Do obsáhlé skupiny vitaminů B patří kyselina pantothenová s číslem B5. Je součástí koenzymu A, účastní se řady důležitých biochemických procesů v těle a je nezbytná pro normální metabolismus všech základních živin.
Svůj název získala podle řeckého slova pantos znamenající všudypřítomný. To proto, že se vyskytuje v podstatě ve všech tkáních lidského organismu a je tudíž nenahraditelnou živinou. S nízkou hladinou vitaminu B5 v těle se pojí spousta zdravotních problémů od únavy, přes deprese až po infekce dýchacích cest.
Obsah článku:
Co je vitamin B5 a proč je důležitý
Vitamin B5, označovaný také jako kyselina pantothenová je jedním z osmi vitaminů B, které mají nepostradatelnou funkci pro činnost nervového systému, trávicí trakt, zdravou pokožku, vlasy, zrak a další.
Význam kyseliny pantothenové pro lidský organismus:
- je nezbytná pro správnou produkci hormonů,
- napomáhá přeměnit jídlo na nezbytnou energii,
- zlepšuje trávení a chuť k jídlu,
- pomáhá rozkládat tuk a může pomoci snížit špatný cholesterol,
- vyznačuje se antioxidačními účinky,
- příspívá k normálním funkcím jater,
- zbavuje únavy, vyčerpání a zlepšuje soustředění,
- podporuje zdravý vzhled pokožky, vlasů a zrak,
- zevně zlepšuje a urychluje hojení ran a popálenin,
- možná dokáže pomoci při poškození kůže způsobené radiační terapií.
Doplňky stravy bohaté na vitamin B5 se užívají v souvislosti s různými zdravotními potížemi, jako jsou například:
- akné a jiné kožní potíže,
- alergie a astma,
- bolesti hlavy a migrény,
- ADHD,
- celiakie,
- chronický únavový syndrom,
- syndrom karpálního tunelu,
- zánět spojivek,
- křeče,
- depresivní stavy,
- podrážděnost a nespavost,
- závratě,
- nízký krevní tlak,
- svalová dystrofie,
- artritida a artróza,
- a další.
Vitamin B5 a péče o pleť a vlasy
Kvůli prospěšným a hojivým účinkům se kyselina pantothenová, respektive její derivát panthenol, přidává do kosmetických přípravků, nejčastěji produktů péče po opalování, ale také do vlasových a pleťových přípravků s hydratačními účinky.
Účinky kyseliny pantothenové na pleť a vlasy:
- má protizánětlivé účinky,
- zmírňuje zarudnutí a zklidňuje záněty kůže,
- podporuje hydrataci pokožky,
- napravuje poškození spáchané například slunečním zářením,
- podporuje hojení kožních onemocnění (ekzémů, hmyzího štípnutí a podobně),
- zlepšuje strukturu vlasů,
- vlasům přidává na objemu,
- zvyšuje lesk vlasů,
- může pomoci zastavit řídnutí vlasů,
- zpevňuje nehty a snižuje jejich lámavost.
Doporučený denní příjem vitaminu B5
Výše denní doporučené dávky (DDD) kyseliny pantothenové je ovlivněna věkem stejně jako u většiny vitaminů a minerálů. Pro zdravého dospělého člověka se doporučený denní příjem pohybuje okolo 5 až 7 miligramů.
Zdravý příjem vitaminu B5 nejlépe zajistí pestrý a vyvážený jídelníček bohatý na živočišné i rostlinné produkty. Nedostatkem obvykle trpí podvyživené osoby držící přísné diety a lidé, kteří konzumují pouze rostlinnou stravu.
V takovém případě je doporučeno užívat doplňky stravy obsahující všechny vitaminy v rámci skupiny B.
