Warfarinová dieta: Jídelníček a vhodné i nevhodné potraviny

Warfarin je lék, který se předepisuje lidem nejčastěji v rámci prevence krevních sraženin. Působí opačným způsobem než vitamin K, proto je nutné při užívání Warfarinu myslet i na jistá dietní opatření. Zatímco Warfarin srážení krve zpomaluje, vitamin K srážení krve naopak podporuje.

Co je Warfarin a k čemu se používá?

Warfarin je lék s antikoagulačním účinkem, který snižuje srážlivost krve. Často se mylně označuje za lék na ředění krve. Toto označení není správné, protože warfarin nemá vliv na hustotu krve, ale působí na její srážlivost – zpomaluje srážení krve.

Warfarin se předepisuje nejčastěji při prevenci krevních sraženin, a to po jejich opětovném výskytu. Používá se také k prevenci a léčbě srdečně-cévních nemocí, po infarktu myokardu, po operacích srdce, při trombóze dolních končetin a u plicní embolie. Lék se většinou užívá dlouhodobě a někdy i doživotně.

Lék Warfarin blokuje účinky vitaminu K, který je nezbytný pro srážlivost krve. Nestabilní příjem vitaminu K ve stravě proto může negativně ovlivnit léčbu Warfarinem.

  • Nadbytek vitaminu K v jídelníčku snižuje účinek Warfarinu a zvyšuje tím riziko krevních sraženin.
  • Nedostatek vitaminu K ve stravě vede k nežádoucím vedlejším účinkům, například ke zvýšené tvorbě modřin, krvácení z nosu, krvácivosti dásní nebo výskytu krve v moči a stolici.

Warfarinová dieta

Kdysi se při léčbě Warfarinem doporučovala strava s nízkým obsahem vitaminu K, dnes už se k warfarinové dietě přistupuje mnohem optimističtěji. Podle současných poznatků není nutné vyhýbat se všem potravinám s vyšším obsahem vitaminu K. Jak vysoký, tak i příliš nízký příjem vitaminu K je totiž při užívání Warfarinu rizikový.

Výživa při léčbě Warfarinem vychází z principů zdravého stravování. Strava má být pestrá, nutričně vyvážená, pravidelná a založená na výběru kvalitních potravin. Jediným rozdílem oproti normálnímu zdravému jídelníčku je důraz na přísun vitaminu K. 

V jídelníčku je potřeba zajistit stabilní příjem vitaminu K, a to bez větších výkyvů, aby se neohrozil účinek Warfarinu na krevní srážlivost. Důležité je vyhnout se hlavně nárazově nadměrnému příjmu vitaminu K.

Doporučený denní příjem vitaminu K je 70 mikrogramů (µg) pro muže a 60 mikrogramů (µg) pro ženy. Obsah tohoto vitaminu ve svém jídelníčku můžete obecně sledovat v kalorických tabulkách. Nicméně nejlepší volbou je nechat si sestavit jídelníček na míru přímo od nutričního terapeuta.

Hlavní principy warfarinové diety

  • Warfarinová dieta je nutričně vyvážená strava, která by měla být individuálně přizpůsobená konkrétnímu člověku.
  • Dietní opatření spočívají v udržení vyvážené hladiny vitaminu K, který člověk přijímá ve stravě.
  • Z jídelníčku není nutné vyřadit veškeré zdroje vitaminu K, ale je potřeba si pohlídat vyvážený příjem tohoto vitaminu.
  • Je důležité přijímat přibližně stejné množství vitaminu K každý den.
  • Pokud v některém denním jídle navýšíte příjem potravin s vysokým obsahem vitaminu K, v dalším denním chodu tyto potraviny omezíte, nebo nahradíte potravinami s nízkým obsahem vitaminu K.

Vhodné a nevhodné potraviny

Warfarinová dieta nerozděluje potraviny na „vhodné“ a „nevhodné“. Ačkoli neexistuje žádná specifická „warfarinová dieta“, některé potraviny a nápoje mohou snížit účinnost Warfarinu. Z tohoto důvodu se při léčbě Warfarinem důkladně sleduje obsah vitaminu K v potravinách. Potraviny se podle obsahu vitaminu K dají rozdělit na: a) bezpečné b) nevhodné c) kontrolované. Největší množství vitaminu K obsahuje listová zelenina.

