Začátky hubnutí očima nutriční terapeutky: Co vyhodit z lednice a spíže?

Jste odhodlaní jednou provždy zatočit se svojí hmotností a nadobro zhubnout? V tom případě si projděte celý byt a zbavte se všeho, co vám v tom může bránit.

Je vám líto některé potraviny vyhazovat a říkáte si, jestli je to opravdu nutné? 

Samozřejmě, že hned nemusíte naběhnout do lednice, spíže, šuplíků nebo skříněk u televize a všechno „nevhodné“ hned vyhodit do koše. V tomto článku se ale dozvíte, co můžete v příštím nákupu zvolit jako „vhodnější“ alternativy při hubnutí a co už raději znovu do nákupního košíku nedávat. 

Abyste si mohli připravit plnohodnotný pokrm, je důležité mít po ruce kvalitní suroviny a naopak pro případy hladu je dobré nemít na očích zbytečná lákadla. 

Co nesmí ve správné domácnosti chybět? 

  • Plnohodnotné zdroje polysacharidů, a to především těch celozrnných, ať je to ve formě pečiva, celozrnných cereálií nebo obědových příloh.  
  • Svoji úlohu mají samozřejmě i tuky, převažovat by měla zásoba rostlinných, jako jsou např. ořechy, semínka a kvalitní oleje. 
  • Bílkoviny: ryby, vejce, mléčné a masné výrobky zároveň doplní i zdroj živočišných tuků a omega 3 mastných kyselin. 
  • Vždy by doma mělo být i čerstvé (nebo alespoň mražené) ovoce a zelenina. 

Jakým potravinám se raději vyhnout a čím je nahradit? 

Jako první se podíváme na lednici s mrazákem. Omezit chceme hlavně vysoce průmyslově zpracované potraviny s velkým množstvím soli, tuku a cukru. 

Slané a tučné mléčné výrobky

  • Tavené sýry nahraďte čerstvými roztíratelnými sýry a žervé. Také místo nich můžete použít rostlinné a luštěninové pomazánky jako je například hummus, různé zeleninové pomazánky a nebo margarín. Mnohé z nich můžete sehnat i v odlehčených verzích.
  • Místo tučných sýrů a sýrů naložených v oleji apod. vybírejte ty s nižším podílem tuku. Tvrdých sýrů s obsahem 20  nebo 30 % tuku v sušině existuje na trhu nepřeberné množství, jistě si vyberete ty, které vám zachutnají. Vhodné jsou i čerstvé a nezrající sýry: třeba cottage. 
  • Místo klasické mozzarelly sáhněte raději po mozzarelle light, můžete ji zakápnout olivovým olejem.
  • Pokud máte rádi tvarůžky, co se tuku týče, jsou do redukce ideální, ale nepřehánějte to s nimi, obsahují extrémní množství soli.

Mléčné nápoje a sladké výrobky 

  • Jogurty, jogurtové nápoje a kysané mléčné výrobky kupujte ideálně neochucené, případně ochucené pouze ovocnou složkou, bez přidaných cukrů. Místo smetanových variant volte podle potřeby středně tučné až nízkotučné varianty.
  • Mléčné pudinkové dezerty do košíku ideálně vůbec nedávejte. Pokud máte rádi pudink, připravte si doma vlastní. Jestli se vám nechce, kupovanou alternativou mohou být různé high-protein pudinky s nízkým obsahem tuku i cukru. Díky vyššímu obsahu bílkovin vás zasytí na delší dobu.
  • Šlehačku ve spreji nechejte raději v obchodě. Klasickou smetanu ideálně kupujte tu s nižším množstvím tuku, nebo ji můžete nahradit méně tučnou rostlinnou alternativou, případně místo ní použijte plnotučné mléko. Do omáček a dezertů je místo smetany skvělá ricotta. 
  • Mléko jako nápoj, do kávy apod. volte raději polotučné. 
  • Zakysanou smetanu můžete koupit i pod názvem zakysaná lehká nebo svěží, která se už neoznačuje smetana, protože obsahuje méně než 10 % tuku.

