Další nenahraditelnou živinou, bez níž lidský organismus nemůže fungovat, je vitamin K. Nemluví se o něm tak často jako o céčku nebo déčku, v těle přitom zastává mnoho důležitých funkcí. Nejčastěji se o vitaminu K píše v souvislosti se srážlivostí krve.
Obsah článku:
Co je vitamin K a proč je důležitý
Hlavní role vitaminu K se týká srážlivosti krve, vstřebávání vápníku a normální funkce jater. Jeho přítomnost je nezbytná pro hojení ran, kdy reguluje nadměrné krvácení (např. z nosu, při úrazu či menstruace).
Méně už se ví, že je nezbytný pro zdravý vývoj kostí, že chrání ledviny a také cévy, kdy brání ukládání škodlivého LDL cholesterolu.
Vitamin K je rozpustný v tucích a tvoří jej dva, respektive tři vitaminy:
- První představuje přírodní forma fytomenadion ( K1), nachází se v potravinách a je důležitý pro správné srážení krve (hemokoagulace),
- Druhou formou je menachinon neboli K2, který vyrábí střevní mikroflóra a ovlivňuje mineralizaci kostí (zabudování vápníku do kostí) a metabolismus,
- Třetí forma menadion je synteticky vyráběný vitamin K, který byl dříve používán jako doplněk stravy za účelem doplnění vitaminu K, je však toxický, a proto je v některých zemích včetně ČR zakázán.
Vitamin K1 se vyskytuje v potravinách rostlinného původu, kde je součástí buněk důležitých pro fotosyntézu, a tudíž jej obsahují nejvíce zelené části rostlin. Potraviny živočišného původu obsahují obě přírodní formy.
Za normálních okolností si zdravý organismus vyrábí až 80 % vitaminu K prostřednictvím střevních bakterií a zbývajících 20 % přijme z potravin. V případě nutnosti lze užívat doplňky stravy obsahující vitamin K.
Pozitivní účinky vitaminu K:
- reguluje nadměrné krvácení (protikrvácivý efekt),
- napomáhá správnému vstřebání vápníku,
- snižuje riziko vzniku osteoporózy: podílí se na vývoji kostí a funguje jako prevence řídnutí kostí,
- podporuje normální funkce jater,
- udržuje zdravé cévy tím, že brání nadměrnému ukládání LDL cholesterolu,
- snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty, tlustého střeva, žaludku a úst.
Doporučená denní dávka vitaminu K
Výši denní doporučené dávky vitaminu K ovlivňuje pohlaví a také věk. Nejvyšší potřebu mají muži a to až 120 mcg denně.
Pohlaví a věk | DDD |
Novorozenci a kojenci do 6 měsíců | 2,0 mcg |
Kojenci 7 až 12 měsíců | 2,5 mcg |
Děti 1 až 3 roky | 30 mcg |
Děti 4 až 8 let | 55 mcg |
Děti 9 až 13 let | 60 mcg |
Dospívající 14 až 18 let | 75 mcg |
Ženy od 19 let | 90 mcg |
Muži od 19 let | 120 mcg |
Těhotné a kojící ženy | 75 až 90 mcg |
Jak ovlivní zdraví nedostatek vitaminu K
Vzhledem k tomu, že vitamin K obsahuje velké a rozmanité množství potravin rostlinného i živočišného původu, bývá jeho nedostatek spíše vzácným jevem. Pokud se tak stane, bývá nejčastější příčinou zdravotní problém spojený se špatným vstřebáváním tuku, chorobami jater a žlučových cest.
Skupiny osob, u nichž hrozí riziko nedostatku vitaminu K:
- novorozenci,
- osoby trpící některou z poruch trávicího systému (cystická fibróza, celiakie, ulcerózní kolitida a syndrom krátkého střeva) negativně ovlivňující množství vitaminu K v těle,
- osoby po bariatrické operaci (operační léčba obezity).
Hlavní projevy nedostatku vitaminu K
- častější tvorba modřin,
- zvýšená krvácivost,
- poruchy krevní srážlivosti,
- zhoršené hojení ran
- oslabení kostí,
- vyšší riziko vzniku osteoporotické zlomeniny.,
- až osteoporóza.