Bezpečné potraviny (potraviny s nízkým obsahem vitaminu K)

  • ryby
  • brambory
  • rýže
  • těstoviny
  • kuskus
  • ovoce – většina druhů s výjimkou uvedených v seznamu kontrolovaných potravin
  • kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel, ředkvičky
  • cuketa
  • kedlubna
  • rajčata
  • papriky
  • okurky
  • meloun
  • ovesné vločky
  • pohanka
  • jáhly
  • mléko a mléčné výrobky
  • vepřové maso
  • vejce
  • luštěniny
  • houby
  • některé ořechy – mandle, makadamové ořechy, para ořechy, vlašské ořechy, pekanové ořechy

Nevhodné potraviny (potraviny s vysokým obsahem vitaminu K)

  • listová zelenina – kapusta, špenát, hlávkový salát, ledový salát, rukola, chřest, čínské zelí, čekanka, polníček, mangold, bílé zelí
  • kysané zelí
  • kvašená zelenina (například kimchi)
  • vnitřnosti – hlavně játra
  • zelený čaj
  • sójové boby
  • sójový olej
  • sójový nápoj a další sójové výrobky
nevhodné potraviny při warfarinové dietě

Kontrolované potraviny (potraviny se středním obsahem vitaminu K, které lze jíst v omezeném množství)

  • drůbeží maso
  • hovězí maso
  • telecí maso
  • brokolice
  • květák
  • některé druhy ovoce – maliny, jahody, kiwi, sušené švestky, mango, ostružiny
  • avokádo
  • hrášek
  • fazolové lusky
  • pórek
  • mořské řasy
  • olivový olej
  • zelené bylinky – petrželová nať, libeček, bazalka, kopr, pažitka, řeřicha, nať z celeru, dobromysl, majoránka, saturejka, meduňka, máta peprná, jarní cibulka s natí
  • některé ořechy – kešu, pistácie, lískové ořechy

Víte, že maso patří mezi potraviny s kolísavým obsahem vitaminu K a jeho množství záleží na typu krmiva u zvířat? Pokud se zvíře pase na pastvinách nebo dostává zelené krmivo, obsahuje jeho maso více vitaminu K.

Při užívání Warfarinu si dávejte pozor také na:

  • potravinové doplňky a multivitaminy – mohou obsahovat velké dávky vitaminů, ovlivňují účinek Warfarinu,
  • alkohol – i v malém množství může ovlivnit účinek Warfarinu,
  • kouření – může ovlivňovat metabolismus Warfarinu,
  • rostlinné oleje obohacené vitaminem K (např. sojový olej).

TIP: Listová zelenina obsahuje nejvíce vitaminu K, proto ji není vhodné servírovat samostatně, například v podobě zeleninového salátu. Zaraďte ji například v menším množství jako součást pokrmu – třeba do masových placek či karbanátků nebo zapečte s brambory.

Pro koho je warfarinová dieta vhodná

Warfarinová dieta není dieta určená pro hubnutí. Tato dieta je jednoznačně určená jedině pro osoby užívající Warfarin, a to pouze na základě doporučení lékaře. Se speciální dietou vám pomůže nutriční terapeut nebo nutriční specialista. Rozhodně se do změny jídelníčku nežeňte sami, abyste si zbytečně neuškodili.

Ukázkový jídelníček při warfarinové dietě

Den 1

  • Snídaně: Žitný chléb s lučinou a vysokoprocentní vepřovou šunkou, salátová okurka
  • Dopolední svačina: Kefírové mléko
  • Oběd: Vepřové kousky na paprice s rýží
  • Odpolední svačina: Tvaroh s jablkem a vlašskými ořechy
  • Večeře: Kuskus s kořenovou zeleninou a strouhaným 30% sýrem 

Den 2

  • Snídaně: Ovesná kaše s mlékem, banán
  • Dopolední svačina: Jogurt s hroznovým vínem
  • Oběd: Losos s vařenými brambory a mrkvovým salátem
  • Odpolední svačina: Křehké plátky s žervé, paprika
  • Večeře: Mozzarella s rajčaty, celozrnný chléb

Den 3

  • Snídaně: Celozrnný toustový chléb, volská oka, ředkvičky
  • Dopolední svačina: Domácí smoothie z mléka, banánu, borůvek a ovesných vloček   
  • Oběd: Hovězí maso na žampionech, celozrnné těstoviny
  • Odpolední svačina:  Žitný chléb s 30% sýrem, mrkev
  • Večeře: Polévka z červené čočky, opečený chléb
ukázkový jídelníček při warfarinové dietě

Výhody warfarinové diety

  • Kontrola nad svým jídelním režimem.
  • Lepší přehled v nutričních hodnotách potravin.
  • Zajištění efektivní léčby při užívání Warfarinu.