Doporučené denní dávky kyseliny pantothenové podle věku:
Pohlaví a věk | DDD |
Novorozenci a kojenci do 6 měsíců | 1,7 mg |
Kojenci 7 až 12 měsíců | 1,8 mg |
Děti 1 až 3 roky | 2 mg |
Děti 4 až 8 let | 3 mg |
Děti 9 až 13 let | 4 mg |
Dospívající 14 až 18 let | 5 mg |
Dospělí od 19 let | 5 mg |
Těhotné ženy | 6 mg |
Kojící ženy | 7 mg |
Zdroj: https://ods.od.nih.gov/factsheets/PantothenicAcid-HealthProfessional/
Vitamin B5, těhotné a kojící ženy a malé děti
Kyselina pantothenová je bezpečná i pro těhotné a kojící ženy a malé děti, samozřejmě v doporučeném denním množství. U těhotných a kojících žen je naopak doporučeno přijímat vyšší dávky vitaminu B5.
Nedostatek vitaminu B5 a jeho projevy
Nedostatek kyseliny pantothenové může vést ke zdravotním problémům, jako je deprese, únava a infekce horních cest dýchacích. Nedostatek je poměrně vzácný jev a nejčastěji se vyskytuje u osob s těžkou podvýživou.
Jak se nedostatek vitaminu B5 projevuje:
- únava,
- bolesti hlavy,
- podrážděnost,
- ztráta schopnosti soustředit se,
- náladovost a deprese,
- horší koordinace svalů,
- zažívací potíže.
Nadbytek kyseliny pantothenové a jeho projevy
V případě vitaminu B5 nejsou známé negativní důsledky nadměrného příjmu a tak se zdá, že větší množství není pro lidi nijak nebezpečné.
Pouze při užívání většího množství kyseliny pantothenové v podobě doplňků stravy může dojít k vyvolání trávicích obtíží doprovázených mírným průjmem.
Významné zdroje kyseliny pantothenové
B5 najdeme v potravinách rostlinného i živočišného původu. Nejlepšími zdroji jsou hovězí játra, houby shiitake, slunečnicová semínka či zralé avokádo. Najdeme jej ale také v kuřecím mase, mléku a mléčných výrobcích a vybraných druzích zeleniny.
Potraviny obsahující vitamin B5:
- hovězí játra a mleté hovězí maso,
- kuřecí maso,
- tuňák,
- mléko a mléčné výrobky (jogurt, sýr), vajíčka,
- shiitake a jiné druhy hub,
- slunečnicová semínka,
- arašídy,
- obiloviny: rýže, ovesné vločky,
- zelenina: brokolice, mrkev, zelí, rajčata, brambory,
- ovoce: jablka, mandarinky,
- luštěniny: cizrna,
10 potravin s vysokým obsahem vitaminu B5:
Potravina | Porce | Množství | DDD |
Vařená hovězí játra | 90 g | 8,3 mg | 166 % |
Shiitake houby | ½ šálku | 2,6 mg | 52 % |
Slunečnicová semínka | ¼ šálku | 2,4 mg | 48 % |
Avokádo | 1 ks | 2 mg | 40 % |
Brambory | 2 ks | 1,4 mg | 28 % |
Kuřecí prsa | 90 g | 1,3 mg | 26 % |
Tuňák | 90 g | 1,2 mg | 24 % |
Mléko | 1 šálek | 0,9 mg | 18 % |
Vejce | 1 ks | 0,7 mg | 14 % |
Řecký jogurt | 150 g | 0,6 mg | 12 % |
Pražené arašídy | ¼ šálku | 0,5 mg | 10 % |
Vařená brokolice | ½ šálku | 0,5 mg | 10 % |
Ovesné vločky | ½ šálku | 0,4 mg | 8 % |
Mrkev | 1 ks | 0,2 mg | 8 % |
Zdroj: https://ods.od.nih.gov/factsheets/PantothenicAcid-HealthProfessional/
2 báječné tipy na recepty obsahující vitamin B5
Jednou z nejlepších potravin, která je obzvláště bohatá na celou řadu vitaminů a minerálů, kyselinu pantotenovou nevyjímaje, jsou hovězí játra. Nejste-li zvyklí si je připravovat, dejte na základní recept hovězí játra na cibulce. Použít lze i játra telecí, vepřová nebo drůbeží.
