Rychlá. Voňavá. Nadýchaná. Raz dva hotová. Taková je bublanina – hit letního pečení. S jakým ovocem chutná nejlépe? A jak vykouzlit to nejlepší těsto? Čtěte celý článek.
Obsah článku:
Bublanina s ovocem. Ale jakým?
Nejlépe kvalitním, českým, bez zbytečných hnojiv a postřiků. Smutnit nemusíte ani po sezóně – čerstvé ovoce jednoduše nahraďte mraženým.
Mezi nejoblíbenější ovocné bublaniny patří:
- Třešňová
- Jahodová
- Rybízová
- Meruňková
- Borůvková
Snad ještě líp chutná kombinace různých druhů ovoce. Například:
- Višně + meruňky
- Višně + jahody
- Ostružiny + jahody
Kombinujte pikantnější/kyselejší ovoce se sladším. Tak získáte výbornou chuť bez nutnosti používat kvanta cukru.
Jak připravit to nejlepší těsto
Nejjednodušší a zároveň nejrychlejší je piškotové třené těsto podle našich babiček. U milovníků striktní zdravé výživy však nejspíš neprojde.
Ingredience na těsto (1 plech):
- 200 g polohrubé mouky
- 120 g cukru
- 7 lžic oleje
- 10 lžic vlažné vody
- 2 vejce
- ½ kypřicího prášku do pečiva
Postup
- Oddělte bílky od žloutků.
- Žloutky utřete spolu s cukrem.
- Postupně přidávejte olej, mouku s kypřicím práškem a vodu.
- Ušlehejte bílky a vmíchejte je do směsi.
- Nalijte směs do vyššího plechu, předem vymazaného olejem a vysypaného moukou.
- Přidejte pokrájené ovoce.
- Pečte v troubě rozpálené na 180 stupňů zhruba 20 až 25 minut.
Jak proměnit nezdravý babiččin recept ve zdravý
- Nahraďte klasickou pšeničnou mouku celozrnnou špaldovou nebo bezlepkovými druhy (pohankovou, rýžovou..)
- Používejte kypřicí prášek bez fosfátů
- Dbejte na kvalitu použitých vajec – nejlépe od slepic z volných chovů
- Cukr nahraďte například rýžovým sirupem nebo jen sladkým ovocem, třeba banánem
- Pro zjemnění zkuste přidat do těsta jogurt
Hrníčkovou bublaninu zvládnou i úplní začátečníci
Rozdíl v klasickém piškotovém a hrnkovém receptu spočívá ve způsobu dávkování ingrediencí. Na hrníčkovou bublaninu nepotřebujete váhu, a zvládnete ji tak kdekoli, kde máte možnost pečení v troubě.
Vyzkoušejte zdravý recept na bublaninu podle BezHladovění:
- 3 hrnky bezlepkové mouky, třeba pohankové
- 3 zralé banány
- Čerstvé či mražené ostružiny nebo jiný druh sezónního ovoce
- 1 ½ hrnku rostlinného mléka
- ¾ hrnku řepkového oleje
- ½ sáčku kvalitního kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody bikarbony
- Špetka himalájské soli
Projděte si celý rychlý recept na bezlepkovou bublaninu.
Tipy na nejlepší bublaniny podle blogerů a kuchařů
Borůvková lowcarb bez mouky
Chcete se úplně vyhnout mouce? Vyzkoušejte borůvkovou bublaninu podle Yvet. Vystačíte si s mandlemi, kokosem, trochou sladidla a kypřicím práškem. K tomu trocha kvalitního oleje a pár vajec a na báječnou dobrotu máte zaděláno.
Švestkovo-jahodová s jogurtem
Na stejném kokosovo-mandlovém základu staví svůj recept i HungryPanda. Navíc přidává i 3 lžíce jogurtu pro zjemnění. Další zdravá variace, která rozhodně stojí za vyzkoušení.
Tvarohová „prudce jedlá“ podle Terezy
Rozšířený recept naší babiččiny bublaniny. K ingrediencím na těsto navíc přidáte ještě 250 g tvarohu. Výsledná konzistence je vláčnější a pro mnohé i voňavější než klasické piškotové těsto.
Tvarohová podle Prodobrot.cz
Hodně podobný recept, vyšperkovaný navíc o ovesné vločky, případně jiný bezlepkový druh. Tím získá zase jiný rozměr, který rozhodně stojí za upečení. Klidně hoďte těsto do dortové formy a podávejte jako lehký dezert.
Hrnková buchta podle Lucie
Variaci na maminčinu buchtu ze zlatého fondu rodinného vaření si nenechte ujít, pokud vám nevadí trocha cukru a mouky. Že Lucie Arichteva péct umí, o tom svědčí pěkná řádka ocenění za její tvorbu. Rádi se přidáváme.
Jaký recept na bublaninu vede u vás? Napište nám do komentářů 🙂