Nevýhody warfarinové diety

  • Omezení některých zdravých potravin v jídelníčku.
  • Dietu je nutné dodržovat dlouhodobě.
  • Nesmí se výrazněji překračovat doporučená denní dávka vitaminu K.
  • Je důležité nastudovat potraviny s obsahem vitaminu K.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Vitamin K: Vliv na zdraví, zdroje, rizika nedostatku a tipy na recepty

Co si z článku odnést?

  • Warfarin je lék snižující srážlivost krve, který pomáhá při léčbě a prevenci krevních sraženin. Pro lidi užívající Warfarin neexistuje žádná speciální dieta, ale některá jídla a nápoje mohou snížit účinek v prevenci krevních sraženin. 
  • Při užívání tohoto léku je proto důležité věnovat pozornost hlavně příjmu vitaminu K. 
  • Dodržovat warfarinovou dietu neznamená vyřadit všechny potraviny obsahující vitamin K z jídelníčku, ale zařazovat všechny potraviny tak, aby byl příjem vitaminu K vyvážený.

Zdroje

  1. Booth, S. L., & Centurelli, M. A. (1999). Vitamin K: a practical guide to the dietary management of patients on warfarin. Nutrition Reviews, 57(9 Pt 1), 288-296.
  2. Nutescu, E. A., Shapiro, N. L., Ibrahim, S., & West, P. (2006). Warfarin and its interactions with foods, herbs and other dietary supplements. Expert Opinion on Drug Safety, 5(3), 433-451.
  3. Kampouraki, E., & Kamali, F. (2017). Dietary implications for patients receiving long-term oral anticoagulation therapy for treatment and prevention of thromboembolic disease. Expert Review of Clinical Pharmacology, 10(8), 789-797.
  4. Tan, C. S. S., & Lee, S. W. H. (2021). Warfarin and food, herbal or dietary supplement interactions: A systematic review. British Journal of Clinical Pharmacology, 87(2), 352-374.
  5. Leblanc, C., Dubé, M. P., Presse, N., Dumas, S., Nguyen, M., Rouleau-Mailloux, É., Perreault, S., & Ferland, G. (2016). Avoidance of Vitamin K-Rich Foods Is Common among Warfarin Users and Translates into Lower Usual Vitamin K Intakes. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116(6), 1000-1007.
  6. Violi, F., Lip, G. Y., Pignatelli, P., & Pastori, D. (2016). Interaction Between Dietary Vitamin K Intake and Anticoagulation by Vitamin K Antagonists: Is It Really True?: A Systematic Review. Medicine (Baltimore), 95(10), e2895.
  7. Khan, T., Wynne, H., Wood, P., Torrance, A., Hankey, C., Avery, P., Kesteven, P., & Kamali, F. (2004). Dietary vitamin K influences intra-individual variability in anticoagulant response to warfarin. British Journal of Haematology, 124(3), 348-354.
  8. Kessler, P. (2005). Antikoagulační léčba Warfarinem. Interní medicína pro praxi, 4, 182-185.
  9. https://www.lecba-warfarinem.cz/co-jist/
  10. https://www.mojeambulance.cz/dietni-doporuceni-pri-lecbe-warfarinem/
reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Daniela Krčová

Daniela Krčová

Jsem nutriční specialistka a výživu člověka jsem vystudovala v magisterském studiu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Po ukončení studia jsem založila svou vlastní nutriční poradnu v Ostravě (NutriD poradna), ve které pomáhám lidem se správnými a trvale udržitelnými stravovacími návyky. Věnuji se hlavně sportovní výživě a hubnutí, ale zaměřuji se také na výživu při potravinových alergiích a intolerancích, cukrovce, vysokém krevním tlaku nebo třeba na výživu těhotných a kojících žen. Mezi mé hlavní zájmy patří posilování, běhání a turistika.