Rychlá hovězí játra na cibulce:
Suroviny:
- 400 až 500 g hovězích jater
- 1 středně velká cibule
- 2 lžíce másla
- 1 větší špetka soli
- trocha pepře
Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozpalte máslo a na něm zvolna opékejte cibuli. Mezitím očistěte játra a zbavte je zbytků tuku, rozdrcených okrajů a žilek. Připravená játra nakrájejte na zhruba stejně velké kousky.
Po 5 minutách pomalého restování cibule na pánev vhoďte játra a zvyšte plamen. Ze všech stran játra zprudka opečte. Promíchejte a snižte plamen na minimum. Játra osolte a pánev zakryjte na 2 minuty pokličkou. Díky tomu játra pustí trochu tekutiny, která rozpustí přípečky a sůl.
Nakonec ještě jednou důkladně promíchejte a dle chuti osolte a opepřete. Játra podávejte s rýží nebo pečenými brambory se slupkou.
Domácí játrová paštika
Pro ty co nepřišli na chuť játrům jako takovým, jistě zachutná lahodná paštika z hovězích jater.
Suroviny:
- 350 g očištěných jater
- 250 až 400 g másla
- 1 menší cibule
- 1/2 lžičky tymiánu
- 1/2 lžičky sušené petrželky
- 2 lžíce bílého vína
- 2 lžíce smetany na vaření
- sůl a pepř
- sklenice o objemu 350 až 400 ml
Postup:
Očištěná játra a cibuli nakrájejte. Na pánvi rozpusťte dvě lžíce másla, přidejte játra a bylinky a restujte cca 3 až 4 minuty. V polovině přidejte cibuli. Poté podlijte vínem, stáhněte plamen a duste další 2 až 3 minuty. Po vínu přilijte smetanu, odstavte a prohřejte mimo plotýnku.
Horké pyré osolte a rozmixujte na hrubo. Postupně přidávejte máslo a rozmixujte, dokud nevznikne paštiku jemné konzistence. Nakonec dle chuti dosolte. Paštiku můžete ještě propasírovat přes jemný cedník, aby byla hebčí. Hotovou paštika vlijte do sklenice, dobře uzavřete, uložte do lednice a nechte několik hodin ztuhnout.
Další recepty s vitaminem B5 na Bezhladoveni.cz
- Játrová domácí paštika
- Těstovinový salát s tuňákem, fazolovými lusky a sezamem
- Rychlý salát s tuňákem, rukolou, avokádem a fazolemi
- Bramborový salát s avokádem
- Celerová pomazánka s avokádem a cizrnou
- Salát s cizrnou, avokádem a feta sýrem
- Vajíčková pomazánka s pažitkou
- Kuřecí roláda se sýrovou nádivkou
- Zapečené brambory s rýžovou smetanou
- Okurkový salát s kokosem a arašídy
- Salát z čínského zelí s arašídy
- Vegetariánská čína se shiitake, tofu a cuketou
- Pstruh pečený na másle s bramborami
- Zapečená dýně s bramborem
- Francouzské brambory s ořechovým sýrem
- Brokolicová polévka s kokosovým mlékem
- Květáková polévka s pórkem a semínky
Závěrečné shrnutí: Podporuje zdraví a zlepšuje vzhled vlasů a kůže
Vitamin B5, také kyselina pantothenová, je ve stravě důležitý, protože:
- pomáhá přeměnit jídlo na nezbytnou energii,
- podporuje normální funkce trávicího systému,
- snižuje únavu, vyčerpání a zlepšuje soustředění,
- zlepšuje vzhled pokožky, vlasů a nehtů,
- podporuje a urychluje hojení drobných ran, štípanců a popálenin,
- má protizánětlivé účinky a zklidňuje zánětlivé stavy kůže,
- podporuje hydrataci pokožky,
- zmírňuje škody napáchané slunečním zářením.