Do B-komplexu pod číslovkou dva patří vitamin s názvem riboflavin. Je nezbytný pro nervovou soustavu, energetický metabolismus, vývoj i stav kůže a sliznic. Navíc se podílí na buněčných funkcích, které tělu dodávají potřebnou energii.
Obsah článku:
Co je vitamin B2 a k čemu všemu je důležitý
Riboflavin, také lactoflavin, je vitamin potřebný pro normální průběh celé řady tělesných procesů. Stejně jako celá skupina vitaminů B i on je rozpustný ve vodě a v těle se neukládá. Proto byste měli dbát na jeho pravidelný příjem, ke kterému bohatě stačí zdravý a vyvážený jídelníček.
Zajímavé na tomto vitaminu ze skupiny B je vlastnost, že se na světle rychle rozkládá, ale vůči vyšším teplotám je naopak velmi odolný.
Hlavní význam riboflavinu pro lidský organismus:
- podporuje správný vývoj a stav pokožky, sliznic a také zraku,
- je důležitý pro normální činnost nervové i kardiovaskulární soustavy,
- podílí se na mnoha metabolických reakcích, zejména metabolismu mastných kyselin a aminokyselin a rovněž metabolismu dalších vitaminů ze skupiny B (B6 a B9),
- při dostatečném příjmu významně snižuje míru únavy a vyčerpání,
- podílí se na metabolismu železa a podporuje přirozenou produkci červených krvinek,
- díky antioxidačním účinkům pomáhá chránit organismus před působením škodlivých volných radikálů.
Doporučená denní dávka vitaminu B2
Výše denní doporučené dávky riboflavinu u zdravé dospělé osoby se pohybuje okolo 1,5 mg. V případě vyššího příjmu si tělo není schopné nadbytek vitaminu B2 uložit do zásoby a vyloučí jej v moči. Proto je důležitý pravidelný a průběžný příjem nejlépe každý den.
Vyšší doporučené denní dávky vitaminu B2 jsou vhodné u osob užívajících antibiotika, dále u alkoholiků, jejichž spotřeba vitaminů i minerálů a dalších živin je všeobecně vyšší.
Pohlaví a věk | DDD |
Novorozenci a kojenci do 6 měsíců | 0,3 mg |
Kojenci 7 až 12 měsíců | 0,4 mg |
Děti 1 až 3 roky | 0,5 mg |
Děti 4 až 8 let | 0,6 mg |
Děti 9 až 13 let | 0,9 mg |
Dospívající 14 až 18 let | 1 a 1,3 mg |
Ženy od 19 let | 1,1 mg |
Muži od 19 let | 1,3 mg |
Těhotné a kojící ženy | 1,4 a 1,7 mg |
Jak se nedostatek riboflavinu v těle projevuje
Nedostatek vitaminu B2 je výjimečný jev. Nachází se totiž téměř ve všech potravinách a jeho zdroje najdeme jak v živočišné, tak i v rostlinné “říši”.
Nejčastěji se hypovitaminóza riboflavinu objevuje u lidí, kteří ze svého jídelníčku úmyslně vyloučili maso, mléko a mléčné výrobky jakožto jeden z hlavních zdrojů tohoto vitaminu.
Problém může vzniknout rovněž u osob s celiakií nebo Crohnovou chorobou, jež negativně ovlivňují vstřebávání různých živin. Spotřebu riboflavinu taktéž zvyšuje užívání některých léků, nadmíra stresu či každodenní “popíjení” alkoholických nápojů a kouření.
K hlavním projevům dlouhodobě nízkého množství vitaminu B2 v těle patří zánětlivé změny kůže (dermatitidy) a sliznic. Enormní nedostatek vitaminu B2 může vést až ke vzniku hypochromní anemie.
Hlavní příznaky nízkého příjmu vitaminu B:
- rozpraskané koutky rtů,
- afty,
- bolest v krku,
- záněty ústní sliznice (stomatitida) a jazyka,
- mastící se vlasy,
- suchá a drsná kůže,
- pálení očí,
- záněty spojivek, změny na rohovce či zákal čočky,
- světloplachost,
- zvýšená únava,
- ospalost,
- nevolnost,
- jasně žlutá barva moči.
