Láska k palačinkám, jinak taky pancakes či crêpes, spojila celý svět. Když je umíte připravit, vykouzlíte báječnou lehkou snídani, zdravý dezert, svačinu i plnohodnotný oběd nebo večeři.
Obsah článku:
Nejznámější druhy podle země původu
Francouzské palačinky (Crêpes)
Legendární francouzské crêpes mívají tenounké těsto, většinou z klasické pšeničné mouky. Název pochází ze slova „crispa“ neboli stočený. V zavinuté podobě se podávají i u nás. Základem úspěchu při vaření je lít těsto na už rozpálenou pánev s troškou oleje či másla.
Oblíbené náplně:
Sladké
- Zkaramelizovaný jablečný mošt (tradiční náplň z Bretaně)
- Javorový sirup
- Šlehané vanilkové, oříškové nebo čokoládové krémy
- Domácí nutella
- Oříškové máslo
- Čerstvé jahody nebo jiné ovoce
- Zavařeniny
- Pudink
Crêpes Suzette
Tradiční recept na crêpes Suzette vznikl náhodou. Pomocný kuchař na dvoře Eduarda VII., prince z Walesu, vylil nechtěně do pánve na palačinky pomerančový džus. Vzniklo něco tak dobrého, že nikoho z hostů nenapadlo, že šlo o omyl.
Slané:
- Aromatický sýr (například francouzský roquefort)
- Šunka
- Špenát
- Vejce
- Houby
- Pečená zelenina (ratatouille)
Americké palačinky (Pancakes)
Jsou vyšší, nadýchané a menší. Vzhledově i chuťově tak připomínají lívance. Podávají se většinou navrstvené na sobě, spojené máslem a javorovým sirupem.
Přidejte ovoce přímo do těsta. Třeba borůvky v těstě skvěle chutnají a navíc pěkně obarví do modrofialové barvy.
Nejlepší těsto na palačinky? Záleží na vás
Do klasické české verze podle babiček patří:
- Hladká pšeničná mouka – někdo přidává
polohrubou, aby zabránil hrudkám - Celé vejce
- Mléko
Variabilně:
- Špetka soli
- Trocha vanilkového cukru pro lepší chuť
- Bílý jogurt pro zjemnění
Jde to i zdravěji
Na internetu najdete spoustu receptů na zdravé palačinky. Nejčastěji z:
- Špaldové mouky, velmi podobné pšeničné klasice
- Banánu
- Práškového proteinu
- Ovesných vloček
- Pohankové nebo jiné bezlepkové mouky
Jde to i bez tuku
S dobrou pánví na palačinky nepotřebujete ani kapku tuku. Obracení půjde jak po másle. Sáhněte po teflonovém nebo keramickém povrchu. Na trhu jsou už i speciální, například titanové povrchy, které můžete rovnou šoupnout i do trouby a celé jídlo zapéct nebo flambovat.
Nej palačinky na sladko
1. Raw banánové
Fanoušci banánových palačinek si nesmí nechat ujít tenhle úžasně rychlý a jednoduchý recept. Obsahuje jen rozmixované banány se skořicí. A náplň? Ta už je na vás.
Ochutnejte další báječné banánové palačinky. Tentokrát s kokosovým mlékem a ovocem.
2. Zapečené s tvarohem podle Romana Pauluse
Netradiční recept představuje Roman Paulus přímo ve videu pro kuchyni Lidlu:
3. Proteinové
Vaříte bez lepku a mouky? Zkuste proteinovou verzi.
Potřebujete jen:
- Odměrku práškového proteinu dle vaší chuti
- 1 vejce
- Trochu vody
- Ovoce dle chuti
Chcete ještě vydatnější chod? Přidejte rovnou do těsta ovesné vločky nebo celý banán.
4. Z ovesných vloček
Na ovesné palačinky stačí rozmixovat vločky, jako to dělá Hungry Panda. Připomíná při tom základní fakt – první kousek se nikdy nepovede. Nebuďte smutní a pokračujte dál. Ta druhá už bude lepší a třetí ještě lepší.
5. Bez vajec i mléka
Máte alergii, nebo prostě jen nejíte vejce? Dejte do těsta jen mouku, mléko a trochu soli. Směs nechte aspoň hodinku odstát. Kravské mléko můžete nahradit třeba pohankovým.
Nej palačinky na slano
1. Se špenátem
Špenátová náplň jednoznačně vede mezi slanými recepty. Báječně se doplňuje s rostlinnou i klasickou smetanou, sušenými rajčaty, tofu nebo kozím sýrem.
Chcete zelené těsto jako od Pepka Námořníka? Přidejte nasekaný špenát s trochou česneku rovnou do tekuté směsi před vařením.
2. Zapékané s rajčaty
Tahle Itálie doma neomrzí – směs rajčat s mozzarellou v jemném těstíčku zapečená na grilu báječně chutná jako zdravá snídaně, oběd i večeře. Podávejte za tepla i za studena.
3. S masem
Chcete se pořádně najíst se vším všudy? Naplňte těsto směsí mletého masa nebo masových nudliček. Třeba kuřecí výborně chutná v kombinaci s opékanou paprikou, hráškem, rajčetem a cibulí.
4. S houbami
Zbyly vám houby od loňska? Šup s nimi na pánev. Když hříbky nemáte, použijte třeba žampiony nebo hlívu.
A jaký recept máte nejradši vy? Slaný, nebo sladký? Napište nám třeba na Facebooku.