,
- duševními potížemi,
- potížemi s mluvením.
VÍTE, ŽE byste měli dávat pozor na konzumaci velkého množství kávy a černého čaje? Oba nápoje totiž snižují účinky vitaminu B1 a brání jeho vstřebávání. Na vyšší spotřebu má vliv také nadměrná fyzická námaha a stres.
Hrozba předávkováním thiaminem
Předávkování vitaminem B1 je téměř nemožný jev. Nevyužitý thiamin se v těle neukládá a organismus jej většinou bez problému vyloučí z těla ven v moči.
Pouze ve výjimečných případech a u více citlivých jedinců se v důsledku nadměrného příjmu vitaminu B1 mohou projevit:
- vyrážky kopřivkovitého typu,
- nespavost,
- zvýšený krevní tlak,
- pocit brnění a necitlivost v končetinách,
- žaludeční obtíže,
- změny nálad.
Hlavní zdroje vitaminu B1
K dostatečnému příjmu vitaminu B1 je třeba jíst pestře a nevylučovat žádnou z hlavních skupin potravin, jako je maso, sacharidy a další. Thiamin obsahuje jak maso, tak i obiloviny, luštěniny, ořechy a semena i některé druhy zeleniny.
Pozor je třeba dávat na zpracování potravin obsahujících B1. Thiamin totiž ničí prudký var, opakované zmrazování a rozmrazování, konzervování, ale také vaření a pečení při vyšších teplotách nad 120 °C.
Nejlepší zdroje vitaminu B1 v potravinách:
- maso a vnitřnosti: hovězí a vepřové maso, hovězí játra, ledviny a srdce
- mléčné výrobky,
- kvasnice (droždí),
- zelenina: květák, chřest, brambory, růžičková kapusta,
- luštěniny – černé fazole, čočka, sója, hrášek, mungo fazole,
- celozrnné obiloviny: otruby, natural rýže, ovesné vločky,
- ořechy a semínka: slunečnicová semínka, makadamiové ořechy,
- mořské plody a řasy.
TOP 12 potravin bohatých na thiamin:
Potravina | Velikost porce | Vitamin B1 | DDD |
Droždí | 2 lžíce | 9,6 mg | 640 % |
Mořské řasy | 1 šálek | 2,66 mg | 216 % |
Slunečnicová semínka | 1 šálek | 2 mg | 164 % |
Makadamiové ořechy | 1 šálek | 1,6 mg | 132 % |
Černé fazole | 1 hrnek vařených | 0,58 mg | 48 % |
Čočka | 1 hrnek vařené | 0,53 mg | 44 % |
Sója | 1 hrnek vařené | 0,53 mg | 44 % |
Zelený hrášek | 1 hrnek vařeného | 0,48 mg | 40 % |
Mungo fazole | 1 hrnek vařených | 0,42 mg | 36 % |
Hovězí játra | 100 g | 0,32 mg | 26 % |
Chřest | 1 hrnek vařeného | 0,3 mg | 25 % |
Růžičková kapusta | 1 hrnek vařené | 0,16 mg | 13 % |
Tipy na recepty obsahující thiamin
- Pečené brambory se zeleninou a ořechovo-semínkovou posypkou
- Bezlepková květáková pizza
- Krůtí s bulgurem, hráškem a fenyklem
- Kroupové rizoto s fazolemi a zeleninou
- Gratinované brambory se šalotkou a lesními houbami
- Rychlý salát s tuňákem, rukolou, avokádem a fazolemi
- Fit ořechové řezy z pohankové mouky
- Lahodný mrkvový chlebík s mandlemi a vlašáky
- Směs na topinku z hummusu, chřestu a avokáda
- Bílá quinoa s chřestem a piniovými oříšky
- Rýžové těstoviny s chřestem a mandlovou omáčkou
- Lehký bramborový salát s avokádem
- Pečený květák s kari a kurkumou
- Játrová domácí paštika vhodná i při dietě
Závěrečné shrnutí: Máte-li málo thiaminu, bude vám chybět energie:
- Je nezbytný pro fungování celého organismus, zejména nervového systému a svalů.
- Je důležitý pro kognitivní funkce mozku (paměť a soustředění).
- Jeho nízký příjem způsobuje únavu, podrážděnost, nechutenství, nespavost a může vést až k ochrnutí končetin.
- Má-li ho tělo dostatek, může i odpuzovat dotěrný hmyz.