Zapečené jídlo ze širokých plátků těstovin proložených různými náplněmi, bývá u nás vnímáno jako tradiční italský recept. Není to ale tak docela pravda. Lahodné lasagne připravovali už staří Řekové.
Obsah článku:
Lahodné lasagne a jejich stručné dějiny
Původ lasagní lze vysledovat až do starověkého Řecka, což od současné Itálie není až tak daleko. Název pravděpodobně vychází z řeckého slova laganon označující tenkou placku či livanec. Moderní lasagne, byť připravované z odlišných surovin než ty starověké, si dodnes uchovaly totožný princip přípravy = vrstvení.
Nárok na lasagne si kromě Řeků a Italů poměrně nečekaně zabírají i Britové. Jako důkaz předkládají recept z kuchařky pocházející ze 14. století. Obsahuje totiž recept na vrstvené jídlo z těstovin a omáčky.
Překvapením může být absence rajčat v dávných receptech, zvlášť když nejoblíbenějšími lasagnemi současnosti jsou ty s boloňskou omáčkou připravovanou z rajčat a mletého masa. Rajčata pochází z Jižní Ameriky a do Evropy byla dovezena během 16. století. Nebyla nijak zvlášť oblíbená a popularitu jim zajistila až italská pizza stvořená v 19. století.
Některé zásluhy ale Italům upřít nelze. Chuť lasagní vyšperkovali natolik, že se lasagne vaří po celém světě, a to nejen nejznámější lasagne bolognese, ale taktéž jejich další varianty náplní a omáček.
Nejznámější historické lasagne, které se připravují dodnes
- Neapolské lasagne „di carnevale“ obsahují hned dvě náplně. První tvoří klobásy, smažené masové kuličky, vařená vejce, ricotta a mozzarella a druhou tvoří tradiční neapolské masové ragú.
- Z trouby neboli „Al forno“ obsahuje silnější vrstvu ragú mez těstovinami a horní vrstvu z jemného bešamelu. Tento recept, který se jí po celém světě, nejspíš vznikl v italském regionu Emilia-Romagna.
Z čeho se připravují lasagne
Základní ingrediencí jsou ploché široké těstoviny ve tvaru obdélníku. Dříve se připravovali z krupice a vody, nebo z krupice, mouky a vajec. Dnes jsou běžně dostupné lasagne z tvrdé pšenice.
Plátky těstovin se kladou do hlubší zapékací misky nebo pekáčku a ve vrstvách se střídají s různými směsmi či omáčkami spolu s dalšími přísadami. Používá se maso, zelenina, sýry, koření a další suroviny dle chuti. Důležité je, abyste používali kvalitní suroviny.
Ingredience nejčastěji používané při přípravě lasagní:
- maso: hovězí, vepřové, kuřecí, ale i ryby (losos, tuňák, treska), ale i klobásy, salám,
- zelenina: rajčata nebo rajčatové pyré, špenát, rukola, cuketa, papriky, pórek, houby,
- sýr: parmazán, ricotta, mozzarella, ale i gouda a jiné sýry dle chuti,
- bešamel: omáčka připravená z máslové jíšky, mléka a koření,
- koření: česnek, bazalka, oregano, rozmarýn a další.
Recept na těsto na lasagne
Samozřejmě si můžete koupit už hotové lasagne podobně jako špagety a jiné druhy těstovin. Některé se dle návodu ani nemusí předvářet. Já osobně je krátce povařím ve vroucí osolené vodě. Nehrozí, že by některé plátky zůstaly tvrdé a suché. Lasagne si ale můžete připravit i sami doma.
Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 3 vejce
- 3 lžičky oleje
- ½ lžičky soli
- trochu vody (pokud je těsto příliš tuhé)
Postup:
V míse smíchejte mouku, vejce, sůl, olej a trochu vody. Rukama nebo v hnětači vypracujte vláčné těsto, které nechte 30 minut odpočinout. Těsto vyválejte na tenkou placku, ze které vykrajujte obdélníkové plátky. Plátky nevařte, ale rovnou je pokládejte do formy s ostatními surovinami dle zvoleného receptu na lasagne.
Předvařit či nepředvařit hotové lasagne?