Maso, uzeniny a chlazené lahůdky

  • Vepřové koleno, žebra, bůček nebo třeba krkovice jsou velmi tučné zdroje živočišných bílkovin, vyměňte je za libovější kousky. Z vepřového je to např. kýta, pečeně nebo panenka. Častěji potom kupujte méně tučné kousky masa: kuřecí, krůtí, králičí, libové hovězí maso a nebo třeba zvěřinu. Nezapomínejte na ryby.
  • Místo slaniny nebo salámu raději zvolte šunku s obsahem masa alespoň nad 80 %, ideálně vybírejte šunku výběrovou a nebo šunku nejvyšší jakosti, ta nesmí obsahovat barviva a další přídatné látky.
  • Pokud jste milovníci párků a klobás, nemusíte se s nimi nadobro loučit. V dnešní době existují výrobky, které mají příznivější složení a čas od času se mohou objevit i na talíři těch, co se snaží hubnout. Opět je ale potřeba koukat na složení, samozřejmě vybírat s vysokým podílem masa. V tabulce výživových hodnot potom hledejte co nejvyšší zastoupení bílkovin a naopak co nejnižší množství tuku. V ideálním případě tak, aby množství bílkovin převyšovalo množství tuků. Často tyto podmínky splňují párky a klobásy s označením šunkové. 
  • Klasickou paštiku a hotové lahůdkové saláty ze svého nákupního seznamu raději vyškrtněte a připravte si vlastní v odlehčenějším kabátu: s regulovaným množstvím tuku, soli a dalších ochucovadel. 
správné potraviny v domácnosti

U všech uzenin si také dávejte pozor na vyšší obsah soli, 2 g ve 100 g výrobku berte ideálně jako maximum. 

Dochucovadla

  • Kečupy, chilli a barbecue omáčky nahraďte buď domácími variantami s nižším obsahem cukru, a nebo poctivě čtěte obaly, porovnávejte a vybírejte kvalitní výrobky s minimem přidaného cukru a soli. 
  • Co se týče majonéz a tatarek, není třeba se jich úplně vzdávat, přemýšlejte ale při přípravě konkrétních pokrmů, zda a v jakém množství je při přípravě potřebujete. Mnohdy postačí menší množství na porci, a nebo je možné je úplně nahradit jinou alternativou. V závislosti na typu připravovaného pokrmu můžete tatarku nebo majonézu nahradit, snížit její množství a nebo ji nakombinovat s jogurtem, roztíratelným sýrem apod. 

Dezerty, dorty a zákusky

  • Pokud si jednou za čas dopřejete na oslavě nebo při jiné výjimečné události kousek klasického dortu nebo cukroví, je to úplně v pořádku. Jestli ale k vaší odpolední kávě nesmí chybět kus dortíku, větrník, indiánek, rakvička a podobné dezerty, bude potřeba  tento návyk úplně odbourat, nebo sladkosti vyměnit za odlehčenější varianty

Vhodnější jsou tvarohové dezerty s ovocem a celozrnnou moukou nebo například kousek hořké čokolády. Případně si místo dezertu po obědě dopřejte sladkou svačinu ve formě neochuceného mléčného výrobku s ovocem, granolou anebo jinými celozrnnými cereáliemi. Vhodný je i výše zmiňovaný high-protein puding. 

Polotovary

  • Pozor si dejte na různá hotová jídla a polotovary. Není problém si hotové jídlo koupit, ale vybírejte kvalitní. Pokrm by měl vždy obsahovat zdroj bílkoviny, dále komplexní sacharidy: v celozrnné variantě přednostně a úměrné množství tuku. Jako doplněk by neměla chybět ani zelenina.
  • Pokud jste milovníci knedlíků a české kuchyně, raději si místo kupovaných hotovek  připravte jídlo vlastní. Knedlíky samy o sobě žádné „zlo“ nejsou, nicméně při hubnutí je vhodné omezit nadbytečné množství tuků a cukrů, které se v hotových omáčkách dobře ukryjí. Doma si omáčky připravte v odlehčenějších variantách s dostatkem zeleniny a dopřejte si k nim kvalitní zdroj bílkoviny. 
  • Pozor si dejte i na různé mražené hotovky jako jsou např. pizza, hranolky, plněné knedlíky taštičky a těstoviny, rybí prsty, smažený květák nebo sýr apod. Místo těchto hotovek si v mrazáku nechejte místo na vlastní připravené hotové pokrmy, a nebo jej vyplňte mraženou zeleninou a ovocem: jsou zmrazené v té nejvyšší kvalitě a díky tomu si uchovávají spoustu vitaminů a živin. 
  • Své místo v mrazáku by místo výše zmíněných měl mít kus ryby, např. filet z tresky, krevety apod, popřípadě libový kus masa
  • Skvělá je i mražená příloha jako zdroj komplexních sacharidů, seženete ji např. ve formě cereálních směsí s pohankou nebo ječmenem, zeleninou a luštěninami. Naopak se vyhněte přílohám typu květáková rýže apod. Zeleninu k jídlu podávejte, ale nenahrazujte jí polysacharidy u hlavního jídla. 
  • Pokud chcete mít v mrazáku hranolky, připravujte je alespoň v troubě nebo horkovzdušné fritéze s minimálním množstvím tuku a koukejte na složení, často ty kupované obsahují palmový tuk, který ze zdravotního hlediska není ideální. 