Hrozba předávkováním vitaminem K
Mnohem běžnější je nadměrný příjem, který vyvolává rozpad a předčasný zánik červených krvinek (tzv. hemolýza) a chudokrevnost neboli anémii. Nejčastější příčinou nadbytku je nevhodné užívání doplňků stravy či léků na podporu srážlivosti.
Vážný zdravotní problém může vyvolat kombinace stravy bohaté na vitamin K a užívání léků proti srážlivosti krve. Jedná se o skupinu léků antikoagulancia, nejčastěji se užívá warfarin. Při užívání těchto léků je zásadní vyrovnaný příjem vitaminu K. Veškeré stravovací změny je doporučeno konzultovat s lékařem.
Hlavní zdroje vitaminu K
Nejvýznamnějšími zdroji vitaminu K jsou téměř všechny zelené druhy zeleniny, ovoce a dalších plodin (zejména listová zelenina), dále luštěniny (sója a výrobky z ní), zelený čaj, rostlinné oleje.
Zelená barva však není podmínkou, “káčko” obsahují také borůvky, fíky a některé potraviny živočišného původu, u nichž zelený odstín nevěstí nic dobrého 😉
Nejlepší zdroje vitaminu K v potravinách:
- avokádo,
- kiwi,
- borůvky,
- fíky,
- brokolice,
- růžičková kapusta,
- zelí,
- pažitka,
- koriandr,
- slupky okurek (avšak nikoliv loupané okurky),
- čekanka,
- hlávkový salát,
- mátové listy,
- nať hořčice,
- petržel,
- hrášek,
- červené mořské řasy,
- špenát,
- jarní cibulka,
- tuřín,
- řeřicha,
- brambory,
- mrkev,
- rajčata,
- řepkový olej,
- olivový olej,
- sójové boby,
- sójový olej,
- pistácie,
- maso a vnitřnosti (játra),
- vaječný žloutek,
- mléčné výrobky a sýry.
TOP 10 potravin s obsahem vitaminu K:
Potravina | Porce | Množství vitaminu K/DDD |
Kapusta | 30 g | 444 mcg/100 % |
Sýr ze sojových bobů | 60 g | 500 mcg/100 % |
Jarní cibulka | 30 g | 103 mcg/100 % |
Růžičková kapusta | 15 g | 78 mcg/98 % |
Zelí | ½ šálku | 82 mcg/100 % |
Brokolice | 20 g | 46 mcg/58 % |
Mléčné výrobky | 100 g | 100 mcg/100 % |
Okurka | 1 ks středně velká | 49 mcg/61 % |
Cuketa | 1 ks středně velká | 49 mcg/61 % |
Fazolové lusky | 30 g | 15 mcq/17 % |
Tipy na recepty s vitaminem K
- Hrášková polévka s baby špenátem a kadeřávkem
- Krémová pórková polévka s bramborem
- Celerová pomazánka s avokádem a cizrnou
- Okurková limonáda
- Okurkový salát s kokosem a arašídy
- Špenátové rizoto s hráškem a bazalkovým pestem
- Jarní detoxikační salát
- Brokolicová polévka s kokosovým mlékem
- Špenátová polévka s uzeným lososem
- Salát s quinoou, špenátem a dýní
- Cuketové nudle s tahini omáčkou
- Rychlý salát s tuňákem, rukolou, avokádem a fazolemi
- Směs na topinku z hummusu, chřestu a avokáda
- Jarní závitky z čerstvé zeleniny s tahini dipem
- Lehký bramborový salát s avokádem
- Veganský quiche s cuketou a tofu
- Celozrnné špagety s brokolicovou omáčkou
Závěrečné shrnutí: Nepodceňujte příjem vitaminu K
- Ovlivňuje srážlivost krve, zdraví jater i vstřebávání vápníku.
- Tělo ho částečně musí přijímat potravou.
- K nejlepším zdrojům patří zelená zelenina a ovoce.