Pokud těstoviny převaříte, slepí se a nedrží tvar. Pokud je nepředvaříte, mohou zůstat tvrdé nebo při pečení nasáknou příliš omáčky a hotové lasagne budou suché. Nejlepší je lasagne
blanšírovat ve vroucí vodě. Nerozvaří se, ale ani nezůstanou tvrdé.
6 tipů na masové i zeleninové náplně do lasagní
Možná jste nejedli jiné než slavné boloňské lasagne. Proč ale nevyzkoušet i jiné náplně? Třeba lasagne s lososem nebo se šunkou. Pro ty, co maso zrovna nemusí, máme recept na vegetariánské lasagne čistě se zeleninovou náplní.
Klasická boloňská omáčka do italských lasagní
Suroviny:
- 0,5 kg mletého hovězího masa
- 1 větší cibule
- 2 větší mrkve mrkve
- 2 ks řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
- 200 ml červeného vína
- 2 plechovky loupaných rajčat
- bobkový list
- tymián
- olej
- sůl a pepř
- parmazán
Na bešamel:
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 1 l mléka (omáčka by měla mít hustší konzistenci)
- sůl
- bobkový list
- divoké koření
- muškátový oříšek
Postup:
Cibuli, mrkev a řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. V hluboké pánvi nebo hrnci rozpalte olej. Pomalu na něm orestujte cibuli a po chvilce k ní přidejte česnek, mrkev a celer. Orestujte a přidejte maso.
Zalijte vínem, loupanými rajčaty a přidejte koření. Nechte probublávat na mírném plameni jednu až dvě hodiny, dokud není maso měkké a nevznikne hustá omáčka. Z hotové omáčky vyjměte bobkový list. Ochutnejte a je-li třeba, přidejte pepř a sůl.
Omáčku dejte stranou a zapněte troubu na 180 °C. Než se rozehřeje, připravte si bešamel. Jedná se o lahodnou omáčka z máslové jíšky a mléka, z níž se připravuje celá řada dalších omáček. Ani pravé lasagne bolognese se bez ní neobejdou.
Z másla a mouky připravte světlou jíšku. Pro lepší chuť mléko prohřejte s cibulí, bobkovým listem a divokým kořením. Přidat můžete také špetku muškátového oříšku. Hotovou jíšku pomalu zalévejte teplým mlékem a neustále míchejte metličkou, aby nevznikly hrudky. Pro jistotu můžete bešamel přecedit přes jemný cedník, aby byl opravdu jemný a bez hrudek.
Nakonec do zapékací misky pokládejte plátky těstovin, vrstvu boloňské omáčky a bešamelu.
Poslední vrstvu tvoří silnější vrstva bešamelu posypaná strouhaným parmazánem. Vložte do trouby a zapékejte cca 40 až 50 minut.
NÁŠ TIP: Vaření boloňské omáčky je časově náročné. Udělejte si do zásoby větší množství, přebytek zamrazte a příště si uvařte boloňské špagety. Hotové budou za několik minut.
Lososovo-špenátová náplň do lasagní
Suroviny:
- 400 g nejlépe čerstvého lososa
- 400 g listového špenátu
- 250 g ricotty
- 1 šalotka
- 3 stroužky česneku
- 1 citron
- sůl a pepř
- 300 ml bešamel (dle výše uvedeného receptu)
- parmazán
Postup:
Připravte si bešamel. Cibuli nakrájejte najemno, česnek propasírujte. Na pánvi je orestujte a přimíchejte ricottu, dokud se nerozpustí. Přidejte špenát, sůl a pepř a zalijte ⅔ bešamelové omáčky. Krátce promíchejte a odstavte z plotýnky.
Lososa nakrájejte na plátky, pokapejte citronovou šťávou a osolte. Do zapékací mísy na střídačku vkládejte vrstvu špenátové směsi, plátky lososa a lasagne. Jako poslední vrstvu použijte zbylý bešamel a posypte nastrouhaným parmazánem. Pečte cca 50 minut při 180 °C.
Zeleninová náplň do lasagní ze špenátu, rajčat a žampionů
Suroviny:
- 1 balení listového špenátu
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 350 g čerstvých žampionů
- 1 cibule
- 250 g mozzarelly
- parmazán
- pepř a sůl
- bazalka
- hotový bešamel
Postup:
Dle receptu výše si nejprve připravte bešamel. Poté nakrájejte cibuli nadrobno a orestujte na pánvi spolu se žampiony nakrájenými na tenké plátky či kostičky. Přidejte rajčata, sůl, pepř, bazalku a vařte několik minut. Jako poslední přijde na řadu špenát. Vše promíchejte a ještě chvilku vařte.
