Vojtěška alfalfa: Původ, složení, účinky a užívání + tipy na zdravé recepty

Vojtěška alfalfa byla ve starověké Persii využívána jako bohatý zdroj živin a energie. Znalosti Peršanů převzala Řecká i Římská říše a stejně si této bylinky cení i tradiční čínská a indická medicína. Údajně oddaluje stárnutí a povzbuzuje organismus. Proto se jí přezdívá “elixír mládí”.

Vojtěška alfalfa a její původ

Tato zajímavá bylina původně rostla v oblasti Malé a Střední Asie, Zakavkazsku a Kašmíru, odkud se rozšířila do ostatních částí Asie, Evropy, Ameriky i Austrálie a na Nový Zéland. 

Je známá pod mnoha jmény. Latinsky se nazývá Medicago sativa a vedle názvu vojtěška alfalfa se užívá také tolice vojtěška, lucinka, lucerna, lucerka, protože její semena uložená v luscích obsahují fosfor a ve tmě světélkují. 

Vojtěška kvete od května do září a vojtěškové pole poznáte podle malých modrofialových až fialových kvítků. Jedná se o pícninu, která si libuje v teplém podnebí, a v zemědělství se používá jako krmivo pro hospodářská zvířata. 

Vhodná je ale i pro člověka. Zejména příznivci makrobiotické, veganské nebo vegetariánské stravy uznávají jeji chuťové hodnoty a výhonky vojtěšky používají jako nutričně vydatnou přísadu do nejrůznějších pokrmů.

Víte, kde se vzal zvláštní název „Alfalfa“? Název nesouvisí s řeckým písmenem “alfa”, jak by se mohlo zdát. Označení pochází z arabského sousloví Al-FAL-FA, které se překládá jako „otec všech potravin“, protože obsahuje ohromné množství cenných živin.

Jaké cenné živiny tolice vojtěška obsahuje

Vojtěška je v moderní terminologii zdravé výživy označována jako superpotravina. Obsahuje velké množství vitaminů, minerálů, flavonoidů, antioxidantů, aminokyselin, vlákniny i enzymů důležitých pro štěpení bílkovin, tuků i cukrů. Jedná se o nízkokalorickou potravinu

Vojtěška obsahuje například:

Nutriční hodnoty naklíčených semen (výhonků) vojtěšky ve 100 g:

Energetická hodnota 110 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 2 g
z toho cukry 1,2 g
Tuky  1 g
Vláknina 2 g

Zdroj: stobklub.cz

Vojtěška alfalfa a její možné účinky na zdraví

Nejčastěji je mladá vojtěška doporučována při potížích s překyselením organismu, které se může projevovat kožními problémy, bolestmi hlavy, alergiemi a podobně.

  • pomáhá upravit zažívání a zlepšuje trávení,
  • pro vegany představuje důležitý zdroj vitaminu B12,
  • díky zásaditým účinkům zlepšuje vnitřní prostředí,
  • podporuje detoxikaci organismu,
  • snižuje hladinu cholesterolu,
  • dodává energii a zvyšuje fyzickou sílu a výkonnost,
  • zkvalitňuje spánek,
  • posiluje imunitní systém,
  • obsahuje antioxidanty, které zpomalují stárnutí,
  • pozitivně působí při nadýmání a nechutenství, 
  • může mírnit revmatické a artritické bolesti,
  • může pomoci při léčbě žaludečních vředů, 
  • má protizánětlivé účinky, 
  • eliminuje záněty prostaty a močového měchýře,
  • napomáhá snížit hladinu kyseliny močové a tím ulevuje od dny.

Vojtěška a její vliv na hubnutí

Má příznivý vliv na metabolismus, pomáhá regulovat hladinu krevního cukru a přispívá ke komplexnímu využití živin přijatých z potravy. Ve zdravé stravě má rozhodně své místo, ale nedělá to z ní kouzelnou tabletu, díky níž zázračně zhubnete přes noc. 

Mějte na paměti, že bez celkově zdravé životosprávy, vyváženého jídelníčku a dostatečného pohybu se vám nepodaří zhubnout pouze díky síle jakéhokoliv doplňku stravy.

Vojtěška a její vliv na krásu vlasů a pokožky

Vitaminy obsažené v bylině stimulují prokrvování vlasové pokožky, brání vypadávání vlasů a podporují jejich růst. Díky aminokyselinám, vitaminům E a K je přínosem také pro pružnou a zdravou pokožku.

Doporučené dávkování a užívání vojtěšky

Naklíčená semena mladé vojtěšky jsou velmi výživná a obsahují až 40 % bílkovin. Můžete si doma nechat naklíčit a přidávat je do pokrmů. Nejlepší je konzumovat klíčky studené, jelikož v této podobě obsahují nejvíce živin. 

Vojtěšku je ale také možné užívat v podobě zeleného prášku nebo kapslí, které jednoduše polknete a zapijete dostatečným množstvím vody. V sušené podobě se vojtěška přidává do různých jídel (snídaňové kaše, jogurty) a nápojů (smoothie, čerstvé zeleninové šťávy). Pokud se rozhodnete pro volně prodejný doplněk stravy vyrobený z vojtěšky, respektujte a nepřekračujte doporučené dávkování uvedené na obalu výrobku.

Vojtěška není vhodná pro dlouhodobé užívání. Po dvou až třech měsících každodenního užívání si dopřejte pauzu.

Může mladá vojtěška uškodit? Kdo by se jí měl raději vyhýbat

Opatrní při užívání vojtěšky by měli být lidé užívající léky na poruchy srážlivosti krve jako Warfarin. Stejné doporučení platí také pro těhotné a kojící ženy a malé děti. 