Osoby, které by měly nejvíce dbát na doplňování vitaminu B2:
- lidé, kteří konzumují málo nebo méně mléčných produktů (zejména vegani),
- dospívající (adolescenti),
- ženy dlouhodobě užívající hormonální antikoncepci,
- těhotné ženy,
- starší lidé.
Riboflavin v těhotenství a u novorozenců
Na příjem riboflavinu by měly myslet budoucí maminky. Nedostatek vitaminu B2 u těhotných žen totiž může mít za následek zvýšení rizika vzniku závažného stavu označovaného jako preeklampsie, které představuje ohromné zdravotní riziko pro dítě i matku.
Pozor je třeba dávat také u novorozenců. Kvůli vyšší citlivosti na světlo může standardně používaná světelná terapie podporující léčbu žloutenky u novorozenců a kožních poruch způsobit významný nedostatek riboflavinu.
Jak vysoké existuje riziko předávkování riboflavinem
Ani přebytek vitaminu B2 není nijak častý. Lidský organismus si tento vitamin neukládá a je schopen jeho nadbytek bez problémů vyloučit z těla. Podle odborníků je tudíž předávkování riboflavinem prakticky nemožné a dosud nebyly popsány žádné nepříznivé dopady na zdraví.
Hypervitaminóza vitaminem B2 tak teoreticky hrozí pouze v případech extrémně vysoké konzumace potravin bohatých na tento vitamin a současným překračováním dávek doplňků stravy.
Pokud by k něčemu takové došlo, nadbytek neboli toxicita B2 by mohla vést k poškození jater.
Kde všude se vitamin B2 nachází
Riboflavin přirozeně obsahuje celá řada potravin živočišného i rostlinného původu. Má však jednu velkou nežádoucí vlastnost. Je citlivý na světlo a rychle se kazí.
To znamená, že než se například takový chléb dostane na stůl, obsah vitamin B2 se značně sníží. Z tohoto důvodu se vitamin B2 do vybraných potravin přidává.
Nejlepší zdroje vitaminu B2 v potravinách:
- mléko a mléčné výrobky: i některé druhy sýrů (zejména camembert a ementál),
- kvasnice,
- maso: nejbohatší je červené maso a zvěřina,
- hovězí játra,
- vaječné žloutky,
- ryby: losos, tuňák, treska, makrela
- ořechy: zejména mandle,
- houby,
- sója,
- obilné klíčky a obiloviny: celozrnné produkty, rýže,
- zelená zelenina: brokolice, špenát, růžičková kapusta a další.
VÍTE, PROČ byste měli skladovat mléko zásadně na tmavém místě? Skladujete-li mléko na vhodném místě, tedy bez přístupu světla, pohybuje se úbytek vitaminu B mezi 30 a 50 %, zatímco při skladování na světlém místě je až 90 %.
Tipy na recepty obsahující vitamin B2
- Zapečené plněné žampiony s masovým ragú
- Dušený lilek s houbami a miso pastou
- Špenátové rizoto s hráškem a bazalkovým pestem
- Jarní detoxikační salát
- Brokolicová polévka s kokosovým mlékem
- Špenátová polévka s uzeným lososem
- Kefírová buchta bez mouky
- Tatarák z uzeného lososa s koprem a šalotkou
- Batátová polévka s kokosovým mlékem
- Borůvkové muffiny s banánem a jogurtem
Závěrečné shrnutí: Jezte zdravě a o vitamin B2 nebudete mít nouzi
- napomáhá zdravému vývoji pokožky a také sliznic,
- je důležitý pro normální vidění,
- podporuje přirozenou tvorbu červených krvinek,
- snižuje míru únavy a podílí se na doplňování energie,
- působí jako antioxidant a zbavuje tělo přebytečných volných radikálů.