Obzvláště po porodu by si ženy měly hlídat, aby strava nebyla pouze zdrojem nasycení, ale především důležitých vitaminů a minerálů. Jaké by to měly být, kde je hledat, které přímo přecházejí do mateřského mléka a jak je to s potravinovými doplňky?
Na to jsme se podívali společně s výživovou terapeutkou Martinou Rusňákovou Korejčkovou v dalším dílu seriálu Strava po porodu.
Obsah článku:
Jaké vitaminy přechází do mateřského mléka?
Dostatek vitaminů hraje po porodu důležitý prim pro zdraví maminky i miminka. Podílí se na udržení dobré fyzické i psychické odolnosti ženy, na tvorbě mateřského mléka a některé z nich do mateřského mléka přecházejí přímo.
Dle knihy Klinická dietologie (Štěpán Svačina a kolegové) do mateřského mléka prokazatelně přechází vit. B1, B2, B6, B12, C, A, jód a selen. Množstvím těchto prvků ve stravě tedy ovlivňujeme i jejich množství v mateřském mléce.
Téma: Zdravé hubnutí po porodu
- Jak jíst v šestinedělí aneb čemu se vyhnout a co naopak pomáhá?
- Strava při kojení: Co jíst pro správný vývoj miminka i své zdraví?
- Jak na hubnutí po porodu: Tipy nutriční terapeutky
- Jak na hubnutí po porodu: Tipy nutriční terapeutky, část 2.
- Vitaminy a minerály po porodu: Zkušenosti nutriční terapeutky
- Jak vypadá komplexní jídelníček po porodu a co obsahuje?
- Ukázka jídelníčku, který vám více uškodí, než pomůže
- Ukázkový jídelníček na hubnutí po porodu I.
- Ukázkový jídelníček na hubnutí po porodu II.
- Cvičení po porodu: Tipy maminky a nutriční specialistky v jednom
Další vitaminy jsou především pro udržení zdraví ženy
Po těhotenství, porodu a v době kojení tělo totiž potřebuje jejich dostatečný příjem, aby se zregenerovalo a mělo dostatek sil na péči o miminko i tvorbu mléka. Pokud tomu tak není, tělo si vitaminy začne brát z uložených zásob, což z dlouhodobého hlediska může způsobit mnoho zdravotních problémů. Více tipů najdete v našem článku jídelníček v šestinedělí.
Pokud je to reálné, doporučuji mít v jídelníčku co nejširší paletu potravin. Když už jíte, zamyslete se nad tím, zda nejíte jen potraviny plné prázdných kalorií, potravinové chemie a nedostatku živin. Ze zkušeností s klientkami vím, jaké nepříjemnosti může přinést dlouhodobě nekvalitní strava bez důležitých vitaminů. A obzvláště v mateřství by se ženy měly snažit takovému stavu vyvarovat. Kvůli miminku i kvůli sobě.
Proto se snažím co nejvíce eliminovat potraviny, které přináší jen „zaplácnutí žaludku“ a nějakou tu dávku energie. Je to o přístupu a úctě k vlastnímu tělu, to je velmi důležité. Naše tělo zvládlo těhotenství, porod a péči o miminko, takže si zaslouží tu nejlepší péči,
radí Martina.
Potravinové doplňky po porodu: Ano, nebo ne?
V první řadě bychom se měli snažit dopřát si kvalitní stravu, která zajistí dostatečný příjem vitaminů. Jsou ale situace, kdy víme, že to zkrátka není možné.
Ať už jde o zdravotní problémy nebo různé intolerance. V mateřském shonu se samozřejmě může stát i to, že na dostatek takové stravy není čas. I v takovém případě je vhodné sáhnout po kvalitních vitaminových doplňcích, ovšem pokud stále kojíte, vždy se poraďte s lékařem.
Obzvláště začátek mateřství může být náročný. Je naprosto v pořádku, že skloubit péči o miminko a kvalitní jídelníček se ne vždy daří. Pamatujte ale, že by se z toho neměl stát dlouhodobý stav. V takovém případě se ideálně vydejte k nutričnímu terapeutovi, který vám pomůže nastavit stravovací návyky a poradí způsoby, jak zvládnout kvalitně jíst i v kolotoči mateřských povinností.
Co se týče doplňování vitaminů, minerálních látek a stopových prvků pomocí doplňků stravy, pak doporučuji sáhnout po co nejpřírodnějších formách těchto látek – například po přírodních formách vitaminů, extraktech, tinkturách, koncentrovaných tabletkách. Doporučuji nepřesahovat doporučené denní dávky a konzultovat užívání s lékařem.
Zvláštním případem jsou stavy, kdy žena nejí určité skupiny potravin nebo je eliminuje například z důvodu potravinové nesnášenlivosti/alergie. V tomto případě je důležité zaměřit se na ty prvky, které vyřazené potraviny obsahují a snažit se je doplnit jinými potravinovými ekvivalenty nebo kvalitním doplňkem stravy,“
upozorňuje Martina.
Přehled důležitých vitaminů
Níže najdete přehled všech důležitých vitaminů, jejich funkcí i potravin, které je obsahují. Nezapomínejte, že při kojení se nedoporučují nadýmavé druhy zeleniny či dráždivé kyselé ovoce. U všech potravin je třeba si hlídat své individuální reakce, takže buďte pozorné ke svému tělu, které vám vždy napoví.