O vhodnosti užívání vojtěšky by se měli nejprve poradit se svým lékařem. 

naklíčená semínka vojtěšky alfalfa
Naklíčené semínka se konzumují. Jsou chutná, připomínají hrášek a navíc obsahují velké množství živin.

Pěstování vojtěšky v domácím prostředí

Vojtěšku si můžete snadno vypěstovat doma. Jak na to?

  1. Promyjte semena, nechte je přes noc při pokojové teplotě namočené ve vlažné vodě. 
  2. Následující den vložte semena do nízké nádoby pokryté namočenou tenkou látkou nebo vatou.
  3. Semena udržujte stále vlhká, nesmí ale stát ve vodě.
  4. Používejte nechlorovanou vodu, protože chlor může způsobit špatné klíčení. 
  5. Klíčení bývá úspěšné při teplotě 21 až 26 stupňů nejlépe na tmavším místě. Trvá to 3 až 7 dní.
  6. Zralé výhonky uložte do nádoby naplněné vodou a promyjte, abyste odstranili vrstvy semen a vláknitých kořenů. Klíčky klesnou na dno a trupy osiva vyplavou naopak k hladině. Trupy odstraňte a klíčky nechte okapat.
  7. Klíčky ideálně zkonzumujte ihned po umytí. Skladovat se mohou v chladničce několik dní při teplotě 3 až 10 °C v uzavřené skleněné nebo plastové nádobě.
  8. Nenechávejte růst klíčky příliš dlouho. Delší klíčky mohou být hořké.

Jak semínka vojtěšky využít v kuchyni

Mladé klíčky i lístky vojtěšky se přidávají především do zeleninových salátů. Hodí se ale také k dochucení pomazánek, polévek a hlavních jídel podobně jako běžnější bylinkové posypky petrželka a pažitka. Může se použít i k netradičnímu ochucení rýže, kuskusu nebo bulguru. 

Vojtěška se nehodí k tepelné úpravě. Teplo jí neprospívá, rychle vadne a ztrácí cenné živiny. 

Čerstvá šťáva z vojtěšky

  • čerstvě natrhaná nať vojtěšky
  • plátěný ubrousek nebo šnekový odšťavňovač

Čerstvě utrženou nať rozemelte a vymačkejte z nich šťávu v plátěném ubrousku.Stačí 50 až 60 ml. Šťávu si na každý den připravujte čerstvou, nikdy ne do zásoby.

Prášek z vojtěšky

  • sušená kvetoucí nať

Čerstvou kvetoucí nať usušte ve stínu, a poté je rozdrťte na jemný prášek. Uchovávejte jej v dobře uzavřené skleněné nádobě na tmavém místě. Užívá se ½ kávové lžičky 2krát až 4krát denně. 

Prášek z nati je nejméně účinný, máte-li možnost, dávejte přednost čerstvé šťávě nebo naklíčeným semínkům.

Polévka z bílé ředkve s klíčky vojtěšky

Suroviny:

  • 250 g bílé ředkve
  • 1 stroužek česneku
  • 0,5 l zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 smetana ke šlehání
  • česnekové výhonky
  • klíčky vojtěšky
  • směs salátů: řeřicha, rukola a špenát
  • mladé listy červené řepy
  • pepř a sůl

Postup:

Ředkev očistěte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a propasírujte. Vložte do vývaru a uvařte doměkka. Měkkou zeleninou i s vývarem rozmixujte. Přilijte smetanu a dle chuti osolte a opepřete. Ještě krátce povařte a nakonec vmíchejte zelené listy a polévku na talíři ozdobte výhonky vojtěšky. 

Chlebíčky s plísňovým sýrem, pečenou hruškou a vojtěškou

Suroviny:

  • 4 plátky celozrnného chleba
  • 60 g sýru s modrou plísní
  • 2 hrušky
  • výhonky vojtěšky
  • nasekané vlašské ořechy

Postup:

Zapněte troubu na 180 °C. Hrušky nakrájejte na tenké plátky, vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct cca na 10 až 15 minut. Mezitím v topinkovači opečte chleba a nasekejte vlašské ořechy na drobno. Dozlatova opečený chléb potřete silnější vrstvou sýra, obložte plátky hrušky, posypte ořechy a čerstvou vojtěškou.

Salát s burratou a klíčky vojtěšky

Suroviny:

  • 250 g cherry rajčat
  • směs salátů
  • 2 burraty
  • estragon a bazalka
  • klíčky vojtěšky
  • ½ lžíce medu
  • 1 a ½ lžíce vinného octa
  • 75 ml olivového oleje
  • sůl

Postup:

Připravte si bylinkový dresink rozmixovaním estragonu a bazalky s medem, vinným octem a olivovým olejem a přidejte i špetku soli.

Na talíře naaranžujte směs salátů, cherry rajčata, burratu, zalijte dresinkem a ozdobte klíčky vojtěšky.

burrata
Burrata je čerstvý pařený sýr vyrobený z kravského mléka. Připomíná mozzarellu, ale uvnitř má měkčí až tekutou konzistenci.

Závěrečné shrnutí: Vojtěška je úžasný zdroj vitaminů, minerálů i aminokyselin

Vojtěška je součástí přírodního léčitelství v mnoha kulturách. Uplatnění nachází i v tradiční indické a čínské medicíně.

Zapamatujte si, že jako léčivka může vojtěška pomoci:

  • regulovat hladinu cukru v krvi,
  • obnovit zdravou střevní mikroflóru,
  • potlačovat vznik zánětu,
  • detoxikovat a odvodnit organismus,
  • dodat energii a posílit imunitní systém.
reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :). Nově jsem kromě textařky také funkční trenérkou.