Zmrzliny

  • Smetanové zmrzliny a zmrzliny s příchutí ovoce nahraďte tvarohovými zmrzlinami a zmrzlinami s vysokým podílem ovoce. Rozhodně nešlápnete vedle, pokud si připravíte zmrzlinu z tvarohu a ovoce vlastní.

A co ostatní potraviny mimo lednici? 

Zkontrolujte i obsah spíže a skříněk v kuchyni nebo obýváku. Ani tam by se neměla objevovat zbytečná lákadla plná cukru, tuku, soli a zbytečných ochucovadel nebo aromat.

Pečivo

  • Bílé rohlíky, veky, bagety, máslové toastové pečivo, obarvené tmavé pečivo nebo to, co nese název cereální či vícezrnné nahraďte pečivem celozrnným, žitným, případně žitno-pšeničným.
  • Alternativy pečiva jako jsou různé suchary a pufované rýžové chlebíky, stejně jako balené pečivo vybírejte v celozrnné variantě: tu poznáte tak, že ve 100 g výrobku obsahuje 6 a více gramů vlákniny
  • Alternativou pečiva bohatou na vlákninu jsou i knäckebroty. 
  • Vhodné je také pečivo kváskové: to nemusí být vždy celozrnné, ale díky kvásku je hodnotnější než pečivo z droždí. 
pečivo v redukčním jídelníčku

Snídaňové cereálie

  • Corn flakes, slepované müsli, granolu, obilné kuličky a podobné křupavé cereálie zaměňte za méně doslazované celozrnné varianty. Na trhu je variant spousta, koukejte ale na složení, nenechejte se zlákat pouze líbivým názvem. 

Celozrnné varianty, stejně jako u pečiva, obsahují 6 a více g vlákniny na 100 g výrobku. Klasické slepované müsli, podobně jako granola jsou často velkým zdrojem přidaného tuku i cukru. Vybírejte spíše to sypané nebo si připravte vlastní. 

Sušenky, čokoláda a jiné sladkosti 

  • Sušenky, oplatky nebo třeba piškoty nahraďte celozrnnými a těmi se sníženým množstvím přidaného cukru nebo zcela bez něj. Obdobně jako u granoly a müsli je možné si připravit sušenky a cookies vlastní za použití celozrnné obiloviny, ovoce, ořechů nebo semínek. Jen pozor, ořechy a semínka jsou významným zdrojem tuku: ten je sice zdraví prospěšný, ale při hubnutí je nutné jeho množství regulovat. 
  • Čokotyčinky, čokolády s přidaným tukem a sladkou polevou raději nahraďte kvalitním kouskem hořké čokolády s obsahem kakaa nad 70 %.
  • Další alternativou sladkých tyčinek a sušenek jsou proteinové tyčinky. Díky vysokému množství bílkovin zasytí na delší dobu. Ale pozor, myslete na to, že se stále jedná o sladkost, proto vybírejte opravdu kvalitní. Čtěte složení, na prvních místech v seznamu by se neměl objevovat tuk ani cukr, ale bílkoviny.

Sladká ochucovadla, med, džemy a kompoty

  • Topingy a různé posypy nebo kompoty na ozdobu můžete nahradit třeba ovocem. Na trhu existují mnohé alternativy toppingů a ochucovadel bez cukru, s umělými sladidly. Ty mohou být stejně jako jiná prášková a krystalická umělá sladidla typu erythrytol a sukralóza skvělým doplňkem a slazením při hubnutí, protože neobsahují téměř žádnou energii, ale nepřehánějte to ani s nimi. Raději se snažte sladké obecně omezit a umělými sladidly jen občas jídelníček obohatit o sladší chuť
  • Džemy kupujte pouze ze 100% ovoce, ale nezapomínejte, že je to stále koncentrovaný zdroj cukru, i když je to cukr ovocný, stále je to spousta energie. 
  • Také myslete na to, že med není zdravá alternativa cukru, ale pouze jiná podoba cukru s nevýznamným množstvím vitaminů a minerálních látek, proto k němu tak přistupujte. 
  • Na slazení můžete využívat čekankový sirup, ten má sladkou chuť díky inulinu. Jen pozor, inulin je vláknina, takže může ve větším množství nadýmat.

Slané pochutiny

  • Chipsy, tyčinky, krekry, pražené a smažené ořechy nebo jiné pochutiny v těstíčku buď úplně vyřaďte a nebo zaměňte za hodnotnější a odlehčenější varianty. Mohou to být pečené celozrnné snacky se sníženým množstvím tuku, soli, natural ořechy a nebo třeba luštěninové snacky. 