Do zapékací formy střídavě pokládejte vrstvu lasagní, zeleninové směsi, plátky mozzarelly a bešamelovou omáčku. Zakončete silnější vrstvou bešamelu a posypte strouhaným sýrem. Pečte cca 35 až 45 minut při 180 °C. Na posledních 5 minut teplotu zvyšte na 200 °C.
TIP NA VEGANSKÉ ŠPENÁTOVÉ LASAGNE PODLE BEZHLADOVĚNÍ: Zkuste recept na rychlé lasagne se špenátem. Na náplň budete potřebovat špenát a sójovou smetanu. Špenát vašemu tělu doplní důležité minerály a vitaminy: vápník, hořčík, železo a kyselinu listovou.
Jednoduchá šunková-olivová náplň do lasagní
Suroviny:
- 1 plechovka rajčat
- 8 plátků kvalitní šunky
- 2 vejce
- zelené olivy
- 150 g bílého jogurtu
- sůl a pepř
- 1 stroužek česneku
- 50 g parmazánu
Postup:
Troubu zapněte na 190 °C. V pánvi rozehřejte olej a krátce na něm orestujte propasírovaný česnek. Přidejte drcená rajčata a několik minut vařte. Osolte, opepřete a přidejte bazalku. V míse prošlehejte vajíčka s jogurtem, nastrouhaným sýrem, solí a pepřem.
Do zapékací misky na střídačku pokládejte vrstvu lasagní, rajčatovo-šunkovou směs, olivy pokrájené na kolečka. Jako poslední vrstvu použijte prošlehanou směs a ještě ji posypte zbytkem strouhaného sýra. Vložte do rozehřáté trouby a pečte cca 20 minut.
Lasagne s náplní z mletého masa a cuket
Suroviny:
- 600 g mletého hovězího masa
- 2 plechovky rajčat
- 2 cukety
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- oregano
- cherry rajčata
- sýr madeland (plátky)
- olej
Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na pánvi. Oloupaný česnek prolisujte a spolu s masem přidejte k cibuli. Dle chuti osolte a opepřete. Restujte, dokud není maso úplně opečené. Poté přimíchejte rajčata a oregano. Snižte teplotu, přikryjte pokličkou a vařte tak dlouho, dokud se neodpaří tekutina z rajčat a nevznikne hustá omáčka.
Troubu předehřejte na 210 °C. Omytou cuketu nakrájejte na kolečka. Na dno zapékací mísy jako první položte plátky lasagní. Následuje vrstva z cuket, masové ragů, plátky sýry a znovu lasagne, cukety, ragů a sýr. Vrstvení zakončete cuketami a půlkami cherry rajčat. Vložte do trouby a pečte 20 až 30 minut.
Vegetariánské boloňské lasagne s čočkovou náplní
Suroviny:
- 400 g uvařené čočky
- 400 g loupaných rajčat
- 1 cibule
- 1 mrkve
- 2 řapíkaté celery
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř
- nastrouhaný tvrdý sýr (parmazán)
- bešamel
Postup:
Na lžíci oleje orestujte oloupanou a pokrájenou cibuli, mrkev a celer. Vlijte loupaná rajčata a několik minut vařte. Přidejte uvařenou a slitou čočku, česnek a oregano. Osolte a opepřete.
Do pekáčku střídavě pokládejte lasagne, tenkou vrstvu bešamelu, čočkovo-rajčatovou náplň a trochu sýru. Poslední vrstvou musí být silnější vrstva bešamelu a strouhaného parmazánu. Pečte při 180 °C cca 40 minut.
Závěrečné shrnutí: Lasagne představují chutné a zdravé jídlo zároveň
- Lasagne jsou báječné, chutné a navíc zdravé jídlo. Samozřejmě byste je neměli jíst každý den, ale to žádné jídlo.
- Při přípravě dbejte, abyste vždy používali kvalitní suroviny, ať už je vaším favoritem masová nebo zeleninová směs.
- S velikostí porcí to také nepřehánějte a část nahraďte chutným zeleninovým salátem, který vám dodá spoustu vitaminů a minerálů.
Jaké máte lasagne nejraději vy? Napište nám třeba na Facebooku.