Název | Funkce v organismu | Potravinové zdroje |
vitamin A | Je součástí rodopsinu – zrakový pigment potřebný k vidění, pozitivně ovlivňuje stav všech sliznic a kůže, účastní se tvorby epitelových buněk, je zapotřebí i při růstu kostí a pro správnou funkci reprodukčního systému, zlepšuje imunitní funkce, snižuje následky infekcí. | Žloutky, rybí tuk, máslo, játra, mléko a mléčné výrobky… Karotenoidy (provitaminy vitaminu A) se pak nachází, v červené a žluté zelenině a ovoci. |
vitamin D | Pro růst a zdravý vývoj kostí, působí protinádorově, má pozitivní vliv na srdečně-cévní systém a je jeden z faktorů obrany před infekcemi, podporuje a udržuje vyrovnanou hladinu vápníku v organismu (vstřebávání + jeho transport). | Rybí tuk a ryby, žloutky, mléko, maso, máslo a fortifikované (obohacené) potraviny o vit. D – jogurty, cereálie.Nejzásadnější je však vystavení se slunečnímu záření, ze kterého si organismus sám vit. D vytvoří. |
B komplex= vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12 | Metabolismus živin (bílkovin, tuků, sacharidů), přeměna živin na energii, růst a produkce hormonů, správná funkce nervů, kůže a sliznic, tvorba krvinek. | Droždí, maso, obiloviny, obilné klíčky, obohacené cereálie, luštěniny, sója, ořechy, semínka, žloutek… |
kyselina listová | Účastní se dělení buněk, důležitá je také při tvorbě nukleových kyselin, aminokyselin a bílkovin; je nezbytná pro tvorbu červených krvinek; spolu s vitaminem B12 a železem se podílí na snížení míry únavy a vyčerpání. | Listová zelenina, ořechy, luštěniny, obiloviny, žloutek, mléko, sója, obilné otruby… |
vitamin C | Důležitý antioxidant, podporuje hojení ran, podílí se na tvorbě kolagenu, na syntéze steroidních hormonů v nadledvinkách, podporuje vstřebávání železa, tlumí stresové reakce, je protiinfekční a protirakovinový činitel, snižuje negativní dopady kouření a přispívá k prevenci aterosklerózy. | Ovoce a zelenina – v citrusech, jablkách, bobulovitém ovoci (jahodách, ostružinách, malinách, rybízu…), v bramborách, zelí, brokolici, paprikách, rajčatech, šípkách, rakytníku… |
vápník | Je součástí kostí, zubů, spolupodílí se na krevní srážlivosti, vedení nervových vzruchů, svalové činnosti a aktivaci enzymů. | Mléko a mléčné výrobky (tvaroh, jogurty, zakysané mléčné výrobky, sýry…), žloutek, luštěniny, obiloviny, listová zelenina, ořechy, tvrdá voda, ryby, mák… |
železo | Účastní se syntézy hemoglobinu, podílí se na buněčné oxidaci a na transportu kyslíku v lidském těle. | Játra, maso, vejce, zelená zelenina, luštěniny, ořechy… |
hořčík | Je součástí kostí a zubů, má vliv na funkci svalstva a nervosvalovou dráždivost. | Mléko, maso, ryby, brambory, rýže, rajčata, luštěniny, minerální vody… |
zinek | Je enzymatickou složkou, má vliv na růst a vývoj a svou roli hraje i v činnosti imunitního systému. | Maso, ryby, mléko, obiloviny, ořechy… |
měď | Je složkou enzymů, stejně jako železo se podílí na syntéze hemoglobinu. | Maso, vnitřnosti, ryby, obiloviny, luštěniny, avokádo, kakao… |
Omega-3 mastné kyseliny | Zlepšují paměť, imunitu a psychický stav, slouží jako prevence proti nádorovým onemocněním a snižují hladinu cholesterolu, tím pádem brání ucpávání cév a výskytu vysokého krevního tlaku. | Ryby, mořské plody, vlašské ořechy, lněná semínka, mořské řasy, olej z vlašských ořechů, lněný olej, olivový olej… |
jód | Prvek potřebný pro tvorbu hormonů štítné žlázy; podílí se na celkovém buněčném metabolismu. | Jodizovaná sůl, mořské produkty, mořské ryby, mléko, ovoce, zelenina… |
selen | Je to důležitý antioxidant, + pomáhá regulovat srdeční činnost. | Mořské produkty, maso, mléko, luštěniny, obiloviny, zelenina… |
Závěr: Dbejte po porodu na plnohodnotnou stravu
- Dostatek vitaminů a minerálů je pro zdraví zásadní.
- I zde ale platí, všeho s mírou. Rozhodně to neznamená, že byste měli denně brát desítky potravinových doplňků.
- Nejlepším způsobem, jak tělu dopřát dostatek potřebných živin, je plnohodnotná a různorodá strava. Ta je našemu tělu přirozená a obsahuje cenné živiny, které spolu fungují synergicky. To znamená, že kombinace vitaminů a jednotlivých prvků se vzájemně doplňují i dobře vstřebávají.