Polotovary v sáčku 

  • Nudlové, instantní polévky, různé prášky na výrobu knedlíků, bramborové kaše a podobné rychlovky můžete také ponechat v obchodě. Místo nich si raději kupte konzervované luštěniny, tuňáka nebo třeba kuřecí maso. Společně potom například s celozrnným kuskusem a (klidně i mraženou) zeleninou vytvoříte během pár minut chutný plnohodnotný oběd a nebo večeři

Komplexní sacharidy jako přílohy k obědu nebo večeři 

  • Je v pořádku, když si k obědu nebo večeři uvaříte rýžové nudle, klasické těstoviny, bramborové noky, knedlíky a jiné přílohy chudé na vlákninu. Snažte se je ale střídat a vybírejte i z těch celozrnných. 

Mohou to být např. celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus, celozrnná tortilla, hnědá, tmavá a nebo natural rýže, bulgur, pohanka, jáhly, kroupy apod. Každá příloha být rozhodně celozrnná nemusí, jen by měly v našich jídelníčcích převažovat. 

Slazené nápoje, limonády, vody a džusy

  • Colové nápoje, minerálky s příchutí, slazené džusy, energy drinky apod. Místo všech těchto slazených nápojů se snažte upřednostňovat neslazené. Základ pitného režimu by měla tvořit kohoutková voda nebo neslazené minerální vody, případně čaj.
  • Pokud čistá voda nechutná, zkuste ji doplnit bylinkami: Hodí se třeba máta, bazalka, šalvěj, případně kousky ovoce nebo okurky. 
  • Z minerálek potom můžete kupovat ty ochucené jen aromaty, bez cukru. Light minerálky a nápoje ochucené sladidly jsou z hlediska energie výhodné, nepodporují ale odnaučení se sladké chuti, proto s nimi také opatrně. Místo ovocných džusů si raději snězte celé ovoce, případně alespoň kupujte 100 % fresh džusy a řeďte je půl napůl s vodou. 

Alkohol 

  • Vaječný koňak, sladké likéry, ochucená piva a nebo různé míchané drinky ideálně úplně vyřaďte. Vhodnější alternativy při hubnutí jsou méně kalorické víno, pivo, či kvalitní tvrdý alkohol, který lze používat i na pečení, flambování apod. 

Myslete ale na to, že alkohol v žádném případě nelze označit za zdraví prospěšný! Pokud si ho nechcete úplně odepřít, konzumujte jej s mírou a vybírejte opravdu jen kvalitní.  

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Chci zhubnout

Závěrem připomenutí: Před dalším nákupem si napište seznam potravin

  • Ať víte, na co v obchodě nezapomenout a nekupujete jen ze zvyku. 
  • Vždy nakupujte najedení, nikdy nebuďte hladoví. V takovém případě byste nakoupili více, než potřebujete a pravděpodobně by se jednalo o spoustu zbytečných lákadel.
  • Jestli už máte seznam potravin dobře vychytaný, myslete na to, že pokud dodržujete zdravý životní styl, snažíte se vybírat plnohodnotné potraviny, dostatečně se hýbete, kvalitně spíte a snažíte se omezovat dlouhodobý stres, pravděpodobně se vůbec nic nestane, když si občas dopřejete některé z takzvaně méně vhodných nebo nezdravých potravin. 
  • Důležité je to, co děláte pravidelně a dlouhodobě, takže občasné hřešení je ve většině případů naprosto v pořádku a není potřeba ho ani jako hřešení vnímat.
  • Jen to nesmí být naopak. Bílý jogurt na snídani, zelenina a celozrnná bagetka na svačinu nevykompenzují pizzu k obědu, dortík k odpolední kávě a balíček chipsů večer u televize. 🙂 

Dopřejte si, ale s rozumem. Pokud byste nevěděli, jak na to, nebojte se obrátit na odborníka, ten vám individuálně poradí a pomůže odstartovat změnu. 

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Jana Kroutilová

Jana Kroutilová

Obor nutriční terapeut jsem vystudovala na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Při magisterském studiu Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze jsem pracovala v Thomayerově nemocnici, následně se přesunula do soukromé nutriční poradny Institutu Moderní výživy, ze které jsem se po dvou a čtvrt letech vydala na volnou nohu do online poradenství. Klientům pomáhám budovat si dlouhodobě udržitelné návyky nejen ve výživě, ale celkovém životním stylu. Nejčastějším tématem je samozřejmě hubnutí, ale věnuji se i preventivní výživě, výživě při alergiích a intolerancích a mými oblíbenými tématy jsou strava v období před a v průběhu těhotenství, při kojení a také kojení, jsem i laktační poradkyně. Moje koníčky jsou jóga, tanec a turistika.